PočetnaVijestiPulska filmska tvornica u rujnu organizira radionicu izrade filma

Pulska filmska tvornica u rujnu organizira radionicu izrade filma

|

Od 19. rujna do 25. listopada bit će održana 10. Ljetna radionica izrade filma Pulska filmska tvornica 2014. u sklopu koje će deset polaznika steći znanja iz svih faza stvaranja filma te ujedno realizirati vlastiti kratkometražni film.

Radionica će početi 19. rujna u 18 sati, a održavat će se u jutarnjem i popodnevnom terminu. Kao i do sada funkcionirat će kao mali produkcijski studio sastavljen od tri dijela. Prvi je razvoj ideje, scenarija, redateljskog koncepta i plana snimanja, a vodit će ga redatelj i filmski pedagog Igor Bezinović. Snimatelj Marko Krnjajić vodit će drugi, snimateljski dio, dok će za treći dio, odnosno montažu te postprodukciju, biti zadužen Marko Zdravković-Kunac.

Zainteresirani se za pohađanje mogu prijaviti do 15. rujna. Uz ispunjenu prijavnicu (http://www.pulskafilmskatvornica.hr/prijava-za-10) na e-mail ([email protected]) je potrebno poslati i sinopsis filma kojega se želi realizirati. Kotizacija iznosi 300 kuna, a može biti kompenzirana volontiranjem na setovima. Za dodatne informacije kontaktirajte voditelje programa na gore navedene e-mail adresu ili telefone (052/353-244, 095/55-818-53).

Partneri radionice su Hrvatski filmski savez i MedVid produkcija d.o.o., a financijski je podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Pulska filmska tvornica je korisnica Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

PROGRAM RADIONICE:

1. Razvoj ideje i scenarija – od 19. do 25. rujna

Voditelj: Igor Bezinović, redatelj i filmski pedagog

Polaznici će se u prvom dijelu radionice upoznati s važnosti odabira i oblikovanja ideje, osnovnim principima za uspješno strukturiranje filmskog sinopsisa kao temeljnog sredstva za izražavanje i razvijanje filmske ideje te osnovnim načelima pisanja scenarija, njegovim težištima, problemima i kvalitetnoj razradi.

2. Snimanje – od 25. rujna do 5. listopada

Voditelj: Marko Krnjajić, snimatelj i fotograf

Snimanje će se sastojati od predavanja o tehničkim dijelovima i mogućnostima kamere, kompoziciji i naraciji kadra, te tonu i njegovom snimanju, kao i praktičnog dijela, odnosno samog snimanja filmova.

3. Montaža – od 1. do 25. listopada

Voditelj: Marko Zdravković-Kunac

Predavanjem o jeziku i tehnologiji montaže počet će posljednji dio radionice u sklopu kojega će polaznici sami montirati vlastiti film. Također, po završetku stvaranja grubog i finog reza bit će održano posljednje predavanje o postprodukciji slike i tona.

VODITELJI:

Igor Bezinović je diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Filmom se bavi profesionalno i amaterski. Autor je desetak kratkih filmova i dugometražnog dokumentarca “Blokada” (2012). Fragmente o svakodnevici i metafizici objavljuje na Tumblr blogu Lavandin.

Marko Krnjajić je studirao fotografiju na beogradskoj Akademiji umetnosti BK te filmsku režiju pri Centru za vizuelnu komunikaciju Kvadrat. Radio je kao fotograf, direktor fotogafije i kamerman za dugometražne igrane i dokumentarne filmove. Također, kao fotograf je sudjelovao na više grupnih izložbi. Za eksperimentalni film “Clay People” 2002. je dobio prvu nagradu na kanadskom Yorkton Film Festivalu.

Marko Zdravković-Kunac je bio koordinator i voditelj programa Autonomne tvornice kulture Attack te osnivač Festivala Alternativnog Kazališnog Izričaja (FAKI). Bio je osnivač i prvi predsjednik Fantastično dobre institucije Fade In u sklopu koje je kao producent i novinar realizirao preko 150 reportaža za HRT-ovu emisiju “Dobro jutro, Hrvatska”. Producirao je TV serijal “Treći sektor” kao i niz kratkih promotivnih filmova. Osim toga, s udrugom B.a.B.e. je koproducirao dokumentarni film Tatjane Božić “Iskrivljeni odrazi” (2001). Godine 2004. pokrenuo je Pulsku filmsku tvornicu unutar koje je vodio dvadesetak različitih radionica i producirao preko 70 filmova. Ujedno je radio kao profesionalni montažer u raznim studijima te na lokalnim i državnim televizijama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.