PočetnaVijestiFilmsko događanje naroda u Beogradu

Filmsko događanje naroda u Beogradu

-

Foto: Pokret za okupaciju bioskopa / Facebook

Grupa od dvjestotinjak mladih kulturno-umjetničkih aktivista u petak popodne zauzela je beogradsko kino Zvezda, upriličivši akciju čišćenja smeća iz tog napuštenog i derutnog zdanja zatvorenog gotovo punih deset godina. U kinu su zatim održane razne tribine, kao i besplatne projekcije filmova Dušana Makavejeva, Jovana Živanovića, Želimira Žilnika te drugih domaćih i inozemnih autora.

I Zvezda je, kao i većina srpskih državnih kina, u ovom slučaju onih iz lanca Beograd filma, doživjela mračnu stranu privatizacije. Umjesto redovnim projekcijama, srpski filmoljupci svjedočili su presudama o raznim malverzacijama i zatvaranju kina, zbog kojih se redovna filmska ponuda u Srbiji uglavnom preselila u ulickane multiplekse.

Akciju za oživljavanje alternativne filmske ponude organizirao je Pokret za okupaciju bioskopa kojem svakodnevno stiže potpora iz svih krajeva svijeta, uključujući domaće redatelje poput Srđana Golubovića i Dragana Bjelogrlića.

“Mi smo ovdje, i kino je naše. Mi nismo grupa odabranih. Mi smo samo učinili prvi korak. Mi iniciramo sve one koje ne žele živjeti u Beogradu bez iti jedne gradske kino-dvorane. Sve one koji ne žele živjeti u Beogradu u kojem muzeji stoje zapečaćeni, koji ne žele gledati kako propadaju knjižnice i koji ne žele živjeti u Beogradu u kojem je briga o kulturi postala višak”, rekli su iz Pokreta za okupaciju bioskopa, o kojem više informacija možete dobiti na njihovoj Facebook stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.