PočetnaVijestiDanski kraljevski par i redatelj Jørgen Leth među gostima 12. ZFF-a

Danski kraljevski par i redatelj Jørgen Leth među gostima 12. ZFF-a

|

12. Zagreb Film Festival ove će godine posjetiti i kraljica Margareta II od Danske te njen suprug princ Henrik od Danske koji na ovo filmsko okupljanje stižu u okviru državnog posjeta Hrvatskoj. Danski kraljevski par svojim će prisustvom uveličati projekciju spomenutog filma “Itsi-Bitsi” (2014) danskog redateja Ole Christiana Madsena koja će se održati u srijedu 22. listopada u kinu Europa.

U sklopu programa Industrija, kao dio edukativnog programa na kojima autori prenose svoja iskustva mlađim kolegama, ove će se godine održati tri masterclassa. O izazovima, iznenađenjima i iskušenjima produciranja micro-budget filma govorit će producent Čedomir Kolar (“Ničija zemlja”, “The Lunchbox”), dok će o poeziji sporta i sportu režiranja pričati danski redatelj, pjesnik i sportski komentator Jørgen Leth.

Urugvajski direktor fotografije César Charlone (“City of God”, “The Constant Gardener”) će pak govoriti o svom iskustvu u stvaranju zapanjujućih pokretnih slika za Fernanda Meirellesa, Spikea Leea, Tonyja Scotta, svog djeda, svog oca i… za sebe samog.

Zagreb će također pohoditi Jørgen Leth, jedan od vodećih autora eksperimentalnog dokumentarnog filma, a njegov možda i najcjenjeniji film, “The Perfect Human” / “Savršen čovjek” iz 1967. godine, ubačen je u zapaženo dokumentarno ostvarenje po imenu “The Five Obstructions” / “Pet zapreka” (2003) koje potpisuje zajedno s legendardnim Larsom von Trierom.

Leth će održati masterclass na temu odnosa poezije, filmskog stvaralaštva i sporta, također u okviru programa Industrija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.