PočetnaVijesti"Freak Out!" i "Povratak u Homs" najbolji filmovi 5. MakeDoxa

“Freak Out!” i “Povratak u Homs” najbolji filmovi 5. MakeDoxa

-

Foto: Sašo N. Aluševski, MakeDox 

U Makedoniji se od 2010. već peti put zaredom održava festival dokumentarnog filma pod imenom MakeDox, koji svojim programom iz godine u godinu privlači sve veću pozornost šire i stručne javnosti.

Ovogodišnje izdanje skopskog festivala trajalo je od 15. do 20. lipnja, a žiri u sastavu Andrea Kuhn (Njemačka), Katriel Shory (Izrael) i Roberto Blatt (Španjolska) dodijelio je glavnu nagradu Luk u međunarodnom natjecateljskom programu filmu “Freak Out!” (2014., Carl Javer), portretu neobične hipi grupice u švicarskim brdima na početku 20. stoljeća.

Posebno priznanje u istoj kategoriji otišlo je u ruke Åse Blanck i Johana Palmgrena za njihov “Displaced Perssons” (2013), pokretnom dokumentu o povratku Šveđanina i njegove pakistanske obitelji u svoju domovinu nakon punih četrdeset godina.

Nagradu Mladi luk za najbolji premijerni ili drugi film po redu nekog redatelja, otišao je u ruke Talala Derkija za realističan prikaz sirijskog građanskog rata (“Return to Homs” / “Povratak u Homs”, 2013.), dok je Specijalno priznanje primio Mladen Kovačević za glazbenu alegoriju “Unplugged” (2013).

Pobjednike u ovoj kategoriji izabrao je žiri u sastavu: Admir Ćulumarević (Bosna i Hercegovina), Anđelka Nenezić (Crna Gora) i Vladan Petković (Srbija).

Najbolji film za djecu i mlade (Nagrada Sjeme Luka) proglasio je tročlani makedonski žiri (Branko Avramovski, Lidija Mojsovska i Svetislav Podlešanov), a nagradu je zaslužio dokumentarac “Happiness” (2013) Thomasa Balmèa, o sudaru drevne butanske tradicije i modernih vremena, ispričanog kroz pogled dječjeg redovnika.

I na samom kraju, dodijeljena je i Nagrada za poseban moralni pristup, i to filmu “Joanna” (2013) Anete Kopacz. Kao i portalu Dokumentarni.net, tako se topla i emotivna priča o teško bolesnoj Poljakinji svidjela i ocjenjivačkom žiriju makedonskog festivala (Ana Jovkovska, Makedonija; Bratko Bibič, Slovenija; Stefan Sidovski, Makedonija).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.