Početna Vijesti Večeras premijera dokumentarca "Mama Europa"

[ZAGREBDOX 2014] Večeras premijera dokumentarca “Mama Europa”

-

Nakon nizozemske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu i skorašnje hrvatske premijere na 10. ZagrebDoxu, film Petre Seliškar “Mama Europa” (2013) o granicama viđenim očima četverogodišnje djevojčice Terre kreće u kino distribuciju diljem Hrvatske.

Dokumentarni film “Mama Europa” Petre Seliškar, nastao u koprodukciji hrvatske produkcije Restart kreće u kino distribuciju 6. ožujka u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Dubrovniku te još desetak kina diljem Hrvatske. Hrvatska publika imat će priliku vidjeti film neposredno nakon nizozemske premijere u Rotterdamu, gdje je prikazan na četiri rasprodane projekcije i hrvatske premijere na ZagrebDoxu koja će se održati 1. ožujka.

“Mama Europa” film je o granicama viđenim iz perspektive djevojčice Terre. Kad je Petra Seliškar s partnerom Brandom počela snimati film o granicama Europe, njihova kći imala je četiri godine, putovnicu prepunu pečata i svoju vrlo jedinstvenu ideju čemu one služe.

U ovom poetičnom dokumentarcu, svojim pitanjima, crtežima i shvaćanjima, znatiželjna djevojčica tjera nas na preispitivanje granica – onih koje su već postavljene, ali i onih koje smo postavili sami sebi.  Obitelj prelazi schengenske granice, politički uvijek aktualnu makedonsku i grčku, ali i nama posebno vrelu točku između Italije, Slovenije i Hrvatske gdje susreću osebujne likove na čije su živote ove povijesno labilne granice utjecale.

Režiju potpisuje nagrađivana slovenska redateljica Petra Seliškar čiji je film “Bakice revolucije”, prikazan na velikom broju svjetskih festivala uključujući i amsterdamsku IDFA-u, osvojio Mali pečat na ZagrebDoxu 2007. Kameru potpisuje Brand Ferro, animaciju Daniel Freymuller i Katrin Ebersohn, a glazbu Vladimir Rakić. Producenti filma su Petra Seliškar i Brand Ferro, a koproducenti Oliver Sertić i Bojan Mastilović.

Film je nastao u produkciji slovenske tvrtke Petra Pan Film i makedonske PPFP, u koprodukciji s Restartom (Hrvatska) i Restartom (Slovenija). Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Dosad je prikazan na petnaestak europskih festivala, uključujući Makedox, Sarajevo Film Festival i Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, a proglašen je najboljim dokumentarcem na Filmskom festivalu u Tuzli.

Osim u subotu, 1. ožujka u 19 sati, kad će se zagrebačkoj publici predstaviti ekipa filma, “Mama Europa” se na ZagrebDoxu prikazuje u srijedu (26. veljače, 16 sati) te u petak (28. veljače, 14 sati).

Kino pretpremijera održat će se 5. Ožujka u Dokukinu Grič. Ulaznice za pretpremijeru prodavat će se po promotivnoj cijeni od 15 kuna. Film će se od 13. ožujka prikazivati u Dubrovniku (Kino Sloboda), a od 14. ožujka u Varaždinu (kino Galerija) i u Rijeci (Art-kino Croatia). Distributer je Restart Label.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.