PočetnaVijestiPanamsku oskarovsku povijest ispisao dokumentarac Abnera Benaima

Panamsku oskarovsku povijest ispisao dokumentarac Abnera Benaima

-

Vijest o guranju dokumentarne nominacije u oskarovsku kategoriju Najboljih stranih filmova više je iznimka nego pravilo, osim ako se ne radi o svevremenskom klasiku kojeg je nemoguće ignorirati, poput prošlogodišnje Panhove “Slike koja nedostaje” / “L’image manquante” (2013).

Zato je informacija o panamskoj nominaciji dokumentarca “Invasion” (2014) Abnera Benaima – nauštrb igranih djela – za spomenutu kategoriju zasigurno navukla osmijeh na lice nefikcijske zajednice. Panami je ovo također prva službena predana nominacija za nagradu Oscar, što je prema The Hollywood Reporteru (i) rezultat liberalnijeg filmskog zakona koji je na snagu stupio 2002. godine.

“Invasion”, zanimljivo – bez upotrebe arhivskih snimki, govori o turbulentnom kraju osamdesetih u ovoj srednjoameričkoj državi i svrgavanju diktatora Manuela Noriege u desetodnevnoj operaciji američke vojske, čijih se posljedica prisjećaju obični Panamci.

Benaimov film već je poharao panamsko nagradno tržište (Nagrada za najbolji dokumentarni film na ovogodišnjem Panama Film Festivalu), a jučer je trebao krenuti i sa svojom domaćom kino-turnejom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.