PočetnaVijestiDokumentarac o potonuću trajekta izaziva kontroverze u Južnoj Koreji

Dokumentarac o potonuću trajekta izaziva kontroverze u Južnoj Koreji

|

Premijera korejskog dokumentarca “The Truth Shall Not Sink with Sewol” (2014., Lee Sang-ho i Ahn Hae-ryong) na 19. BIFF-u – Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu, izazvala je i još uvijek izaziva nemale kontroverze prije sutrašnje službene projekcije.

Podsjetimo, u travnju ove godine više je od tristo ljudi, uglavnom srednjoškolaca na školskom izletu, izgubilo život uslijed potonuća južnokorejskog trajekta MW Sewol. Film opisuje upravo taj tragični događaj, točnije istražuje mehaničke uzroke same nesreće te zastupa tezu o nepotrebno izgubljenim ljudskim životima.

No, nisu svi oduševljeni spomenutim filmom, pa strani mediji javljaju o pokušaju zaustavljanja projekcije od strane nekih članova obitelji poginulih. U pismu upućenom gradonačelniku Busana Seo Byung-soou, oni, naime, zahtijevaju povlačenje dokumentarca iz službenog programa, trvrdeći kako će “jednostrano viđenje samih događaja biti jednako ponovnom ubijanju žrtava i njihovih obitelji”.

Iako je gradonačelnik – koji po prvi put obnaša i funkciju čelnog čovjeka BIFF-a – zagovarao otkazivanje filma, po najnovijim informacijama čini se da će “The Truth Shall Not Sink with Sewol” ipak biti prikazan tamošnjoj publici.

“Ovo je prvi put da gradonačelnik obnaša i predsjedavajuću funkciju na festivalu, a očito je kako ne razumije njegov funkcionirajući mehanizam. Napravio je grešku suprotstavljući se projekciji, ali uvjeren sam da će promijeniti mišljenje nakon što ona bude održana”, poentirao je prije nekoliko dana redatelj i član žirija Bong Joon-ho, čiju je izjavu prenio Variety.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.