Početna Vijesti "Testament" Lordana Zafranovića početkom veljače u Rijeci

“Testament” Lordana Zafranovića početkom veljače u Rijeci

-

U Rijeku se vraća kontroverzni hrvatski redatelj sa češkom adresom, Lordan Zafranović. On će 12. veljače u 19 sati, u HNK Ivana pl. Zajca, prikazati svoj dokumentarac iz 1993., “Zalazak stoljeća (Testament L.Z.)”, nefikcijski zapis uspona i pada ustaškog režima u Hrvatskoj.

Termin za prikazivanje filma na ovoj naoko neuobičajenoj lokaciji, ističu organizatori događaja – Udruga UKUS (“Marijine”, “Zimsko čudo”…) koja se bavi hibridnim doku-formama te HNK Ivana pl. Zajca – nije odabran slučajno, pošto se u u 2015. obilježava 70-godišnjica završetka Drugog svjetskog rata.

“Zalazak stoljeća (Testament L.Z.)” (190 minuta; Austrija / Hrvatska / Češka / Francuska) nastao je u koprodukciji s TV Zagreb, iako na HTV-u nije nikad prikazan. Zaninovićeovo djelo fokusirano je na jedno od  najkontroverznijih hrvatskih povijesnih perioda, vrijeme NDH.

Film je izgrađen od arhivskih snimaka nastalih u produkciji Hrvatskog slikopisa, NDH-ovskog filmskog poduzeća, koje autor kombinira sa snimkama sa suđenja Andriji Artukoviću (ministru unutrašnjih poslova u Pavelićevoj vladi) te s presjekom vlastitog filmskog opusa. Zaključno, i sa snimkama rata 1990-ih koje zloslutno poentiraju kako rat na ovim prostorima nikad nije završio.

“Zalazak stoljeća (Testament L.Z.)” će biti prikazan u sklopu filmskog ciklusa u kazalištu nazvanom Kino Pobjeda u kojem će jednom mjesečno i zaključno sa svibnjem i proslavom Dana oslobođenja grada Rijeke, biti organizirana projekcija po jednog dokumentarnog ili igranog film koji tematizira fašizam. Osim “Testamenta”, bit će to uglavnom filmovi koji dosad nisu prikazani pred hrvatskom publikom a važni su radi uvođenja različitih pogleda na fenomen.

Nakon projekcije “Testamenta” bit će upriličen i moderirani razgovor s redateljem Lordanom Zafranovićem.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".