PočetnaVijestiSonja Tarokić na ovogodišnjem CPH:LAB-u

Sonja Tarokić na ovogodišnjem CPH:LAB-u

-

CPH:LAB, nekad poznat kao DOX:LAB, je međunarodni edukacijski program za talentirane redatelje u organizaciji danskog Međunarodnog dokumentarnog filmskog festivala – CPH:DOX, koji je usmjeren prema stimulaciji inovacija, kreativnih procesa i pronalaženju novih financijskih modela u izradi niskobudžetnih filmova.

Dvadeset odabranih filmaša i ove će godine biti podijeljeno u deset parova, s naglaskom na što različitiju kulturološku pozadinu, kako bi akumulirano znanje i suradnja, između ostalog, dobili neophodnu globalnu širinu.

Jedna od polaznica ovogodišnjeg programa bit će i hrvatska redateljica Sonja Tarokić kojoj će društvo u Kopenhagenu praviti Malezijac Edmund Yeo. Mlada filmašica poznata je po svom uglavnom kratkometražnom igranom opusu, a za režiju jednog takvog filma, “Tlo pod nogama” (2014), ove je godine na Danima hrvatskog filma dobila Nagradu Jelena Rajković za najboljeg autora do 30 godina starosti.

“U deset dana kao tim imamo zadatak osmisliti projekt te napraviti plan njegove izrade, sve s dodijeljenim budžetom. Sam projekt može biti igrani, dokumentarni ili neki novi neobični hibrid. Dakle, sve je otvoreno. Zbog tog razloga projekta još ustvari nema, nego ćemo ga tek tamo dogovoriti. Film moramo završiti do 9. mjeseca sljedeće godine, a velike su šanse kako će se raditi o nekom hibridnom ostvarenju. Igrani film je jako teško raditi s još jednom osobom, pogotovo s toliko različitom kulturnom pozadinom”, rekla je Sonja u kratkom razgovoru za naš portal.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.