Početna Vijesti "Freak Out!" i "Povratak u Homs" najbolji filmovi 5. MakeDoxa

“Freak Out!” i “Povratak u Homs” najbolji filmovi 5. MakeDoxa

-

Foto: Sašo N. Aluševski, MakeDox 

U Makedoniji se od 2010. već peti put zaredom održava festival dokumentarnog filma pod imenom MakeDox, koji svojim programom iz godine u godinu privlači sve veću pozornost šire i stručne javnosti.

Ovogodišnje izdanje skopskog festivala trajalo je od 15. do 20. lipnja, a žiri u sastavu Andrea Kuhn (Njemačka), Katriel Shory (Izrael) i Roberto Blatt (Španjolska) dodijelio je glavnu nagradu Luk u međunarodnom natjecateljskom programu filmu “Freak Out!” (2014., Carl Javer), portretu neobične hipi grupice u švicarskim brdima na početku 20. stoljeća.

Posebno priznanje u istoj kategoriji otišlo je u ruke Åse Blanck i Johana Palmgrena za njihov “Displaced Perssons” (2013), pokretnom dokumentu o povratku Šveđanina i njegove pakistanske obitelji u svoju domovinu nakon punih četrdeset godina.

Nagradu Mladi luk za najbolji premijerni ili drugi film po redu nekog redatelja, otišao je u ruke Talala Derkija za realističan prikaz sirijskog građanskog rata (“Return to Homs” / “Povratak u Homs”, 2013.), dok je Specijalno priznanje primio Mladen Kovačević za glazbenu alegoriju “Unplugged” (2013).

Pobjednike u ovoj kategoriji izabrao je žiri u sastavu: Admir Ćulumarević (Bosna i Hercegovina), Anđelka Nenezić (Crna Gora) i Vladan Petković (Srbija).

Najbolji film za djecu i mlade (Nagrada Sjeme Luka) proglasio je tročlani makedonski žiri (Branko Avramovski, Lidija Mojsovska i Svetislav Podlešanov), a nagradu je zaslužio dokumentarac “Happiness” (2013) Thomasa Balmèa, o sudaru drevne butanske tradicije i modernih vremena, ispričanog kroz pogled dječjeg redovnika.

I na samom kraju, dodijeljena je i Nagrada za poseban moralni pristup, i to filmu “Joanna” (2013) Anete Kopacz. Kao i portalu Dokumentarni.net, tako se topla i emotivna priča o teško bolesnoj Poljakinji svidjela i ocjenjivačkom žiriju makedonskog festivala (Ana Jovkovska, Makedonija; Bratko Bibič, Slovenija; Stefan Sidovski, Makedonija).

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu

3. AJB DOC: “Galeb” – Mudrac imperijalnog ega

Izgrađen 1937. u Italiji, brod Galeb je poslije Drugog svjetskog rata preuređen u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i ploveću rezidenciju maršala Tita.

Objavljena selekcija 29. Dana hrvatskog filma

Jučer (petak, 11.9.) je službeno objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma, koje će se od 16. do 19. rujna 2020 godine održati u kinu Tuškanac.