PočetnaVijestiKrenuo novi program Restarta i Galerije Miroslav Kraljević

Krenuo novi program Restarta i Galerije Miroslav Kraljević

-

Jedan na Jedan je novi projekt koji su pokrenuli Restart i zagrebačka Galerija Miroslav Kraljević. Restart tako pokreće novi krak svojeg razgranatog programa edukacije, dok spomenuta galerija nastavlja provoditi participativne projekte kojima je cilj otvarati program i aktivnosti galerije mlađoj publici. Sam projekt se provodi tijekom 2015. godine u suradnji s X. gimnazijom Ivan Supek.

U srednjim školama je likovni odgoj sveden na minimum te se većina srednjoškolaca ne susreće s novim umjetničkim praksama, posebice ne s domaćom suvremenom umjetničkom scenom. Iako žive u vremenu u kojem vizualni mediji i komunikacije imaju dominantnu ulogu u njihovim svakodnevnim životima, znanje mlađih generacija o vizualnoj kulturi iznimno je slabo, što posredno dovodi i do nerazumijevanja iste.

Detektiranjem srednjoškolaca kao skupine poprilično ugrožene nedostatkom vizualne kulture i likovnog odgoja uopće, organizatori će im – kroz radionički format i direktno druženje s mladim umjetnicima – pokušati ponuditi drugačiji oblik vizualnog odgoja.

U projektu je angažirano deset mladih umjetnika koji će tijekom provedbe projekta održati javna predstavljanja svojih radova i dosadašnjeg djelovanja u srednjoj školi. Učenici će pohađati radionicu snimanja, montaže, režije te sudjelovati u izradi dokumentarnog filma, videa, instalacije tj. portreta jednog od deset uključenih umjetnika.

Učenici će kroz neformalna druženja s umjetnicima istražiti domaću umjetničku scenu, obilaziti muzeje, galerije, ateljee i sl. Po završetku navedenih aktivnosti predviđeno je postavljanje i održavanje izložbe u Galeriji Miroslav Kraljević. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH te Zaklade Kultura Nova.

Više o projektu, umjetnicima i aktivnostima možete saznati na službenoj stranici programa edukacije Jedan na Jedan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.