Početna Vijesti Danski kraljevski par i redatelj Jørgen Leth među gostima 12. ZFF-a

Danski kraljevski par i redatelj Jørgen Leth među gostima 12. ZFF-a

-

12. Zagreb Film Festival ove će godine posjetiti i kraljica Margareta II od Danske te njen suprug princ Henrik od Danske koji na ovo filmsko okupljanje stižu u okviru državnog posjeta Hrvatskoj. Danski kraljevski par svojim će prisustvom uveličati projekciju spomenutog filma “Itsi-Bitsi” (2014) danskog redateja Ole Christiana Madsena koja će se održati u srijedu 22. listopada u kinu Europa.

U sklopu programa Industrija, kao dio edukativnog programa na kojima autori prenose svoja iskustva mlađim kolegama, ove će se godine održati tri masterclassa. O izazovima, iznenađenjima i iskušenjima produciranja micro-budget filma govorit će producent Čedomir Kolar (“Ničija zemlja”, “The Lunchbox”), dok će o poeziji sporta i sportu režiranja pričati danski redatelj, pjesnik i sportski komentator Jørgen Leth.

Urugvajski direktor fotografije César Charlone (“City of God”, “The Constant Gardener”) će pak govoriti o svom iskustvu u stvaranju zapanjujućih pokretnih slika za Fernanda Meirellesa, Spikea Leea, Tonyja Scotta, svog djeda, svog oca i… za sebe samog.

Zagreb će također pohoditi Jørgen Leth, jedan od vodećih autora eksperimentalnog dokumentarnog filma, a njegov možda i najcjenjeniji film, “The Perfect Human” / “Savršen čovjek” iz 1967. godine, ubačen je u zapaženo dokumentarno ostvarenje po imenu “The Five Obstructions” / “Pet zapreka” (2003) koje potpisuje zajedno s legendardnim Larsom von Trierom.

Leth će održati masterclass na temu odnosa poezije, filmskog stvaralaštva i sporta, također u okviru programa Industrija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.

Otvorene prijave za 4. AJB DOC Film Festival

Otvorene su prijave za 4. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Otvorene prijave za 8. Star Film Fest

Otvorene su prijave za 8. Star Film Fest koji će se održati u Sisku od 26. do 28. kolovoza 2021. godine.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavak serijala “Čistači”

Al Jazeera Balkans u utorak prikazuje drugi dio trodijelnog serijala "Čistači" (2018) redatelja Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka.

50. Međunarodni filmski festival u Rotterdamu: “Pejzaži otpora” – Antifašizam – Juče, danas, sutra

Film "Pejzaži otpora" ne staje samo na osvežavanju našeg ustajalog istorijskog pamćenja, već se unekoliko bavi i sadašnjošću.

Antiromantični tjedan na platformi Volimdokumentarce.net

Restart i Dokukino KIC na svojoj platformi volimdokumentarce.net povodom Valentinova donose antiromantični tematski ciklus.

Objavljena prednominacijska lista 93. Oscara: Među doku-kandidatima i “Notturno”, “Dobrodošli u Čečeniju”, “Dick Johnson Is Dead”…

Objavljena je prednominacijska lista 93. Oscara, a među doku-kandidatima su i "Notturno", "Dobrodošli u Čečeniju", "Dick Johnson Is Dead"...