PočetnaVijesti"Dianina lista" "uknjižila" sredstva od HAVC-a

“Dianina lista” “uknjižila” sredstva od HAVC-a

|

Još u srpnju je javnosti trebala biti predstavljena lista igranih filmova koji su dobili potporu Hrvatskog audiovizualnog vijeća u prvom roku proizvodnje, razvoja projekata te razvoja scenarija. Zbog bolesti umjetničkog savjetnika za taj natječajni ogranak, Branka Schmidta, sve je prolongirano za početak rujna.

Obećano – učinjeno, jer su odluke o raspodjeli sredstava – uključujući i druge rokove za razvoj projekata i scenarije – donesene na 50. sjednici HAVC-a, i to po prijedlogu Umjetničkog vijeća koje je svoju 33. sjednicu održalo u četvrtak, 4. rujna 2014. godine.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 50. sjednici odlučivalo je u sastavu: Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Snježana Tribuson, Nataša Petrović, Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Hrvoje Krstulović i Silvio Jesenković, dok su na 33. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Sanja Grbin, Emina Višnić, Slaven Zečević, Juraj Lerotić, Tomislav Mršić, Robert Knjaz te Branko Schmidt i Dalibor Matanić, koji su umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film u 2014. godini.

Za nas najbitnija informacija odnosila se na kategoriju debitantskog dugometražnog igranog filma, u kojem je poznata dokumentaristica Dana Budisavljević (“Nije ti život pjesma Havaja”, 2012.) za svoj dokumentarno-igrani film “Dianina lista” (Hulahup) uspjela ishoditi 2.7 milijuna kuna. Film je to o Diani Budisavljević koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata od sigurne smrti spasila tisuće teško bolesne i izgladnjele, uglavnom srpske djece, zbrinjavajući ih u obiteljima iz Zagreba i okolice.

Obrazloženje HAVC-ovih umjetničkih savjetnika za film “Dianina lista”:

“Kroz intimistički pristup analiziranja pothvata vlastite prezimenjakinje, u ovom projektu se dotičemo tzv. visoke teme i to ga čini unikatnim u ovoj selekciji. Mišljenja smo da je film vrlo moćno sredstvo za analizu svih mračnih strana iz hrvatske povijesti, a “Dianina lista” na jedan posve human način, dokumentarističkom objektivnošću priča upravo o najmračnijem slučaju, NDH logorima te građanskoj hrabrosti da se suprostavi represivnom sistemu.

“Diana Budisavljević je osoba koja je spašavala pravoslavnu djecu iz ustaških logora i činila je to kao osoba lišena bilo kakve ideologije, iz najviših humanih principa te je svojom akcijom uspjela spasiti 10 tisuća djece. Dana Budisavljević je spremna igrano-dokumentarnom kombinacijom napraviti vrlo atraktivan projekt koji će ukazati na nedovoljno poznat slučaj hrabrosti i sposobnosti jednog pojedinca da se izdigne iznad svih strahova te djeluje za opće humano dobro i time ovaj projekt postaje više nego univerzalan.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.