PočetnaVijestiKritičari su odlučili: "Watermark" je najbolji kanadski film u 2013. godini

Kritičari su odlučili: “Watermark” je najbolji kanadski film u 2013. godini

|

Deset država, dvadeset priča i jedno putovanje. ”Watermark” (2013) je 90-minutni vizualni spektakl i fotografsko istraživanje o najvitalnijem i najugroženijem resursu koji nas okružuje: vodi.

Suradnja fotografa Edwarda Burtynskog i redateljice Jennifer Baichwai prepoznata je i nagrađena od Kritičarske udruge u Torontu (Toronto Film Critics Association), osnovane još 1997. godine, koja mu je dodijelila nagradu za ukupno najbolji kanadski film 2013. godine, pridruživši se prošlogodišnjem laureatu “Stories We Tell” (2012), koji je kao dokumentarno ostvarenje također došao do spomenute nagrade. Osim laskavog priznanja, ovom dokumentarnom filmu pripala je i novčana nagrada u iznosu od 100.000 dolara.

Redatelji “Watermarka” putovali su po svijetu i istraživali na koje je načine čovječanstvo povezano s vodom, a prizori koji su snimljeni svjedoče o trenucima očaravajuće kretnje vode povezane sa zračnim perspektivama i dugim putovanjem koji seže od Kalifornije preko Indije, pa sve do Kine.

Svakom biću na ovoj planeti potrebna je voda kako bi preživjelo. Ljudi ju koriste na razne načine i po nekoliko puta dnevno, ali koliko smo zapravo svjesni kompleksnosti te interakcije? I koliko puta (ne uključujući suočenost s nedostatkom vode) zaista razmišljamo koliko je ona važna karika našeg života?

Zbog svih tih pitanja i mnogih drugih, ovaj dokumentarni film donio je priče iz deset različitih država koje govore o našoj  povezanost s vodom. Za što ju koristimo, što smo naučili od nje i znamo li posljedice prekomjernog iskorištavanja najdragocjenijeg resursa kojeg imamo, Burtynsky i Baichwai ispričali su kroz prizore i ispovijesti koji upozoravaju i potiču na razmišljanje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.