PočetnaVijesti"Dianina lista" "uknjižila" sredstva od HAVC-a

“Dianina lista” “uknjižila” sredstva od HAVC-a

-

Još u srpnju je javnosti trebala biti predstavljena lista igranih filmova koji su dobili potporu Hrvatskog audiovizualnog vijeća u prvom roku proizvodnje, razvoja projekata te razvoja scenarija. Zbog bolesti umjetničkog savjetnika za taj natječajni ogranak, Branka Schmidta, sve je prolongirano za početak rujna.

Obećano – učinjeno, jer su odluke o raspodjeli sredstava – uključujući i druge rokove za razvoj projekata i scenarije – donesene na 50. sjednici HAVC-a, i to po prijedlogu Umjetničkog vijeća koje je svoju 33. sjednicu održalo u četvrtak, 4. rujna 2014. godine.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 50. sjednici odlučivalo je u sastavu: Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Snježana Tribuson, Nataša Petrović, Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Hrvoje Krstulović i Silvio Jesenković, dok su na 33. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Sanja Grbin, Emina Višnić, Slaven Zečević, Juraj Lerotić, Tomislav Mršić, Robert Knjaz te Branko Schmidt i Dalibor Matanić, koji su umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film u 2014. godini.

Za nas najbitnija informacija odnosila se na kategoriju debitantskog dugometražnog igranog filma, u kojem je poznata dokumentaristica Dana Budisavljević (“Nije ti život pjesma Havaja”, 2012.) za svoj dokumentarno-igrani film “Dianina lista” (Hulahup) uspjela ishoditi 2.7 milijuna kuna. Film je to o Diani Budisavljević koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata od sigurne smrti spasila tisuće teško bolesne i izgladnjele, uglavnom srpske djece, zbrinjavajući ih u obiteljima iz Zagreba i okolice.

Obrazloženje HAVC-ovih umjetničkih savjetnika za film “Dianina lista”:

“Kroz intimistički pristup analiziranja pothvata vlastite prezimenjakinje, u ovom projektu se dotičemo tzv. visoke teme i to ga čini unikatnim u ovoj selekciji. Mišljenja smo da je film vrlo moćno sredstvo za analizu svih mračnih strana iz hrvatske povijesti, a “Dianina lista” na jedan posve human način, dokumentarističkom objektivnošću priča upravo o najmračnijem slučaju, NDH logorima te građanskoj hrabrosti da se suprostavi represivnom sistemu.

“Diana Budisavljević je osoba koja je spašavala pravoslavnu djecu iz ustaških logora i činila je to kao osoba lišena bilo kakve ideologije, iz najviših humanih principa te je svojom akcijom uspjela spasiti 10 tisuća djece. Dana Budisavljević je spremna igrano-dokumentarnom kombinacijom napraviti vrlo atraktivan projekt koji će ukazati na nedovoljno poznat slučaj hrabrosti i sposobnosti jednog pojedinca da se izdigne iznad svih strahova te djeluje za opće humano dobro i time ovaj projekt postaje više nego univerzalan.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.