PočetnaVijestiZavršena Nordisk Panorama, u popratnom programu i dokumentarci s ovih prostora

Završena Nordisk Panorama, u popratnom programu i dokumentarci s ovih prostora

-

U švedskom Malmöu sinoć je završena Nordisk Panorama, festival posvećen godišnjem presjeku najboljih kratkih filmova i dokumentaraca zemalja nordijske regije koji je s radom krenuo još 1990. godine. Popratni program pod nazivom Balkan Special donio je i niz filmova s područja bivše Jugoslavije, a konačni odabir uobličili su umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari te Rada Šešić, festivalska selektorica IDFA-e i Rotterdama.

Ideja vodilja iza programa bila je objediniti mlade filmaše s područja bivše države koji su odrastali za vrijeme ratova u ovom dijelu Europe, pa su tako prikazani dokumentarci Ines Tanović (“Jedan dan na Drini”, 2010.), Srđana Keče (“Pismo ocu”, 2011.), Nite Dedi i Yll Çitaku (“Nusja Jonë”, 2010.), Nebojše Slijepčevića (“Muški film”, 2012.), Đure Gavrana (“Presuda”, 2013.), Igora Drljače (“Kako sam zapalio Simona Bolivara”, 2011.) te Karen Stokkendal Poulsen (“The Agreement” / “Forhandleren”, 2013.) koji se tematski također naslanja na balkanska previranja.

Što se tiče nagrada, titula Najboljeg dokumentarca Nordisk Panorame pripala je obiteljskom ostvarenju “Salóme” (2014) Islanđanke Yrse Roce Fannberg, koja se nakon mnogo godina vratila u obiteljski dom i snimila film o odnosu s vlastitom majkom.

Nagradu publike zaslužila je norveška redateljica Gunhild Westhagen Magnor, i to s filmom “Optimistene” / “The Optimists” (2013), dokumentarcem o postarijem ženskom odbojkaškom timu koji se nakon trideset godina sprema odigrati prvi meč protiv još nepoznatih protivnika.

Za najveću mladu nordijsku nadu proglašen je Danac Alexandar Lind. Njegov dokumentarni film “Carl & Niels” (2013) koji pripovijeda priču o dvojici nerazdvojne braće osvojio je nagradu pod imenom Best New Nordic Voice.

Obrazloženje nagrada i popis filmova koji su pokupili specijalna priznanja pročitajte na službenoj stranici Nordisk Panorame.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije