PočetnaVijestiSlamdance 2014: Proglašeni pobjednici i u dokumentarnoj konkurenciji

Slamdance 2014: Proglašeni pobjednici i u dokumentarnoj konkurenciji

|

Jedan od najvažnijih festivala na svijetu posvećenih nezavisnoj filmskoj produkciji, Slamdance filmski festival, obznanio je dobitnike ovogodišnjih nagrada. U dokumentarnoj konkurenciji glavno priznanje publike ugrabio je dokumentarac “Kidnapped for Christ” (2014., redateljica Kate S. Logan), o tinejdžerima koje roditelji prisilno šalju u Evanđelističku školu za uzorne kršćane.

Redatelji Matthew Bauckam i Jaret Belliveau odnijeli su nagradu žirija za najistaknutiji cjelovečenji dokumentarni film. Njihov “Elliot” (2014) bizarna je priča o Elliottu White Lightningu Scottu, koji snima niskobudžetne karate filmove i čija je glavna opsesija postati prvi kanadski superjunak.

Specijalnu nagradu žirija, pod nazivom Najpotresnije životno putovanje, zaslužio je redatelj Chris Furbee. “Huntington’s dance” (2014) iz prve ruke donosi intimno mirenje jednog čovjeka s posljedicama opake nasljedne bolesti.

Žiri je dodijelio još dva priznanja, i to ono za najbolji kratkometražni dokumentarac te za najbolju upotrebu kamere, također u kratkom dokumentarnom filmu. Prvu nagradu odnio je “Glass Eyes of Locust Bayou” (2013., Simon Mercer), ispričavši tamnu i neobičnu viziju današnje Amerike, dok je za drugu odgovoran film o očajnim ljudima u potrazi za poslom u naftnim poljima SAD-a, “White Earth” (2013), redatelja Christiana Jensena.

I na kraju, još jednu nagradu za inovativnu upotrebu kamere, pod nazivom Blackmagic Design Cinematography Award, odnio je film “Sometimes I Dream I’m Flying” (2013), Anete Popiel-Machnicke. “Sometimes…” govori o Weroniki, balerini koja je toj umjetnosti posvetila čitav život, potiskujući usput u drugi plan vlastiti osobni život. Dva dana prije najvažnijeg nastupa u životu, Weronika se teško ozljeđuje…


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.