PočetnaVijestiU Zagreb stiže njemački filmaš Heinz Emigholz

U Zagreb stiže njemački filmaš Heinz Emigholz

-

Poznati njemački filmaš Heinz Emigholz gost je Vizualnog kolegija i Teorije koja hoda u Zagrebu i Beogradu. Program gostovanja uključuje projekcije, predavanja, koncert grupe Kreidler i razgovore, od kojih organizatori ističu razgovor Emigholza i Slobodana Šijana u beogradskom Domu omladine. Program u Zagrebu održava se u Teatru &TD 30. rujna i 1. listopada 2014.

Heinz Emigholz ubraja se među najvažnije europske filmske eksperimentatore, a njegov sada već četrdesetogodišnji postojani rad u posljednje je vrijeme dospio u žižu interesa filmskih krugova. Stoga su održane brojne retrospektive njegovih djela na najvažnijim svjetskim festivalima i u kinotekama, a Emigholz je svojim filmskim konstrukcijama napravio svojevrsnu autobiografiju moderne snimajući modernističku arhitekturu.

U pripremi za 2015. je također i publikacija o Heinzu Emigholzu koja će uključiti eseje Gertrud Koch, Giuliane Bruno, Siegfrieda Zielinskog i dr.

Program se realizira u suradnji Vizualnog kolegija Multimedijalnog instituta i beogradskog kolektiva Teorija koja hoda, uz podršku Filmgalerie 451, Kultura promjene Studentskog centra u Zagrebu i Goethe-Institut Kroatien.

Program Vizualnog kolegija Multimedijalnog instituta podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Raspored događanja u Zagrebu:

“Jedna serija misli” /”Eine Serie von Gedanken (1986. – 2010.)

  • Početak projekcije: 30.9. u 18 sati
  • Trajanje: 91 minuta

Sinopsis: Film iz četiri dijela: El Greco in Toledo, Leonardos Tränen, An Bord der USS Ticonderoga i Ein Museumsbau in Essen. Serija meditacija o motivu žrtvovanja sina, tj. o religijsko-političkim poticajima i vojno-strateškim mehanizmima koji vode do njega.

“Parabeton – Pier Luigi Nervi i rimski beton” / “Parabeton – Pier Luigi Nervi und römischer Beton” (2011)

  • Početak projekcije: 30.9. u 20 sati
  • Trajanje: 100 minuta

Sinopsis: Parabeton u kronološkom slijedu pokazuje 17 još uvijek očuvanih građevina talijanskog inžinjera i arhitekta Piera Luigija Nervija (1891-1979). Prikaz tih dijelom odvažnih konstrukcija Emigholz spaja sa filmskim studijama antičkih zdanja napravljenih iz rimskog betona.

“Perret u Francuskoj i Alžiru”  / “Perret in Frankreich und Algerien” (2012)

  • Početak projekcije: 1.10. u 18 sati
  • Trajanje: 110 minuta

Sinopsis: Auguste Perret je bio poznati francuski arhitekt i inžinjer, posebno važan zbog inovativnih betonskih konstrukcija oblikovanih u neo-klasičnom izrazu. Film prikazuje trideset Perretovih ostvarenja u Francuskoj i Alžiru, artikulirajući time indirektno i odnos modernizma i kolonijalizma u arhitekturi.

Koncert: Kreidler

  • Ulaz: 1.10. od 21 sat

Düsseldorf je od 1970-ih naovamo centar svjetske elektronske glazbe. Dovoljno je spomenuti Kraftwerk, Cluster, Can ili DAF (Deutsch Amerikanische Freudschaft). Taj nevjerojatni niz devedesetih nastavljaju Kreidler.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.