PočetnaVijestiLibanonska filmašica Heinry Sour gostuje u Zagrebu

Libanonska filmašica Heinry Sour gostuje u Zagrebu

|

Osmo izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma završava gostovanjem libanonske filmašice Heiny Srour, koja će u hrvatskoj prijestolnici boraviti 13. i 14. siječnja.

Srour je redateljica radikalnih i političkih filmova, a jedan takav, dokumentarac “Sat oslobađanja” / “The Hour of Liberation (has Sounded)” / “Sa‘at al- Tahrir Daqqat” (1974) koji govori o gerilskom ratu u Omanu, bio je zabranjen u većini arapskih zemalja.

Spomenuti film naši će gledatelji, uz direktan prijevod autorice na engleski jezik, moći pogledati sutra, u 18 sati u Centru za ženske studije. Dan kasnije, na Akademiji likovnih umjetnosti  (14:30 sati) bit će upriličena projekcija filma “Leila i vukovi” / “Leila and the Wolves” / “Layla wa-l- dhi’ab” (1984), film o ulozi arapskih žena u povijesti suvremene Palestine i Libanona. Nakon filma slijedi i autoričin masterclass pod imenom Snimanje nemogućih projekata.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.