PočetnaVijestiRaspored i predstavljanje edukativnog dijela 12. LFF-a

Raspored i predstavljanje edukativnog dijela 12. LFF-a

|

Festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival nastavlja s educiranjem o dokumentarnom filmu kroz četiri besplatna edukacijska programa: za djecu, filmske amatere, profesionalce i ostalu zainteresiranu publiku.

PRVI PUT SNIMAM

Od 27. do 30. kolovoza polaznici radionice za filmske amatere “Prvi put snimam” koju u Ičićima izvodi Filmaktiv iz Rijeke u četiri će sata dnevno (od 10:30 do 12:30 i od 15 do 17:30 sati) naučiti osnove znanja i vještina potrebnih za izradu kratkog dokumentarnog, namjenskog ili eksperimentalnog filma, a realizirat će se i zajednički kratki dokumentarni film koji će biti prikazan u subotu, u elitnom terminu dodjele nagrada i zatvaranja festivala. Prijave i dodatne informacije: [email protected]. Broj polaznika je ograničen.

FILMSKA POČETNICA: ŠTO ČUJEMO O FILMU?

Za najmlađe, djecu do deset godina, organizirana je radionica “Filmska početnica: Što čujemo o filmu?”, u suradnji s Restartom iz Zagreba. U četvrtak, petak i subotu, 28., 29., i 30. kolovoza, od 19 do 20 sati u u Ičićima, Ana Hušman i Tomislav Domes djeci će pojasniti koja je uloga zvuka u filmu. Polaznici će korištenjem opreme za snimanje zvuka i programa za video montažu zajedno s voditeljima ozvučiti jednu video snimku. Prijave i dodatne informacije: [email protected].

CASE STUDY DOKUMENTARCA “GANGSTER TE VOLI”

U petak 29. kolovoza u 17:30 u Taverni Triestina u Ičićima festivalska i ina publika imat će jedinstvenu priliku zaviriti iza kamere hrvatskog dokumentarnog hita “Gangster te voli” (2013) redatelja Nebojše Slijepčevića, kroz case study filma. “Gangster te voli” humoristični je dokumentarac o bračnom posredništvu u Imotskoj krajini. Prikazan je na gotovo 40 međunarodnih festivala gdje je osvojio devet nagrada.

O nastanku filma, od ideje do realizacije, o snimanju s malenom ekipom i početnim minimalnim budžetima, o koprodukcijama, uspjesima, problemima i još koječemu, govorit će dvoje najzaslužnijih, redatelj Nebojša Slijepčević i producentica Vanja Jambrović. Ulaz na case study je besplatan i slobodan!

AUTORSKA ANALIZA FILMA ZA PROFESIONALCE

Za filmske profesionalce u petak 29. kolovoza u Taverni Triestina u 15 sati bit će organizirana autorska analiza dokumentarnog filma, svojevrstan kružok u kojemu se s autorom filma i publikom razgovara o kvalitetama i nedostacima pojedinih filmova kako bi se taj – ili neki budući film autora/autorice – mogao efikasnije spakirati za međunarodnu promociju. Voditelj je Nebojša Slijepčević iz Restarta a analiza je zatvorena za javnost.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".