PočetnaVijesti"Freak Out!" i "Povratak u Homs" najbolji filmovi 5. MakeDoxa

“Freak Out!” i “Povratak u Homs” najbolji filmovi 5. MakeDoxa

-

Foto: Sašo N. Aluševski, MakeDox 

U Makedoniji se od 2010. već peti put zaredom održava festival dokumentarnog filma pod imenom MakeDox, koji svojim programom iz godine u godinu privlači sve veću pozornost šire i stručne javnosti.

Ovogodišnje izdanje skopskog festivala trajalo je od 15. do 20. lipnja, a žiri u sastavu Andrea Kuhn (Njemačka), Katriel Shory (Izrael) i Roberto Blatt (Španjolska) dodijelio je glavnu nagradu Luk u međunarodnom natjecateljskom programu filmu “Freak Out!” (2014., Carl Javer), portretu neobične hipi grupice u švicarskim brdima na početku 20. stoljeća.

Posebno priznanje u istoj kategoriji otišlo je u ruke Åse Blanck i Johana Palmgrena za njihov “Displaced Perssons” (2013), pokretnom dokumentu o povratku Šveđanina i njegove pakistanske obitelji u svoju domovinu nakon punih četrdeset godina.

Nagradu Mladi luk za najbolji premijerni ili drugi film po redu nekog redatelja, otišao je u ruke Talala Derkija za realističan prikaz sirijskog građanskog rata (“Return to Homs” / “Povratak u Homs”, 2013.), dok je Specijalno priznanje primio Mladen Kovačević za glazbenu alegoriju “Unplugged” (2013).

Pobjednike u ovoj kategoriji izabrao je žiri u sastavu: Admir Ćulumarević (Bosna i Hercegovina), Anđelka Nenezić (Crna Gora) i Vladan Petković (Srbija).

Najbolji film za djecu i mlade (Nagrada Sjeme Luka) proglasio je tročlani makedonski žiri (Branko Avramovski, Lidija Mojsovska i Svetislav Podlešanov), a nagradu je zaslužio dokumentarac “Happiness” (2013) Thomasa Balmèa, o sudaru drevne butanske tradicije i modernih vremena, ispričanog kroz pogled dječjeg redovnika.

I na samom kraju, dodijeljena je i Nagrada za poseban moralni pristup, i to filmu “Joanna” (2013) Anete Kopacz. Kao i portalu Dokumentarni.net, tako se topla i emotivna priča o teško bolesnoj Poljakinji svidjela i ocjenjivačkom žiriju makedonskog festivala (Ana Jovkovska, Makedonija; Bratko Bibič, Slovenija; Stefan Sidovski, Makedonija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije