PočetnaVijesti"Slika koja nedostaje" - Najbolji dokumentarac s proteklog HRFF-a uskoro dolazi na...

“Slika koja nedostaje” – Najbolji dokumentarac s proteklog HRFF-a uskoro dolazi na kino-repertoar

-

Nakon što je osvojio nagradu na jednom od najprestižnijih filmskih festivala – u francuskom u Cannesu – dokumentarni film “Slika  koja nedostaje”“L’image manquante” (2013) nominiran je i za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Iako nagradu u konačnici nije osvojio, naša publika od 19. (Dokukino Grič) i 20. ožujka (ostatak Hrvatske) moći će u kinima pogledati dokumentarno remek-djelo redatelja Rithyja Panha čije smo ostvarenje bez prevelikog krzmanja proglasili najboljim dokumentarnim filmom proteklog Human Rights Film Festivala.

Kultni kambodžanski redatelj Rithy Pahn ovim filmom zaista je složio sliku koja nam je nedostajala u svemu što smo znali o režimu Crvenih Kmera i to na posve originalan način. Kombinacijom arhive, detaljnog emotivnog dokumentarnog pripovijedanja i sa stotinama malih glinenih lutkica, Panh je prikazao cijelu jednu mini-epohu vlastitog života s kraja 70-ih godina.

Dokumentarni film Rithyja Panha dirljivo je i vizualno-estetsko dokumentarno remek-djelo te uz “Čin smaknuća”, bez ikakve sumnje, kandidat za najbolji film 2013. godine. Panhov film još jedan je u nizu upozoravajućih celuloidnih antropoloških studija o ljudskoj kvarljivosti i zaslijepljenosti ideološkim dogmatskim vrijednostima. Maksimi “društvo je iznad pojedinca”, sve dok pojedinaca koje i čine to isto društvo – više ne bude. – DOKUMENTARNI.NET, RECENZIJA “SLIKE KOJA NEDOSTAJE”

Autor:

Rithy Panh (1964.) međunarodno je priznati dokumentarist iz Kambodže, a filmovi mu se fokusiraju na posljedice krvavog režima Crvenih Kmera. Svoj prvi dugometražni dokumentarni uradak snimio je još krajem osamdesetih (“Site 2”, 1989.), dok u igranom prvijencu “Ljudi rižinih polja” / “Rice People” (1994), mješajući fikciju i dokumentarizam, donosi priču o životu ruralne obitelji u Kambodži nakon Kmera, koji je prikazan u natjecateljskom programu Canneskog filmskog  festivala.

Dokumentarcem “Zemlja lutajućih duša” / “The Land of the Wandering Souls” (2000) progovara o teškom obiteljskom životu, a njegov najnoviji dokumentarac  “Slika koja nedostaje” / “L’image manquante” (2013) odnio je glavnu nagradu u selekciji Un Certain Regard Canneskog filmskog festivala.

Kino pretpremijera filma održat će se 19. ožujka u Dokukinu Grič. Ulaznice za pretpremijeru prodavat će se po promotivnoj cijeni od 15 kuna. Film će se od 20. ožujka početi prikazivati i u drugim kinima u Hrvatskoj: 20.03. – Dubrovnik (Kino Sloboda), Vodice (Pou, Kino Vodice), 29.03. –  Zabok (Pou Zabok), 27.03. – Split, (Kino Ekran), 28.03. – Novska, (Kino Novska), 29.03 – Varaždin, (Kino Galerija), 3.04. – Velika Gorica (Pou Velika Gorica). Distributer filma je Restart Label.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije