PočetnaVijestiKIN-KONG dolazi u Zadar

KIN-KONG dolazi u Zadar

|

Kino kongres svih nezavisnih kinoprikazivača, KIN-KONG, stiže u Zadar u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra, u suradnji s Avvantura Film Festivalom – Filmforum Zadar Matchmaking i uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije.

KIN-KONG je edukacijski program koji po prvi puta na jednome mjestu – u gradu Zadru od 27. do 29. kolovoza – okuplja voditelje nezavisnih hrvatskih kina, predstavnike filmske industrije i vrhunske profesionalce iz područja kinoprikazivaštva te relevantnih europskih organizacija s ciljem umrežavanja i razmjene ideja.

Deset predavača iz nezavisnih kina i institucija diljem Europe pridružit će se KIN-KONG-u kako bi podijelili iskustva i primjere uspješnog vođenja kina i repertoara, promicanja filmske kulture i pismenosti, organizacije programa za djecu te programiranja drugačijeg sadržaja i baštinskog filma.

GOSTI

Na predavanjima, debatama i neformalnim razgovorima biti će Fatima Djoumer (Njemačka), voditeljica međunarodnih odnosa u mreži Europa Cinemas; Markéta Hodouskova (Francuska), izvršna direktorica Udruženja Film New Europe; Elke Bludau, voditeljica kinodistribucije u tvrtci Europe’s Finest (Koeln, Njemačka); Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativna Europa – Ureda MEDIA (Zagreb, Hrvatska); Petra Slatinšek, voditeljica dječjeg edukativnog programa Kinobalon (Ljubljana, Slovenija); Edita Bilaver Galinec, predsjednica udruge Djeca susreću umjetnost (Zagreb, Hrvatska); Ivana Jakobović Alpeza, direktorica filmskog programa Sedmi kontinent (Zagreb, Hrvatska); Martin Cikánek, osnivač i direktor tvrtke Cikánek Management (Prag, Republika Češka); Nina Peče, direktorica Kinodvora (Ljubljana, Slovenija) i Jan Noháč, voditelj marketinga i odnosa s javnošću u distribucijskoj tvrtci Aerofilms i u kinu Světozor (Prag, Republika Češka).

Prvi kino kongres nezavisnih kinoprikazivača KIN-KONG nastavak je uspješnog nacionalnog projekta digitalizacije nezavisnih kina, koji je završio u listopadu 2013. godine i kojim je 28 hrvatskih kinodvorana u 27 gradova te šest filmskih festivala opremljeno digitalnim projektorima, čime je ukupan udio digitaliziranih ekrana u Hrvatskoj porastao na 90 posto. Projekt je osmislio Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) uz financijsku potporu Ministarstva kulture i lokalnih zajednica.

KIN-KONG obilježava početak nove faze projekta i uspostavu artikulirane i institucionalno organizirane mreže nezavisnih kinematografa, koja je uvjet za daljnji razvoj kinoprikazivačkog sektora


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".