PočetnaVijesti Večeras premijera dokumentarca "Mama Europa"

[ZAGREBDOX 2014] Večeras premijera dokumentarca “Mama Europa”

-

Nakon nizozemske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu i skorašnje hrvatske premijere na 10. ZagrebDoxu, film Petre Seliškar “Mama Europa” (2013) o granicama viđenim očima četverogodišnje djevojčice Terre kreće u kino distribuciju diljem Hrvatske.

Dokumentarni film “Mama Europa” Petre Seliškar, nastao u koprodukciji hrvatske produkcije Restart kreće u kino distribuciju 6. ožujka u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Dubrovniku te još desetak kina diljem Hrvatske. Hrvatska publika imat će priliku vidjeti film neposredno nakon nizozemske premijere u Rotterdamu, gdje je prikazan na četiri rasprodane projekcije i hrvatske premijere na ZagrebDoxu koja će se održati 1. ožujka.

“Mama Europa” film je o granicama viđenim iz perspektive djevojčice Terre. Kad je Petra Seliškar s partnerom Brandom počela snimati film o granicama Europe, njihova kći imala je četiri godine, putovnicu prepunu pečata i svoju vrlo jedinstvenu ideju čemu one služe.

U ovom poetičnom dokumentarcu, svojim pitanjima, crtežima i shvaćanjima, znatiželjna djevojčica tjera nas na preispitivanje granica – onih koje su već postavljene, ali i onih koje smo postavili sami sebi.  Obitelj prelazi schengenske granice, politički uvijek aktualnu makedonsku i grčku, ali i nama posebno vrelu točku između Italije, Slovenije i Hrvatske gdje susreću osebujne likove na čije su živote ove povijesno labilne granice utjecale.

Režiju potpisuje nagrađivana slovenska redateljica Petra Seliškar čiji je film “Bakice revolucije”, prikazan na velikom broju svjetskih festivala uključujući i amsterdamsku IDFA-u, osvojio Mali pečat na ZagrebDoxu 2007. Kameru potpisuje Brand Ferro, animaciju Daniel Freymuller i Katrin Ebersohn, a glazbu Vladimir Rakić. Producenti filma su Petra Seliškar i Brand Ferro, a koproducenti Oliver Sertić i Bojan Mastilović.

Film je nastao u produkciji slovenske tvrtke Petra Pan Film i makedonske PPFP, u koprodukciji s Restartom (Hrvatska) i Restartom (Slovenija). Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Dosad je prikazan na petnaestak europskih festivala, uključujući Makedox, Sarajevo Film Festival i Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, a proglašen je najboljim dokumentarcem na Filmskom festivalu u Tuzli.

Osim u subotu, 1. ožujka u 19 sati, kad će se zagrebačkoj publici predstaviti ekipa filma, “Mama Europa” se na ZagrebDoxu prikazuje u srijedu (26. veljače, 16 sati) te u petak (28. veljače, 14 sati).

Kino pretpremijera održat će se 5. Ožujka u Dokukinu Grič. Ulaznice za pretpremijeru prodavat će se po promotivnoj cijeni od 15 kuna. Film će se od 13. ožujka prikazivati u Dubrovniku (Kino Sloboda), a od 14. ožujka u Varaždinu (kino Galerija) i u Rijeci (Art-kino Croatia). Distributer je Restart Label.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije