PočetnaVijestiZavršena Nordisk Panorama, u popratnom programu i dokumentarci s ovih prostora

Završena Nordisk Panorama, u popratnom programu i dokumentarci s ovih prostora

|

U švedskom Malmöu sinoć je završena Nordisk Panorama, festival posvećen godišnjem presjeku najboljih kratkih filmova i dokumentaraca zemalja nordijske regije koji je s radom krenuo još 1990. godine. Popratni program pod nazivom Balkan Special donio je i niz filmova s područja bivše Jugoslavije, a konačni odabir uobličili su umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari te Rada Šešić, festivalska selektorica IDFA-e i Rotterdama.

Ideja vodilja iza programa bila je objediniti mlade filmaše s područja bivše države koji su odrastali za vrijeme ratova u ovom dijelu Europe, pa su tako prikazani dokumentarci Ines Tanović (“Jedan dan na Drini”, 2010.), Srđana Keče (“Pismo ocu”, 2011.), Nite Dedi i Yll Çitaku (“Nusja Jonë”, 2010.), Nebojše Slijepčevića (“Muški film”, 2012.), Đure Gavrana (“Presuda”, 2013.), Igora Drljače (“Kako sam zapalio Simona Bolivara”, 2011.) te Karen Stokkendal Poulsen (“The Agreement” / “Forhandleren”, 2013.) koji se tematski također naslanja na balkanska previranja.

Što se tiče nagrada, titula Najboljeg dokumentarca Nordisk Panorame pripala je obiteljskom ostvarenju “Salóme” (2014) Islanđanke Yrse Roce Fannberg, koja se nakon mnogo godina vratila u obiteljski dom i snimila film o odnosu s vlastitom majkom.

Nagradu publike zaslužila je norveška redateljica Gunhild Westhagen Magnor, i to s filmom “Optimistene” / “The Optimists” (2013), dokumentarcem o postarijem ženskom odbojkaškom timu koji se nakon trideset godina sprema odigrati prvi meč protiv još nepoznatih protivnika.

Za najveću mladu nordijsku nadu proglašen je Danac Alexandar Lind. Njegov dokumentarni film “Carl & Niels” (2013) koji pripovijeda priču o dvojici nerazdvojne braće osvojio je nagradu pod imenom Best New Nordic Voice.

Obrazloženje nagrada i popis filmova koji su pokupili specijalna priznanja pročitajte na službenoj stranici Nordisk Panorame.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Blago Kraljevstva Dahomey” – Priča o duhu iz statue

"Blago kraljevstva Dahomey" (2024) Mati Diop fokusira se na događaj iz 2021., kada se 26 umjetnina, od francuske vlade odobrenih za restituciju, premješta na mjesto odakle su otuđene.

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.