Početna Vijesti "Dianina lista" "uknjižila" sredstva od HAVC-a

“Dianina lista” “uknjižila” sredstva od HAVC-a

-

Još u srpnju je javnosti trebala biti predstavljena lista igranih filmova koji su dobili potporu Hrvatskog audiovizualnog vijeća u prvom roku proizvodnje, razvoja projekata te razvoja scenarija. Zbog bolesti umjetničkog savjetnika za taj natječajni ogranak, Branka Schmidta, sve je prolongirano za početak rujna.

Obećano – učinjeno, jer su odluke o raspodjeli sredstava – uključujući i druge rokove za razvoj projekata i scenarije – donesene na 50. sjednici HAVC-a, i to po prijedlogu Umjetničkog vijeća koje je svoju 33. sjednicu održalo u četvrtak, 4. rujna 2014. godine.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 50. sjednici odlučivalo je u sastavu: Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Snježana Tribuson, Nataša Petrović, Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Hrvoje Krstulović i Silvio Jesenković, dok su na 33. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Sanja Grbin, Emina Višnić, Slaven Zečević, Juraj Lerotić, Tomislav Mršić, Robert Knjaz te Branko Schmidt i Dalibor Matanić, koji su umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film u 2014. godini.

Za nas najbitnija informacija odnosila se na kategoriju debitantskog dugometražnog igranog filma, u kojem je poznata dokumentaristica Dana Budisavljević (“Nije ti život pjesma Havaja”, 2012.) za svoj dokumentarno-igrani film “Dianina lista” (Hulahup) uspjela ishoditi 2.7 milijuna kuna. Film je to o Diani Budisavljević koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata od sigurne smrti spasila tisuće teško bolesne i izgladnjele, uglavnom srpske djece, zbrinjavajući ih u obiteljima iz Zagreba i okolice.

Obrazloženje HAVC-ovih umjetničkih savjetnika za film “Dianina lista”:

“Kroz intimistički pristup analiziranja pothvata vlastite prezimenjakinje, u ovom projektu se dotičemo tzv. visoke teme i to ga čini unikatnim u ovoj selekciji. Mišljenja smo da je film vrlo moćno sredstvo za analizu svih mračnih strana iz hrvatske povijesti, a “Dianina lista” na jedan posve human način, dokumentarističkom objektivnošću priča upravo o najmračnijem slučaju, NDH logorima te građanskoj hrabrosti da se suprostavi represivnom sistemu.

“Diana Budisavljević je osoba koja je spašavala pravoslavnu djecu iz ustaških logora i činila je to kao osoba lišena bilo kakve ideologije, iz najviših humanih principa te je svojom akcijom uspjela spasiti 10 tisuća djece. Dana Budisavljević je spremna igrano-dokumentarnom kombinacijom napraviti vrlo atraktivan projekt koji će ukazati na nedovoljno poznat slučaj hrabrosti i sposobnosti jednog pojedinca da se izdigne iznad svih strahova te djeluje za opće humano dobro i time ovaj projekt postaje više nego univerzalan.”

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).