PočetnaVijesti23. "Dane" otvaraju priznanja Borivoju Dovnikoviću i Nenadu Pati

23. “Dane” otvaraju priznanja Borivoju Dovnikoviću i Nenadu Pati

|

U Studentskom centru u Zagrebu od 22. do 27. travnja po 23. se put održavaju Dani hrvatskog filma, nacionalna smotra filmskog stvaralaštva u kojoj će biti prikazano 96 igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih i namjenskih filmova te glazbenih videospotova.

Na svečanom otvaranju, večeras u 20.30 sati u kinu SC, nagrada Oktavijan za životno djelo bit će uručen velikanu hrvatske i svjetske animacije Borivoju Dovnikoviću Bordi.

Selekcija komisija, koju su činili glumica Gordana Gadžić, filmski kritičar Željko Luketić i redatelj Zvonimir Rumboldt, odabirala je među 237 prijavljenih radova te je u konkurenciju uvrstila 22 igrana, 16 dokumentarnih, 21 animirani, 7 eksperimentalnih i 16 namjenskih filmova te 14 spotova.

Svi se oni natječu za Nagrade žirija u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija, montaže, kamere, glumačkog nastupa, produkcije i glazbe te za nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, namjenski i glazbeni film.

Prema odluci članova HDFK-a na otvaranju 23. Dana tradicionalno će se dodijeliti i Zlatni Oktavijan, nagrada za životno djelo pojedincu koji je svojim radom i talentom zadužio hrvatsku kinematografiju – ove godine to je majstor animacije i stripa Borivoj Dovniković Bordo.

Također, Društvo dodjeljuje i Nagradu Vladimir Vuković za životno djelo u području filmske kritike, filmologije i publicistike koja ove godina pripada svestranom Nenadu Pati.

Prije početka festivala Nagradu Salona odbijenih, najboljem filmu koji nije ušao u konkurenciju, selekcijska je komisija dodijelila dugometražnom dokumentarnom ostvarenju “Naseljenici – naši novi susjedi s puškama” (2013) riječke autorice Barbare Babačić.

Popratni program 23. DHF-a donosi radionicu 16-milimetarskog filma Klubvizije SC, Rundu kratkog – retrospektivu suvremenog hrvatskog kratkog metra, odabrane filmove 60. Pulskog filmskog festivala, scenaristički pitching projekta Palunko, filmski kviz Prohujalo s kvizom, predstavljanje knjige o seriji “Kuda idu divlje svinje” i drugo.

U petak će u MM centru biti održani posebni programi u znak sjećanja na dvije osobe koje su nas nedavno nažalost napustile, filmskog autora Ivana Ladislava Galetu te televizijsku i kazališnu glumicu Maju Petrin.

Detaljne informacije i raspored svih filmova i programa 23. Dana potražite na službenim stranicama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.