PočetnaVijestiPredstavljeno "umiveno" izdanje 24. Dana hrvatskog filma

Predstavljeno “umiveno” izdanje 24. Dana hrvatskog filma

|

Naslovna fotografija: DHF

U Zagrebu je jučer održana press konferencija povodom predstavljanja umivenih i osvježenih Dana hrvatskog filma, čije će se 24. izdanje održati od 23. do 26. travnja u kinima Europa i Tuškanac.

Iza sljedeća dva DHF-a stajat će producentska tvrtka Spiritus Movens, a organizatore – direktoricu Zdenku Gold, umjetničkog direktora Željka Luketića te izvršne producentice Vlatku Jeh i Ivanu Sansević – kratko je predstavila predsjednica Vijeća DHF-a, Diana Nenadić.

Kao i dosad, Dani hrvatskog filma trebali bi prezentirati aktualnu domaću filmsku produkciju, s posebnim naglaskom na kratki i srednji celuloidni metar. Organizatori najavljuju unapređenje organizacijske kvalitete, decentralizaciju, novi model selekcije programa i programske koncepcije, podizanje vidljivosti, jačanje važnosti samog festivala…

Uz samo predstavljanje festivala, jučer je službeno otvoren i natječaj za prijavu filmova koji traje do 10. ožujka 2015. godine.

Diana Nenadić, predsjednica Vijeća DHF-a:

“Nakon dugog niza godina, u 24. godini postojanja, Dani hrvatskog filma dobili su nove organizatore, novu lokaciju i obećanje pročišćenijeg, svježijeg i atraktivnijeg programa. Na neki način festival je opet na novom početku, ne i lišen recesijskih neizvjesnosti.

“No, novi početak podrazumijeva i kontinuitet gledanja i vrednovanja novog hrvatskog filma, nastavak dijaloga između filmske suvremenosti i baštine, kao i susreta publike s novim generacijama filmaša. Vjerujemo da će novi organizatori uvjeriti stratege i financijere hrvatske kinematografije kako Dani hrvatskog filma nisu tek jedan od brojnih domaćih festivala nego najvažniji izlog nove domaće produkcije i strateški važno mjesto razvoja nove publike hrvatskog filma.”

Zdenka Gold, direktorica 24. DHF-a:

“Nekoliko je osnovnih ciljeva pred nama: učiniti festival zanimljivim, relevantnim i popularnim među stručnom javnošću. Željeli bismo da sudjelovanje na Danima hrvatskog filma postane bitna platforma pri lansiranju filma u javnost. Realizacija tog cilja moguća je uz pomno promišljanje i osmišljavanje programa u kojem je kvaliteta prvi i osnovni kriterij vrednovanja i konačni odabir filmskog programa.

“Nakon struke, želimo se okrenuti široj javnosti i zainteresirati ih za hrvatski film. Tako DHF nosi i snažan edukativni karakter jer educira publiku o raznolikosti i kvaliteti domaće produkcije. Izuzetnim bismo uspjehom smatrali razvijanje DHF-a u sjecište najkreativnijih domaćih snaga iz svijeta filma, a sve zbog novih mogućih modela suradnje te poboljšanja kvalitete i unapređenja domaće kinematografije.”

Željko Luketić, umjetnički direktor 24. DHF-a:

“Dani hrvatskog filma u svojoj novoj koncepciji žele dati sveobuhvatni uvid u godišnju produkciju i, sukladno orijentaciji, naglasiti moderni kratki i srednji metar. Poboljšanjem modela selekcije i prijavljivanja želimo kvalitativno povećati izbor najboljih naslova.

“Uz Pulski filmski festival, Dani hrvatskog filma jedina su nacionalna filmska manifestacija. Želimo toj činjenici dati na značaju tako da ulazak u konkurenciju bude svojevrsno dostignuće i cilj, a ne puki automatizam revije ili smotre. Ljestvica je podignuta, program će biti sažetiji i koncizniji jer Dani hrvatskog filma sada postaju relevantan i ozbiljan festival u suvremenim produkcijskim okvirima.”

DHF24-logo, Dani hrvatskog filma

O Danima hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma su jedna od najznačajnijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj koja uključuje predstavljanje aktualne domaće produkcije svih formi, s posebnim naglaskom na kratki i srednji metar. Festival je osnovan 1992. godine, a organizator je do 2015. bio Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu.

Festivalom upravlja Vijeće Dana hrvatskog filma, a sastavljeno je od predstavnika strukovnih filmskih udruga: Hrvatskog društva filmskih kritičara, Hrvatskog filmskog saveza, Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatske udruge filmskih snimatelja, Hrvatske udruge producenata, Akademije dramskih umjetnosti, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske radiotelevizije. Festival je natjecateljskog karaktera, a nagrade dodjeljuju žiri, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i publika.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.