PočetnaVijestiFilm Ive Radivojević u MoMA-i

Film Ive Radivojević u MoMA-i

-

I ove će godine u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (Museum of Modern Art – MoMA) u projekcijski opticaj biti pušteni zamimljivi i znajčajni filmovi bez uglavljene kino distribucije.

Program po imenu Najbolji film koji ne igra u tvojem obližnjem kinu (Best Film Not Playing at a Theater Near You) zajednički organiziraju IFP (Independent Filmmaker Project / Nezavisni filmaški projekt), magazin Filmmaker i MoMA.

Ukupno pet filmova – među kojima i dva dokumentarna – bit će prikazano u sklopu programa koji će se održati od 12. do 15. prosinca ove godine. Prvi dolazi iz SAD-a, a riječ je o djelu pod imenom “Approaching the Elephant” (2014) redateljice Amande Rose Wilder. Dokumentarac je to koji istražuje alternativni način obrazovanja, čija se filozofija bazira na poticanju pronalaska vlastitih moralnih vrijednosti kod pohađajućih učenika.

A put New Yorka će i međunarodno nagrađivani film srpske autorice Ive Radivojević, “Neka ispare granice” / “Evaporating Borders” (2014). Radivojević, koja je i sama početkom devedesetih emigrirala iz bivše Jugoslavije, snimila je dokumentarac o imigrantskim problemima na Cipru, ponovno otvorivši aktualna pitanja rasizma, ksenofobije i straha od drugačijeg.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.