PočetnaVijestiSan Francisco postavlja zaštitnu mrežu na Golden Gate

San Francisco postavlja zaštitnu mrežu na Golden Gate

-

Sjećate li se srceparajućeg filma Erica Steela iz 2006. godine o samoubojicama s američkog mosta Golden Gate, “The Bridge”? Godinama je crveni ponos San Francisca uz neupitnu turističku vrijednost sakrivao i tamnu stranu svojeg postojanja, desetljećima privlačivši očajne pojedince koji su s njega skakali u neizbježnu smrt.

Prema službenim informacijama, čak 1400 ljudi počinilo je samoubojstvo na Golden Gateu od završetka njegove izgradnje 1937. godine. Desetljećima su građani San Francisca, zajedno s obiteljima preminulih, lobirali za postavljanje neke vrste zaštite koja bi onemogućila planove njihovih očajnih sunarodnjaka.

Problem je, kao što pretpostavljate, uvijek bio u novcu, pa se odluka o postavljanju zaštitne mreže odgađala za neka bolja vremena.

Čekanju je, kako javljaju tamošnji mediji, nedavno napokon došao kraj. Gradsko vijeće San Francisca 27. lipnja je jednoglasno izglasalo postavljanje zaštitne metalne mreže na Golden Gate, a cjelokupni projekt je vrijedan 76 milijuna dolara.

Veliku ulogu u cijeloj priči odigrao je američki predsjednik Barack Obama izborivši se za točku zakona kojom dio federalnih sredstava preusmjerava prema gradnji zaštitne opreme na mostovima, uvelike olakšavajući financijski teret američkim gradskim vlastima.

Mreža bi trebala biti široka šest metara sa svake strane, a gradnja bi trebala započeti sljedeće godine. Njen završetak očekuje se 2018. godine.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.