PočetnaVijestiKrenuo novi program Restarta i Galerije Miroslav Kraljević

Krenuo novi program Restarta i Galerije Miroslav Kraljević

|

Jedan na Jedan je novi projekt koji su pokrenuli Restart i zagrebačka Galerija Miroslav Kraljević. Restart tako pokreće novi krak svojeg razgranatog programa edukacije, dok spomenuta galerija nastavlja provoditi participativne projekte kojima je cilj otvarati program i aktivnosti galerije mlađoj publici. Sam projekt se provodi tijekom 2015. godine u suradnji s X. gimnazijom Ivan Supek.

U srednjim školama je likovni odgoj sveden na minimum te se većina srednjoškolaca ne susreće s novim umjetničkim praksama, posebice ne s domaćom suvremenom umjetničkom scenom. Iako žive u vremenu u kojem vizualni mediji i komunikacije imaju dominantnu ulogu u njihovim svakodnevnim životima, znanje mlađih generacija o vizualnoj kulturi iznimno je slabo, što posredno dovodi i do nerazumijevanja iste.

Detektiranjem srednjoškolaca kao skupine poprilično ugrožene nedostatkom vizualne kulture i likovnog odgoja uopće, organizatori će im – kroz radionički format i direktno druženje s mladim umjetnicima – pokušati ponuditi drugačiji oblik vizualnog odgoja.

U projektu je angažirano deset mladih umjetnika koji će tijekom provedbe projekta održati javna predstavljanja svojih radova i dosadašnjeg djelovanja u srednjoj školi. Učenici će pohađati radionicu snimanja, montaže, režije te sudjelovati u izradi dokumentarnog filma, videa, instalacije tj. portreta jednog od deset uključenih umjetnika.

Učenici će kroz neformalna druženja s umjetnicima istražiti domaću umjetničku scenu, obilaziti muzeje, galerije, ateljee i sl. Po završetku navedenih aktivnosti predviđeno je postavljanje i održavanje izložbe u Galeriji Miroslav Kraljević. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH te Zaklade Kultura Nova.

Više o projektu, umjetnicima i aktivnostima možete saznati na službenoj stranici programa edukacije Jedan na Jedan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.