Početna Vijesti "Dianina lista" "uknjižila" sredstva od HAVC-a

“Dianina lista” “uknjižila” sredstva od HAVC-a

-

Još u srpnju je javnosti trebala biti predstavljena lista igranih filmova koji su dobili potporu Hrvatskog audiovizualnog vijeća u prvom roku proizvodnje, razvoja projekata te razvoja scenarija. Zbog bolesti umjetničkog savjetnika za taj natječajni ogranak, Branka Schmidta, sve je prolongirano za početak rujna.

Obećano – učinjeno, jer su odluke o raspodjeli sredstava – uključujući i druge rokove za razvoj projekata i scenarije – donesene na 50. sjednici HAVC-a, i to po prijedlogu Umjetničkog vijeća koje je svoju 33. sjednicu održalo u četvrtak, 4. rujna 2014. godine.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 50. sjednici odlučivalo je u sastavu: Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Snježana Tribuson, Nataša Petrović, Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Hrvoje Krstulović i Silvio Jesenković, dok su na 33. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Sanja Grbin, Emina Višnić, Slaven Zečević, Juraj Lerotić, Tomislav Mršić, Robert Knjaz te Branko Schmidt i Dalibor Matanić, koji su umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film u 2014. godini.

Za nas najbitnija informacija odnosila se na kategoriju debitantskog dugometražnog igranog filma, u kojem je poznata dokumentaristica Dana Budisavljević (“Nije ti život pjesma Havaja”, 2012.) za svoj dokumentarno-igrani film “Dianina lista” (Hulahup) uspjela ishoditi 2.7 milijuna kuna. Film je to o Diani Budisavljević koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata od sigurne smrti spasila tisuće teško bolesne i izgladnjele, uglavnom srpske djece, zbrinjavajući ih u obiteljima iz Zagreba i okolice.

Obrazloženje HAVC-ovih umjetničkih savjetnika za film “Dianina lista”:

“Kroz intimistički pristup analiziranja pothvata vlastite prezimenjakinje, u ovom projektu se dotičemo tzv. visoke teme i to ga čini unikatnim u ovoj selekciji. Mišljenja smo da je film vrlo moćno sredstvo za analizu svih mračnih strana iz hrvatske povijesti, a “Dianina lista” na jedan posve human način, dokumentarističkom objektivnošću priča upravo o najmračnijem slučaju, NDH logorima te građanskoj hrabrosti da se suprostavi represivnom sistemu.

“Diana Budisavljević je osoba koja je spašavala pravoslavnu djecu iz ustaških logora i činila je to kao osoba lišena bilo kakve ideologije, iz najviših humanih principa te je svojom akcijom uspjela spasiti 10 tisuća djece. Dana Budisavljević je spremna igrano-dokumentarnom kombinacijom napraviti vrlo atraktivan projekt koji će ukazati na nedovoljno poznat slučaj hrabrosti i sposobnosti jednog pojedinca da se izdigne iznad svih strahova te djeluje za opće humano dobro i time ovaj projekt postaje više nego univerzalan.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split

“RBG”, “Ova zemlja je moja zemlja” i “Kordiljeri snova” na programu Dokukina KIC

Na program zagrebačkog Dokukina KIC ovoga vikenda (petak - nedjelja; 16. - 18. listopada) dolaze tri dokumentarna filma.

“Srbenka” Nebojše Slijepčevića u njemačkim kinima

Nebojša Slijepčević za naš portal najavljuje njemačku kino turneju svojeg dokumentarnog filma "Srbenka" (Restart, 2018.).