PočetnaVijestiSonja Tarokić na ovogodišnjem CPH:LAB-u

Sonja Tarokić na ovogodišnjem CPH:LAB-u

|

CPH:LAB, nekad poznat kao DOX:LAB, je međunarodni edukacijski program za talentirane redatelje u organizaciji danskog Međunarodnog dokumentarnog filmskog festivala – CPH:DOX, koji je usmjeren prema stimulaciji inovacija, kreativnih procesa i pronalaženju novih financijskih modela u izradi niskobudžetnih filmova.

Dvadeset odabranih filmaša i ove će godine biti podijeljeno u deset parova, s naglaskom na što različitiju kulturološku pozadinu, kako bi akumulirano znanje i suradnja, između ostalog, dobili neophodnu globalnu širinu.

Jedna od polaznica ovogodišnjeg programa bit će i hrvatska redateljica Sonja Tarokić kojoj će društvo u Kopenhagenu praviti Malezijac Edmund Yeo. Mlada filmašica poznata je po svom uglavnom kratkometražnom igranom opusu, a za režiju jednog takvog filma, “Tlo pod nogama” (2014), ove je godine na Danima hrvatskog filma dobila Nagradu Jelena Rajković za najboljeg autora do 30 godina starosti.

“U deset dana kao tim imamo zadatak osmisliti projekt te napraviti plan njegove izrade, sve s dodijeljenim budžetom. Sam projekt može biti igrani, dokumentarni ili neki novi neobični hibrid. Dakle, sve je otvoreno. Zbog tog razloga projekta još ustvari nema, nego ćemo ga tek tamo dogovoriti. Film moramo završiti do 9. mjeseca sljedeće godine, a velike su šanse kako će se raditi o nekom hibridnom ostvarenju. Igrani film je jako teško raditi s još jednom osobom, pogotovo s toliko različitom kulturnom pozadinom”, rekla je Sonja u kratkom razgovoru za naš portal.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.