Početna Vijesti Gube li dokumentaristi rat s kino distributerima?

Gube li dokumentaristi rat s kino distributerima?

-

Naslovnica: Prosječan prihod po pojedinom dokumentarnom filmu od 1998. do 2013. godine

Postaju li dokumentarci žrtve vlastitog uspjeha i zasićenosti tržišta kada se radi o broju projekcija i konačnoj zaradi u kino dvoranama? Ili bi za cjelokupni pad prihoda u kinima trebalo okriviti neviđenu ekspanziju VOD platormi poput Netflixa, pa i dodatnih dokumentarnih TV slotova, koji sjevernoameričkim doku-fanovima za par dolara mjesečno nude desetke najsvježijih dokumentarnih naslova iz različitih krajeva svijeta?

Volimo pogledati preko susjednog plota pošto je i kino, a i VOD distribucija dokumentarnih filmova na ovim prostorima još uvijek na iznimno niskim granama. Za utjehu našim dokumentaristima, ni ostali svjetski nefikcijski filmaši ne plivaju u pozlaćenim bazenima.

“Pojedinac može na jednostavan i jeftin način staviti svoj film na internet. Druga je stvar hoće li taj isti film netko vidjeti ili uopće naći”, kaže za The Wrap Michael Lumpkin, izvršni direktor Međunarodnog dokumentarnog udruženja (International Documentary Association).

“Svjedoci smo parade novih platformi za online gledanje filmova. Nedovoljan broj takvih prilika, međutim, filmašima donosi financijske benefite.”

Prema brojkama sa stranice The-Number.com, 2000. godine 38 dokumentarnih filmova je na američkom box-officeu zaradilo 166 milijuna dolara, dok je prošle, 2013. godine, 161 nefikcijsko ostvarenje utržilo tek 49 milijuna američkih novčanica.

U čemu je zapravo stvar pokušao je objasniti redatelj i producent Joe Berlinger, nama najpoznatiji po “Paradise Lost” trilogiji (2006. – 2011.).

“Na tržištu ima više distribucijskih platformi, no mnoge od njih ne plaćaju za filmove”, naglašava Berlinger.

Manja cijena profesionalne opreme preplavila je tržište najrazličitijim dokumentarnim ostvarenjima, što neke online podružnice poput Amazona i Hulua koriste baveći se distribucijom već završenih filmova, iskorištavajući usput manjak kinoprikazivačkih opcija.

Bacite li usput oko na američku top-listu 25 dokumentarnih filmova s najvećom zaradom u proteklih dvadeset godina, primijetit ćete činjenicu kako na njoj, osim par filmova Michaela Moorea, nema mnogo mjesta za autorski dokumentarac. Zanima li on širu publiku – čak i da su zadovoljeni svi idealno-labaratorijski uvjeti – toliko da bude i financijski profitabilan za svoje autore, to je opet drugi par rukava.

“Generalno govoreći, Hollywood se vrti oko 200-milijunskih blockbustera i stripovskih filmova s mnoštvom specijalnih efekata. Nažalost, publika je počela očekivati takvu vrstu filmske umjetnosti kada dođe u kino i potroši 15 dolara”, konsterniran je i američki redatelj. Nedovoljni pritisak na kinodistributere, razmažena publika ili jednostavno drugačije vrijeme prožeto dostupnijim i jeftinijim online opcijama, pokazat će upravo – vrijeme. 


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.