PočetnaVijestiI u Meksiku počinje buđenje dokumentarne industrije

I u Meksiku počinje buđenje dokumentarne industrije

-

Kako su nedavno izvijestili na vrlo informativnom POV Blogu, u sklopu web-stranice američke TV kuće PBS, meksička dokumentarna industrija u nekoliko posljednjih godina doživjela je značajni rast godišnje produkcije.

Još 2007. godine ova srednjoamerička država godišnje je proizvodila tek šest dokumentarnih filmova, dok je 2012. ta brojka došla do respektabilna 33 naslova.

U proteklih nekoliko godina u Meksiku je porastao broj specijaliziranih dokumentarnih festivala (Voices Against Silence, Ambulante, DocsDF), dok je početkom 2012. osnovana nacionalna organizacija za potporu i razvoj meksičkog dokumentarnog filma pod nazivom Documentalistas Mexicanos en Red (DOC RED).

Organizaciji je dosad pristupilo oko stotinjak tamošnjih filmaša, kojima će jedna od glavnih zadaća biti promišljanje o strategijama bitnim za širenje vlastitog nefikcijskog utjecaja na meksičko društvo.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.