PočetnaVijesti"Testament" Lordana Zafranovića početkom veljače u Rijeci

“Testament” Lordana Zafranovića početkom veljače u Rijeci

-

U Rijeku se vraća kontroverzni hrvatski redatelj sa češkom adresom, Lordan Zafranović. On će 12. veljače u 19 sati, u HNK Ivana pl. Zajca, prikazati svoj dokumentarac iz 1993., “Zalazak stoljeća (Testament L.Z.)”, nefikcijski zapis uspona i pada ustaškog režima u Hrvatskoj.

Termin za prikazivanje filma na ovoj naoko neuobičajenoj lokaciji, ističu organizatori događaja – Udruga UKUS (“Marijine”, “Zimsko čudo”…) koja se bavi hibridnim doku-formama te HNK Ivana pl. Zajca – nije odabran slučajno, pošto se u u 2015. obilježava 70-godišnjica završetka Drugog svjetskog rata.

“Zalazak stoljeća (Testament L.Z.)” (190 minuta; Austrija / Hrvatska / Češka / Francuska) nastao je u koprodukciji s TV Zagreb, iako na HTV-u nije nikad prikazan. Zaninovićeovo djelo fokusirano je na jedno od  najkontroverznijih hrvatskih povijesnih perioda, vrijeme NDH.

Film je izgrađen od arhivskih snimaka nastalih u produkciji Hrvatskog slikopisa, NDH-ovskog filmskog poduzeća, koje autor kombinira sa snimkama sa suđenja Andriji Artukoviću (ministru unutrašnjih poslova u Pavelićevoj vladi) te s presjekom vlastitog filmskog opusa. Zaključno, i sa snimkama rata 1990-ih koje zloslutno poentiraju kako rat na ovim prostorima nikad nije završio.

“Zalazak stoljeća (Testament L.Z.)” će biti prikazan u sklopu filmskog ciklusa u kazalištu nazvanom Kino Pobjeda u kojem će jednom mjesečno i zaključno sa svibnjem i proslavom Dana oslobođenja grada Rijeke, biti organizirana projekcija po jednog dokumentarnog ili igranog film koji tematizira fašizam. Osim “Testamenta”, bit će to uglavnom filmovi koji dosad nisu prikazani pred hrvatskom publikom a važni su radi uvođenja različitih pogleda na fenomen.

Nakon projekcije “Testamenta” bit će upriličen i moderirani razgovor s redateljem Lordanom Zafranovićem.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije