Početna Vijesti Sutra počinje Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Sutra počinje Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Kad te moja čakije ubode”

Ciklus hrvatskog filma, koji se unatrag nekoliko godina tradicionalno održava u Subotici u Art kinu Lifka, bit će održan 4. i 6. rujna 2014. godine. Ove će godine biti prikazana dva programa: Program restauriranih dokumentarnih filmova Krste Papića i Program neposlušnih i zabranjivanih filmova u SFRJ.

U četvrtak, 4. rujna, na rasporedu je projekcija šest restauriranih dokumentarnih filmova Krste Papića: “Nek se čuje i naš glas” (1971), “Mala seoska priredba” (1972), “Halo München” (1968), “Čvor” (1969), “Specijalni vlakovi” (1972) i “Kad te moja čakija ubode” (1969).

Dva dana kasnije, 6. rujna, na programu će biti i četiri neposlušna i zabranjivana filma u SFRJ: “Devalvacija jednog osmijeha” (1967), “Splendid Isolation” (1973), “Bino, oko galebovo” (1973) i “Vodič kroz Trst” (1969).

Projekcije obje večeri počinju u 19:30 sati, a ulaz je slobodan.

Ciklus hrvatskog filma održat će se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s Art kinom Lifka. Program se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba, u suradnji sa Zagreb filmom.

Program restauriranih dokumentarnih filmova Krste Papića iz produkcije Zagreb filma:

“Nek se čuje i naš glas” (1971) / Boja

 • Režija: Krsto Papić
 • Kamera: Ivica Rajković
 • Trajanje: 16 minuta

Sadržaj: Iako zakonom zabranjene, ilegalne radio stanice u kućnoj radinosti množe se kao zečevi širom Hrvatskog zagorja i Podravine, a ovaj film to registrira na iznimno duhovit način.

“Mala seoska priredba” (1972) / Boja

 • Režija: Krsto Papić
 • Kamera: Ivica Rajković
 • Trajanje: 18 minuta

Sadržaj: Prikaz seoske priredbe, čiji organizatori seljacima predstavljaju festival pop-glazbe i biranje misice sela. Prebačeni iz grada u selo, ovi događaji pretvaraju se u urnebesnu karikaturu.

“Halo München” (1968) / Crno-bijeli

 • Režija: Krsto Papić
 • Kamera: Krešo Grčević
 • Trajanje: 12 minuta

Sadržaj: Svakodnevica Dalmatinske zagore mijenja se onim što donose gastarbajteri povratnici ‒ automobilima, radio-aparatima i novim načinom života.

“Čvor” (1969) / Crno-bijeli

 • Režija: Krsto Papić
 • Kamera: Vjenceslav Orešković
 • Trajanje: 10 minuta

Sadržaj: U modernoj zgradi željezničkog kolodvora u Vinkovcima susrećemo naličje socijalističkog uspjeha, besperspektivne sezonske radnike, beskućnike, ali i entuzijastičnog šefa stanice.

“Specijalni vlakovi” (1972) / Crno-bijeli

 • Režija: Krsto Papić
 • Kamera: Ivica Rajković
 • Trajanje: 15 minuta

Sadržaj: Prati se prijevoz naših radnika u Njemačku, koji počinje liječničkim pregledom u Zagrebu i završava nehumanim prozivanjem po brojevima u Njemačkoj.

“Kad te moja čakija ubode” (1969) / Crno-bijeli

 • Režija: Krsto Papić
 • Kamera: Krešo Grčević
 • Trajanje: 17 minuta

Sadržaj: Ubojice, svjedoci ubojstava i rodbina žrtava iz raznih sela pričaju svoje verzije tragičnih događaja, a pred nama iskrsava svijet u kojem se čakija poteže i radi najtrivijalnijih razloga.

Program neposlušnih i zabranjivanih filmova u SFRJ koji su nastali u produkciji Zagreb filma:

“Devalvacija jednog osmijeha” (1967)

 • Režija: Vojdrag Berčić
 • Trajanje: 17 minuta

Sadržaj: Film o nesretnom Arifu Heraliću, liku s nekadašnje novčanice od 10, odnosno 1.000 dinara. Film kazuje priču o romskom radniku u zeničkoj željezari Arifu Heraliću čiji se lik nalazio na novčanici od deset i tisuću dinara. Heralić je tražio novčanu naknadu za korištenje svog lika na novčanici koju nije dobio. Preminuo je 1971. godine kao invalid rada u krajnjem siromaštvu.

“Splendid Isolation” (1973)

 • Režija: Petar Krelja
 • Trajanje: 10 minuta

Sadržaj: Film prikazuje sjaj u hotelu Esplanade i bijedu u obližnjem prenoćištu za sirotinju. Opisuju se ljudi u nevolji koji noće u skromnoj drvenoj baraci smještenoj iza raskošnog hotela Esplanade. I ovaj film neslužbeno je zabranjen i premijerno prikazan tek 1992.

“Bino, oko galebovo” (1973)

 • Režija: Nikola Babić
 • Trajanje: 14 minuta

Sadržaj: Film o razočaranom narodnom heroju iz II. svjetskog rata. Babić je Binovu ekscentričnost iskoristio za kritiku režima koji zaboravlja na stare revolucionare (zbog čega je film bunkeriran). Bino se, na oduševljenje sugrađana, trijumfalno provozao po Senju u Mercedesu u titovskoj bijeloj generalskoj odori.

“Vodič kroz Trst” (1969)

 • Režija: Ivo Škrabalo
 • Trajanje: 15 minuta

Sadržaj: U filmu se autor sprda s legendarnom opsesijom socijalističkog čovjeka za prekograničnim šopingom u svijetu kapitalizma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Muzeju revolucije” financijska potpora Sundance Institutea

Dokumentarni film "Muzej revolucije" redatelja Srđana Keče dobio je financijsku potporu Sundance Institute Documentary Funda.

24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u  Jihlavi: “Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” – Đubrište kao poluuspješni metanarativni potencijal

Na 24. Jihlava IDFF-u prikazuje se i "Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio", hibridni film Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

“Jedna od nas”: Edukativna kampanja za maturante

Redatelj dokumentarca "Jedna od nas", Đuro Gavran, pokrenuo je edukativnu kampanju kojoj je cilj progovoriti o problemu seksualnog zlostavljanja djece.

“Povuci-potegni” Nevena Hitreca u hrvatskim kinima

Nagrađeni dugometražni dokumentarni film "Povuci-potegni" (2020) redatelja Nevena Hitreca od četvrtka 5. studenog dolazi u hrvatska kina.

“Love Fraud” – Lov na serijskog kradljivca srca

Serijal "Love Fraud" (2020) odašilje jasno upozorenje o današnjim opasnostima bezuvjetnog povjerenja koje iskazujemo strancima na internetu.

Dokumentarci o Andreju Tarkovskom i Dušanu Makavejevu u Dokukinu KIC

Program Dokukina KIC ovaj vikend donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma.

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.