Jedan od najvažnijih festivala na svijetu posvećenih nezavisnoj filmskoj produkciji, Slamdance filmski festival, obznanio je dobitnike ovogodišnjih nagrada. U dokumentarnoj konkurenciji glavno priznanje publike ugrabio je dokumentarac “Kidnapped for Christ” (2014., redateljica Kate S. Logan), o tinejdžerima koje roditelji prisilno šalju u Evanđelističku školu za uzorne kršćane.

Redatelji Matthew Bauckam i Jaret Belliveau odnijeli su nagradu žirija za najistaknutiji cjelovečenji dokumentarni film. Njihov “Elliot” (2014) bizarna je priča o Elliottu White Lightningu Scottu, koji snima niskobudžetne karate filmove i čija je glavna opsesija postati prvi kanadski superjunak.

Specijalnu nagradu žirija, pod nazivom Najpotresnije životno putovanje, zaslužio je redatelj Chris Furbee. “Huntington’s dance” (2014) iz prve ruke donosi intimno mirenje jednog čovjeka s posljedicama opake nasljedne bolesti.

Žiri je dodijelio još dva priznanja, i to ono za najbolji kratkometražni dokumentarac te za najbolju upotrebu kamere, također u kratkom dokumentarnom filmu. Prvu nagradu odnio je “Glass Eyes of Locust Bayou” (2013., Simon Mercer), ispričavši tamnu i neobičnu viziju današnje Amerike, dok je za drugu odgovoran film o očajnim ljudima u potrazi za poslom u naftnim poljima SAD-a, “White Earth” (2013), redatelja Christiana Jensena.

I na kraju, još jednu nagradu za inovativnu upotrebu kamere, pod nazivom Blackmagic Design Cinematography Award, odnio je film “Sometimes I Dream I’m Flying” (2013), Anete Popiel-Machnicke. “Sometimes…” govori o Weroniki, balerini koja je toj umjetnosti posvetila čitav život, potiskujući usput u drugi plan vlastiti osobni život. Dva dana prije najvažnijeg nastupa u životu, Weronika se teško ozljeđuje…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here