PočetnaVijestiSvjetska premijera dokumentarca "Mitch - dnevnik jednog šizofreničara" u Marseilleu

Svjetska premijera dokumentarca “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” u Marseilleu

|

Hrvatski dokumentarni film “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” (Nukleus film, 2014.) Damira Čučića i producenta Siniše Juričića, ipak će ove godine ugledati svjetlo dana.

Podsjetimo, “Mitch” je ove godine trebao doživiti premijeru na ZagrebDoxu, no u posljednji trenutak, gotovo minutu do podne, film je zbog prijetnje tužbom iz Psihijatrijske bolnice Rab povučen s Doxovog repertoara.

“Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” prati četrdesetogodišnjeg Mitcha koji se godinama liječi od shizofrenije, a sniman je tijekom četiri godine u spomenutoj bolnici. Iako je ekipa filma, prema Juričićevim riječima, dobila usmeno odobrenje od bolnice, kao i riješeni ugovor s Mitchovom majkom, problemi su nastali nakon završne verzije filma koja se, očito, nije svidjela odgovornima u bolnici.

I Juričić i Čučić odlučno su odbijali tvrdnje iz bolnice o navodnom neovlaštenom snimanju, a epilog ove neugodne situacije još uvijek nismo doznali. Ono što jest poznato je činjenica kako je “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” uredno prijavljen na ovogodišnji Pulski filmski festival, dok će svoju svjetsku premijeru imati na FIDMarseilleu – Međunarodnom filmskom festivalu u Marseilleu koji se održava od 1. do 6. srpnja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.