PočetnaVijestiSan Francisco postavlja zaštitnu mrežu na Golden Gate

San Francisco postavlja zaštitnu mrežu na Golden Gate

|

Sjećate li se srceparajućeg filma Erica Steela iz 2006. godine o samoubojicama s američkog mosta Golden Gate, “The Bridge”? Godinama je crveni ponos San Francisca uz neupitnu turističku vrijednost sakrivao i tamnu stranu svojeg postojanja, desetljećima privlačivši očajne pojedince koji su s njega skakali u neizbježnu smrt.

Prema službenim informacijama, čak 1400 ljudi počinilo je samoubojstvo na Golden Gateu od završetka njegove izgradnje 1937. godine. Desetljećima su građani San Francisca, zajedno s obiteljima preminulih, lobirali za postavljanje neke vrste zaštite koja bi onemogućila planove njihovih očajnih sunarodnjaka.

Problem je, kao što pretpostavljate, uvijek bio u novcu, pa se odluka o postavljanju zaštitne mreže odgađala za neka bolja vremena.

Čekanju je, kako javljaju tamošnji mediji, nedavno napokon došao kraj. Gradsko vijeće San Francisca 27. lipnja je jednoglasno izglasalo postavljanje zaštitne metalne mreže na Golden Gate, a cjelokupni projekt je vrijedan 76 milijuna dolara.

Veliku ulogu u cijeloj priči odigrao je američki predsjednik Barack Obama izborivši se za točku zakona kojom dio federalnih sredstava preusmjerava prema gradnji zaštitne opreme na mostovima, uvelike olakšavajući financijski teret američkim gradskim vlastima.

Mreža bi trebala biti široka šest metara sa svake strane, a gradnja bi trebala započeti sljedeće godine. Njen završetak očekuje se 2018. godine.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.