PočetnaVijestiDva filma s ovih prostora na Lisbon Docsu

Dva filma s ovih prostora na Lisbon Docsu

|

Naslovna fotografija: “Šta čekamo, baba?”

Lisbon Docs je međunarodna koprodukcijska platforma koja izabranim filmašima pomaže u zaokruživanju i poboljšavanju njihovih dokumentarnih projekata. Portugalski forum sastoji se od radionica, individualnih sastanaka te pitchinga nakon kojih će tamošnji profesionalci proglasiti nagrađene radove.

Spomenute aktivnosti održavat će se od 14. do 18. listopada, i to u sklopu 12. Doclisboe (16. – 26. listopad), dok će pobjednicima kasnije biti pružene dodatne konzultacije i još jedna pitching runda, ovaj put online prirode.

Foto: Prizor iz filma “Dobar dan i doviđenja”

Među izabranim kandidatima za ovogodišnji Lisbon Docs su i dva dokumentarna filma s ovih prostora, hrvatski “Dobar dan i doviđenja” (Gral Film) Tomislava Žaje te srpsko-njemački “Šta čekamo, baba?” Biljane Tutorov, o zanimljivom životu i nepokolebljivim stajalištima još uvijek mentalno oštre gospođe u zlatnim godinama.

Žajin opservacijski dokumentarac kroz dvije godine prati osobe s mentalnim i intelektualnim poteškoćama te njihov izlazak na slobodu, snalaženje i resocijalizaciju u lokalnim zajednicama. “Dobar dan i doviđenja” početkom ove godine je kao vrijedan projekt prepoznao i naš HAVC, dodijelivši mu 200 tisuća kuna u kategoriji Proizvodnje dugometražnih dokumentarnih filmova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Blago Kraljevstva Dahomey” – Priča o duhu iz statue

"Blago kraljevstva Dahomey" (2024) Mati Diop fokusira se na događaj iz 2021., kada se 26 umjetnina, od francuske vlade odobrenih za restituciju, premješta na mjesto odakle su otuđene.

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.