PočetnaVijesti"Freak Out!" i "Povratak u Homs" najbolji filmovi 5. MakeDoxa

“Freak Out!” i “Povratak u Homs” najbolji filmovi 5. MakeDoxa

|

Foto: Sašo N. Aluševski, MakeDox 

U Makedoniji se od 2010. već peti put zaredom održava festival dokumentarnog filma pod imenom MakeDox, koji svojim programom iz godine u godinu privlači sve veću pozornost šire i stručne javnosti.

Ovogodišnje izdanje skopskog festivala trajalo je od 15. do 20. lipnja, a žiri u sastavu Andrea Kuhn (Njemačka), Katriel Shory (Izrael) i Roberto Blatt (Španjolska) dodijelio je glavnu nagradu Luk u međunarodnom natjecateljskom programu filmu “Freak Out!” (2014., Carl Javer), portretu neobične hipi grupice u švicarskim brdima na početku 20. stoljeća.

Posebno priznanje u istoj kategoriji otišlo je u ruke Åse Blanck i Johana Palmgrena za njihov “Displaced Perssons” (2013), pokretnom dokumentu o povratku Šveđanina i njegove pakistanske obitelji u svoju domovinu nakon punih četrdeset godina.

Nagradu Mladi luk za najbolji premijerni ili drugi film po redu nekog redatelja, otišao je u ruke Talala Derkija za realističan prikaz sirijskog građanskog rata (“Return to Homs” / “Povratak u Homs”, 2013.), dok je Specijalno priznanje primio Mladen Kovačević za glazbenu alegoriju “Unplugged” (2013).

Pobjednike u ovoj kategoriji izabrao je žiri u sastavu: Admir Ćulumarević (Bosna i Hercegovina), Anđelka Nenezić (Crna Gora) i Vladan Petković (Srbija).

Najbolji film za djecu i mlade (Nagrada Sjeme Luka) proglasio je tročlani makedonski žiri (Branko Avramovski, Lidija Mojsovska i Svetislav Podlešanov), a nagradu je zaslužio dokumentarac “Happiness” (2013) Thomasa Balmèa, o sudaru drevne butanske tradicije i modernih vremena, ispričanog kroz pogled dječjeg redovnika.

I na samom kraju, dodijeljena je i Nagrada za poseban moralni pristup, i to filmu “Joanna” (2013) Anete Kopacz. Kao i portalu Dokumentarni.net, tako se topla i emotivna priča o teško bolesnoj Poljakinji svidjela i ocjenjivačkom žiriju makedonskog festivala (Ana Jovkovska, Makedonija; Bratko Bibič, Slovenija; Stefan Sidovski, Makedonija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.