PočetnaVijestiU Zagreb stiže njemački filmaš Heinz Emigholz

U Zagreb stiže njemački filmaš Heinz Emigholz

|

Poznati njemački filmaš Heinz Emigholz gost je Vizualnog kolegija i Teorije koja hoda u Zagrebu i Beogradu. Program gostovanja uključuje projekcije, predavanja, koncert grupe Kreidler i razgovore, od kojih organizatori ističu razgovor Emigholza i Slobodana Šijana u beogradskom Domu omladine. Program u Zagrebu održava se u Teatru &TD 30. rujna i 1. listopada 2014.

Heinz Emigholz ubraja se među najvažnije europske filmske eksperimentatore, a njegov sada već četrdesetogodišnji postojani rad u posljednje je vrijeme dospio u žižu interesa filmskih krugova. Stoga su održane brojne retrospektive njegovih djela na najvažnijim svjetskim festivalima i u kinotekama, a Emigholz je svojim filmskim konstrukcijama napravio svojevrsnu autobiografiju moderne snimajući modernističku arhitekturu.

U pripremi za 2015. je također i publikacija o Heinzu Emigholzu koja će uključiti eseje Gertrud Koch, Giuliane Bruno, Siegfrieda Zielinskog i dr.

Program se realizira u suradnji Vizualnog kolegija Multimedijalnog instituta i beogradskog kolektiva Teorija koja hoda, uz podršku Filmgalerie 451, Kultura promjene Studentskog centra u Zagrebu i Goethe-Institut Kroatien.

Program Vizualnog kolegija Multimedijalnog instituta podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Raspored događanja u Zagrebu:

“Jedna serija misli” /”Eine Serie von Gedanken (1986. – 2010.)

  • Početak projekcije: 30.9. u 18 sati
  • Trajanje: 91 minuta

Sinopsis: Film iz četiri dijela: El Greco in Toledo, Leonardos Tränen, An Bord der USS Ticonderoga i Ein Museumsbau in Essen. Serija meditacija o motivu žrtvovanja sina, tj. o religijsko-političkim poticajima i vojno-strateškim mehanizmima koji vode do njega.

“Parabeton – Pier Luigi Nervi i rimski beton” / “Parabeton – Pier Luigi Nervi und römischer Beton” (2011)

  • Početak projekcije: 30.9. u 20 sati
  • Trajanje: 100 minuta

Sinopsis: Parabeton u kronološkom slijedu pokazuje 17 još uvijek očuvanih građevina talijanskog inžinjera i arhitekta Piera Luigija Nervija (1891-1979). Prikaz tih dijelom odvažnih konstrukcija Emigholz spaja sa filmskim studijama antičkih zdanja napravljenih iz rimskog betona.

“Perret u Francuskoj i Alžiru”  / “Perret in Frankreich und Algerien” (2012)

  • Početak projekcije: 1.10. u 18 sati
  • Trajanje: 110 minuta

Sinopsis: Auguste Perret je bio poznati francuski arhitekt i inžinjer, posebno važan zbog inovativnih betonskih konstrukcija oblikovanih u neo-klasičnom izrazu. Film prikazuje trideset Perretovih ostvarenja u Francuskoj i Alžiru, artikulirajući time indirektno i odnos modernizma i kolonijalizma u arhitekturi.

Koncert: Kreidler

  • Ulaz: 1.10. od 21 sat

Düsseldorf je od 1970-ih naovamo centar svjetske elektronske glazbe. Dovoljno je spomenuti Kraftwerk, Cluster, Can ili DAF (Deutsch Amerikanische Freudschaft). Taj nevjerojatni niz devedesetih nastavljaju Kreidler.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.