PočetnaVijesti23. "Dane" otvaraju priznanja Borivoju Dovnikoviću i Nenadu Pati

23. “Dane” otvaraju priznanja Borivoju Dovnikoviću i Nenadu Pati

-

U Studentskom centru u Zagrebu od 22. do 27. travnja po 23. se put održavaju Dani hrvatskog filma, nacionalna smotra filmskog stvaralaštva u kojoj će biti prikazano 96 igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih i namjenskih filmova te glazbenih videospotova.

Na svečanom otvaranju, večeras u 20.30 sati u kinu SC, nagrada Oktavijan za životno djelo bit će uručen velikanu hrvatske i svjetske animacije Borivoju Dovnikoviću Bordi.

Selekcija komisija, koju su činili glumica Gordana Gadžić, filmski kritičar Željko Luketić i redatelj Zvonimir Rumboldt, odabirala je među 237 prijavljenih radova te je u konkurenciju uvrstila 22 igrana, 16 dokumentarnih, 21 animirani, 7 eksperimentalnih i 16 namjenskih filmova te 14 spotova.

Svi se oni natječu za Nagrade žirija u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija, montaže, kamere, glumačkog nastupa, produkcije i glazbe te za nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, namjenski i glazbeni film.

Prema odluci članova HDFK-a na otvaranju 23. Dana tradicionalno će se dodijeliti i Zlatni Oktavijan, nagrada za životno djelo pojedincu koji je svojim radom i talentom zadužio hrvatsku kinematografiju – ove godine to je majstor animacije i stripa Borivoj Dovniković Bordo.

Također, Društvo dodjeljuje i Nagradu Vladimir Vuković za životno djelo u području filmske kritike, filmologije i publicistike koja ove godina pripada svestranom Nenadu Pati.

Prije početka festivala Nagradu Salona odbijenih, najboljem filmu koji nije ušao u konkurenciju, selekcijska je komisija dodijelila dugometražnom dokumentarnom ostvarenju “Naseljenici – naši novi susjedi s puškama” (2013) riječke autorice Barbare Babačić.

Popratni program 23. DHF-a donosi radionicu 16-milimetarskog filma Klubvizije SC, Rundu kratkog – retrospektivu suvremenog hrvatskog kratkog metra, odabrane filmove 60. Pulskog filmskog festivala, scenaristički pitching projekta Palunko, filmski kviz Prohujalo s kvizom, predstavljanje knjige o seriji “Kuda idu divlje svinje” i drugo.

U petak će u MM centru biti održani posebni programi u znak sjećanja na dvije osobe koje su nas nedavno nažalost napustile, filmskog autora Ivana Ladislava Galetu te televizijsku i kazališnu glumicu Maju Petrin.

Detaljne informacije i raspored svih filmova i programa 23. Dana potražite na službenim stranicama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije