PočetnaVijestiSutra počinje Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Sutra počinje Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Kad te moja čakije ubode”

Ciklus hrvatskog filma, koji se unatrag nekoliko godina tradicionalno održava u Subotici u Art kinu Lifka, bit će održan 4. i 6. rujna 2014. godine. Ove će godine biti prikazana dva programa: Program restauriranih dokumentarnih filmova Krste Papića i Program neposlušnih i zabranjivanih filmova u SFRJ.

U četvrtak, 4. rujna, na rasporedu je projekcija šest restauriranih dokumentarnih filmova Krste Papića: “Nek se čuje i naš glas” (1971), “Mala seoska priredba” (1972), “Halo München” (1968), “Čvor” (1969), “Specijalni vlakovi” (1972) i “Kad te moja čakija ubode” (1969).

Dva dana kasnije, 6. rujna, na programu će biti i četiri neposlušna i zabranjivana filma u SFRJ: “Devalvacija jednog osmijeha” (1967), “Splendid Isolation” (1973), “Bino, oko galebovo” (1973) i “Vodič kroz Trst” (1969).

Projekcije obje večeri počinju u 19:30 sati, a ulaz je slobodan.

Ciklus hrvatskog filma održat će se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s Art kinom Lifka. Program se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba, u suradnji sa Zagreb filmom.

Program restauriranih dokumentarnih filmova Krste Papića iz produkcije Zagreb filma:

“Nek se čuje i naš glas” (1971) / Boja

 • Režija: Krsto Papić
 • Kamera: Ivica Rajković
 • Trajanje: 16 minuta

Sadržaj: Iako zakonom zabranjene, ilegalne radio stanice u kućnoj radinosti množe se kao zečevi širom Hrvatskog zagorja i Podravine, a ovaj film to registrira na iznimno duhovit način.

“Mala seoska priredba” (1972) / Boja

 • Režija: Krsto Papić
 • Kamera: Ivica Rajković
 • Trajanje: 18 minuta

Sadržaj: Prikaz seoske priredbe, čiji organizatori seljacima predstavljaju festival pop-glazbe i biranje misice sela. Prebačeni iz grada u selo, ovi događaji pretvaraju se u urnebesnu karikaturu.

“Halo München” (1968) / Crno-bijeli

 • Režija: Krsto Papić
 • Kamera: Krešo Grčević
 • Trajanje: 12 minuta

Sadržaj: Svakodnevica Dalmatinske zagore mijenja se onim što donose gastarbajteri povratnici ‒ automobilima, radio-aparatima i novim načinom života.

“Čvor” (1969) / Crno-bijeli

 • Režija: Krsto Papić
 • Kamera: Vjenceslav Orešković
 • Trajanje: 10 minuta

Sadržaj: U modernoj zgradi željezničkog kolodvora u Vinkovcima susrećemo naličje socijalističkog uspjeha, besperspektivne sezonske radnike, beskućnike, ali i entuzijastičnog šefa stanice.

“Specijalni vlakovi” (1972) / Crno-bijeli

 • Režija: Krsto Papić
 • Kamera: Ivica Rajković
 • Trajanje: 15 minuta

Sadržaj: Prati se prijevoz naših radnika u Njemačku, koji počinje liječničkim pregledom u Zagrebu i završava nehumanim prozivanjem po brojevima u Njemačkoj.

“Kad te moja čakija ubode” (1969) / Crno-bijeli

 • Režija: Krsto Papić
 • Kamera: Krešo Grčević
 • Trajanje: 17 minuta

Sadržaj: Ubojice, svjedoci ubojstava i rodbina žrtava iz raznih sela pričaju svoje verzije tragičnih događaja, a pred nama iskrsava svijet u kojem se čakija poteže i radi najtrivijalnijih razloga.

Program neposlušnih i zabranjivanih filmova u SFRJ koji su nastali u produkciji Zagreb filma:

“Devalvacija jednog osmijeha” (1967)

 • Režija: Vojdrag Berčić
 • Trajanje: 17 minuta

Sadržaj: Film o nesretnom Arifu Heraliću, liku s nekadašnje novčanice od 10, odnosno 1.000 dinara. Film kazuje priču o romskom radniku u zeničkoj željezari Arifu Heraliću čiji se lik nalazio na novčanici od deset i tisuću dinara. Heralić je tražio novčanu naknadu za korištenje svog lika na novčanici koju nije dobio. Preminuo je 1971. godine kao invalid rada u krajnjem siromaštvu.

“Splendid Isolation” (1973)

 • Režija: Petar Krelja
 • Trajanje: 10 minuta

Sadržaj: Film prikazuje sjaj u hotelu Esplanade i bijedu u obližnjem prenoćištu za sirotinju. Opisuju se ljudi u nevolji koji noće u skromnoj drvenoj baraci smještenoj iza raskošnog hotela Esplanade. I ovaj film neslužbeno je zabranjen i premijerno prikazan tek 1992.

“Bino, oko galebovo” (1973)

 • Režija: Nikola Babić
 • Trajanje: 14 minuta

Sadržaj: Film o razočaranom narodnom heroju iz II. svjetskog rata. Babić je Binovu ekscentričnost iskoristio za kritiku režima koji zaboravlja na stare revolucionare (zbog čega je film bunkeriran). Bino se, na oduševljenje sugrađana, trijumfalno provozao po Senju u Mercedesu u titovskoj bijeloj generalskoj odori.

“Vodič kroz Trst” (1969)

 • Režija: Ivo Škrabalo
 • Trajanje: 15 minuta

Sadržaj: U filmu se autor sprda s legendarnom opsesijom socijalističkog čovjeka za prekograničnim šopingom u svijetu kapitalizma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.