PočetnaVijestiJoshua Oppenheimer "pokorio" Veneciju!

Joshua Oppenheimer “pokorio” Veneciju!

-

Čak pet nagrada na netom završenom 71. Venecijanskom filmskom festivalu otišlo je u ruke Joshue Oppenheimera, genijalca iza briljantnog “Čina smaknuća” / “The Act of Killing” iz 2012. godine.

Njegov najnoviji film pod nazivom “The Look of Silence” (2014), koji je premijeru doživio upravo u Veneciji, svojevrsni je osobniji i klasičniji nastavak “Smaknuća” koji se također nadovezuje na indonežanski genocid sredinom šezdesetih godina. “The Look of Silence” osvojio je Veliku nagradu žirija koji je vijećao u sastavu: Joan Chen, Philip Gröning, Jessica Hausner, Jhumpa Lahiri, Sandy Powell, Tim Roth, Elia Suleiman i Carlo Verdone.

Uz glavnu nagradu Amerikanac je pokupio međunarodne (FIPRESCI), europske (FEDEORA) i online kritičarske lovorike (Zlatni miš), a pripala mu je i ona za promicanje ljudskih prava (Human Rights Nights Prize).

U kategoriji Horizonti (Orrizonti), Posebna nagrada žirija završila je na polici Talijana Franca Maresca za njegov “Belluscone. Una Storia Siciliana” (2014), koji rasvjetljava širi društveni kontekstualni odnos između Silvia Berlusconija i Sicilije.

Zlatnog lava za životno djelo dobili su montažerka Thelma Schoonmaker, nama zanimljiva zbog rada na filmovima “Woodstock” (1970) i “My Voyage to Italy” (2001) te dokumentarist Frederick Wiseman, najpoznatiji po ostvarenjima poput “Titicut Folliesa” (1967) ili u posljednje vrijeme podosta razvikanog “At Berkeley” iz 2013. godine.

I za kraj, osvrnimo se na još jednu nagradu dokumentarnoj umjetnosti. U programu Venezia Classici, koji je namijenjen izboru najbolje restauriranih klasičnih filmova, nagradu za najbolji dokumentarac odnio je “Animata Resistencia” talijanskog dvojca Francesco MontagnerAlberto Girotto.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.