CPH:LAB, nekad poznat kao DOX:LAB, je međunarodni edukacijski program za talentirane redatelje u organizaciji danskog Međunarodnog dokumentarnog filmskog festivala – CPH:DOX, koji je usmjeren prema stimulaciji inovacija, kreativnih procesa i pronalaženju novih financijskih modela u izradi niskobudžetnih filmova.

Dvadeset odabranih filmaša i ove će godine biti podijeljeno u deset parova, s naglaskom na što različitiju kulturološku pozadinu, kako bi akumulirano znanje i suradnja, između ostalog, dobili neophodnu globalnu širinu.

Jedna od polaznica ovogodišnjeg programa bit će i hrvatska redateljica Sonja Tarokić kojoj će društvo u Kopenhagenu praviti Malezijac Edmund Yeo. Mlada filmašica poznata je po svom uglavnom kratkometražnom igranom opusu, a za režiju jednog takvog filma, “Tlo pod nogama” (2014), ove je godine na Danima hrvatskog filma dobila Nagradu Jelena Rajković za najboljeg autora do 30 godina starosti.

“U deset dana kao tim imamo zadatak osmisliti projekt te napraviti plan njegove izrade, sve s dodijeljenim budžetom. Sam projekt može biti igrani, dokumentarni ili neki novi neobični hibrid. Dakle, sve je otvoreno. Zbog tog razloga projekta još ustvari nema, nego ćemo ga tek tamo dogovoriti. Film moramo završiti do 9. mjeseca sljedeće godine, a velike su šanse kako će se raditi o nekom hibridnom ostvarenju. Igrani film je jako teško raditi s još jednom osobom, pogotovo s toliko različitom kulturnom pozadinom”, rekla je Sonja u kratkom razgovoru za naš portal.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here