PočetnaVijesti"Slika koja nedostaje" - Najbolji dokumentarac s proteklog HRFF-a uskoro dolazi na...

“Slika koja nedostaje” – Najbolji dokumentarac s proteklog HRFF-a uskoro dolazi na kino-repertoar

-

Nakon što je osvojio nagradu na jednom od najprestižnijih filmskih festivala – u francuskom u Cannesu – dokumentarni film “Slika  koja nedostaje”“L’image manquante” (2013) nominiran je i za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Iako nagradu u konačnici nije osvojio, naša publika od 19. (Dokukino Grič) i 20. ožujka (ostatak Hrvatske) moći će u kinima pogledati dokumentarno remek-djelo redatelja Rithyja Panha čije smo ostvarenje bez prevelikog krzmanja proglasili najboljim dokumentarnim filmom proteklog Human Rights Film Festivala.

Kultni kambodžanski redatelj Rithy Pahn ovim filmom zaista je složio sliku koja nam je nedostajala u svemu što smo znali o režimu Crvenih Kmera i to na posve originalan način. Kombinacijom arhive, detaljnog emotivnog dokumentarnog pripovijedanja i sa stotinama malih glinenih lutkica, Panh je prikazao cijelu jednu mini-epohu vlastitog života s kraja 70-ih godina.

Dokumentarni film Rithyja Panha dirljivo je i vizualno-estetsko dokumentarno remek-djelo te uz “Čin smaknuća”, bez ikakve sumnje, kandidat za najbolji film 2013. godine. Panhov film još jedan je u nizu upozoravajućih celuloidnih antropoloških studija o ljudskoj kvarljivosti i zaslijepljenosti ideološkim dogmatskim vrijednostima. Maksimi “društvo je iznad pojedinca”, sve dok pojedinaca koje i čine to isto društvo – više ne bude. – DOKUMENTARNI.NET, RECENZIJA “SLIKE KOJA NEDOSTAJE”

Autor:

Rithy Panh (1964.) međunarodno je priznati dokumentarist iz Kambodže, a filmovi mu se fokusiraju na posljedice krvavog režima Crvenih Kmera. Svoj prvi dugometražni dokumentarni uradak snimio je još krajem osamdesetih (“Site 2”, 1989.), dok u igranom prvijencu “Ljudi rižinih polja” / “Rice People” (1994), mješajući fikciju i dokumentarizam, donosi priču o životu ruralne obitelji u Kambodži nakon Kmera, koji je prikazan u natjecateljskom programu Canneskog filmskog  festivala.

Dokumentarcem “Zemlja lutajućih duša” / “The Land of the Wandering Souls” (2000) progovara o teškom obiteljskom životu, a njegov najnoviji dokumentarac  “Slika koja nedostaje” / “L’image manquante” (2013) odnio je glavnu nagradu u selekciji Un Certain Regard Canneskog filmskog festivala.

Kino pretpremijera filma održat će se 19. ožujka u Dokukinu Grič. Ulaznice za pretpremijeru prodavat će se po promotivnoj cijeni od 15 kuna. Film će se od 20. ožujka početi prikazivati i u drugim kinima u Hrvatskoj: 20.03. – Dubrovnik (Kino Sloboda), Vodice (Pou, Kino Vodice), 29.03. –  Zabok (Pou Zabok), 27.03. – Split, (Kino Ekran), 28.03. – Novska, (Kino Novska), 29.03 – Varaždin, (Kino Galerija), 3.04. – Velika Gorica (Pou Velika Gorica). Distributer filma je Restart Label.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Koliko rata

Ukrajinska redateljica Alisa Kovalenko održala je svoj masterclass u okviru programa ZagrebDox Pro devetnaestog izdanja zagrebačkog festivala.

19. ZagrebDox: “Dezerteri” – Etika bijega

Damir Markovina se u filmu "Dezerteri" (ADU, 2022.) zaokuplja Mostarem, gradom kojeg u formativnim godinama napušta pod okriljem rata.

19. ZagrebDox: “Istočna fronta” – Na Istoku ništa novo

Dokumentarac "Istočna fronta" Vitalija Manskog možemo promatrati kao još jedan kritički žalac usmjeren protiv autokratskog ruskog režima.

19. ZagrebDox: “Sam sada” – Mama (ne) ide u raj?

Harkness u svom debiju "Sam sada" obilato i vješto koristi bogatu arhivu, sastavljenu od starih Super-8 klipova te raznih obiteljskih fotki.

19. ZagrebDox: “Apolonia, Apolonia” – Borba žene u svijetu umjetnosti

Glavni forte filma "Apolonia, Apolonia" sadržan je ponajviše u njegovoj slojevitosti, progovarajući i o današnjoj ekonomskoj stvarnosti milenijalaca boema.

19. ZagrebDox: “Lina” – Između roditelja

"Lina" (ADU, 2023.) Jasmine Beširević ne sudi, samo prikazuje. Ako i mrvicu hinjeno, ipak uvjerljivo i vejrodostojno.

19. ZagrebDox: “Istražitelj” – Prisjećanja djelatnika Haškog suda

U filmu "Istražitelj" Viktora Portela pratimo haškog istražitelja Vladimíra Dzuru, koji se bavio slučajevima Slavka Dokmanovića i Željka Ražnatovića Arkana.

19. ZagrebDox: “Dosje Labudović: Nesvrstani” i “Dosje Labudović: Filmske gerile” – Od ne-teme do teme

Diptihom "Dosje Labudović" Mila Turajlić je arhivske materijale iz Filmskih novosti učinila "temom". Barem nakratko i barem u određenim krugovima.

19. ZagrebDox: “Prizori s mojim ocem” – Prazni prizori

Statičnost kadrova dokumentarca "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran reflektira krutu kulisu, čije barijere probija niz općih mjesta.

19. ZagrebDox: “Horror Vacui” – Ka tetralogiji?

"Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) je novi dokumentarni film snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.