U Rijeci je prije nekoliko dana završen prvi Međunarodni studentski festival filma i videa – STIFF, koji se u ovom lučkom gradu održavao od 28. do 30. svibnja ove godine.

Od 43 ostvarenja u službenoj konkurenciji, festivalski žiri (Dragan Rubeša, Boris Ružić i Dejan Durić) je titulu najistaknutijeg filma dodijelio njemačkom “Drugdje” / “Elsewhere” redateljice Nosse Schaefer (popis svih nagrađenih filmova).

Dokumentarni filmovi također su uspjeli ugrabiti svoj dio nagradnog kolača. Specijalno priznanje žirija zavrijedio je igrano-dokumentarni hibrid “Nakon prvog bljeska” / “After The First Blaze” tunižanske redateljice Dorije Achour, čije ostvarenje dokumentira razočaranje njezinih sunarodnjaka posljedicama tamošnje revolucije.

Nagrada za najbolju fotografiju otišla je u ruke snimatelju Lukaszu Kulecu, i to za film “Glavni kolodvor u Sofiiji” / “Central Station Sofia” koji je režirao Alberto Iordanov. Žiriju se svidjela priča o nekadašnjem najvećem željezničkom kolodvoru na Balkanu, simbolu bugarskog otvaranja svijetu, a koji danas stoji zapušten i zaboravljen.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here