PočetnaVijesti23. "Dane" otvaraju priznanja Borivoju Dovnikoviću i Nenadu Pati

23. “Dane” otvaraju priznanja Borivoju Dovnikoviću i Nenadu Pati

-

U Studentskom centru u Zagrebu od 22. do 27. travnja po 23. se put održavaju Dani hrvatskog filma, nacionalna smotra filmskog stvaralaštva u kojoj će biti prikazano 96 igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih i namjenskih filmova te glazbenih videospotova.

Na svečanom otvaranju, večeras u 20.30 sati u kinu SC, nagrada Oktavijan za životno djelo bit će uručen velikanu hrvatske i svjetske animacije Borivoju Dovnikoviću Bordi.

Selekcija komisija, koju su činili glumica Gordana Gadžić, filmski kritičar Željko Luketić i redatelj Zvonimir Rumboldt, odabirala je među 237 prijavljenih radova te je u konkurenciju uvrstila 22 igrana, 16 dokumentarnih, 21 animirani, 7 eksperimentalnih i 16 namjenskih filmova te 14 spotova.

Svi se oni natječu za Nagrade žirija u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija, montaže, kamere, glumačkog nastupa, produkcije i glazbe te za nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, namjenski i glazbeni film.

Prema odluci članova HDFK-a na otvaranju 23. Dana tradicionalno će se dodijeliti i Zlatni Oktavijan, nagrada za životno djelo pojedincu koji je svojim radom i talentom zadužio hrvatsku kinematografiju – ove godine to je majstor animacije i stripa Borivoj Dovniković Bordo.

Također, Društvo dodjeljuje i Nagradu Vladimir Vuković za životno djelo u području filmske kritike, filmologije i publicistike koja ove godina pripada svestranom Nenadu Pati.

Prije početka festivala Nagradu Salona odbijenih, najboljem filmu koji nije ušao u konkurenciju, selekcijska je komisija dodijelila dugometražnom dokumentarnom ostvarenju “Naseljenici – naši novi susjedi s puškama” (2013) riječke autorice Barbare Babačić.

Popratni program 23. DHF-a donosi radionicu 16-milimetarskog filma Klubvizije SC, Rundu kratkog – retrospektivu suvremenog hrvatskog kratkog metra, odabrane filmove 60. Pulskog filmskog festivala, scenaristički pitching projekta Palunko, filmski kviz Prohujalo s kvizom, predstavljanje knjige o seriji “Kuda idu divlje svinje” i drugo.

U petak će u MM centru biti održani posebni programi u znak sjećanja na dvije osobe koje su nas nedavno nažalost napustile, filmskog autora Ivana Ladislava Galetu te televizijsku i kazališnu glumicu Maju Petrin.

Detaljne informacije i raspored svih filmova i programa 23. Dana potražite na službenim stranicama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.