PočetnaVijestiKritičari su odlučili: "Watermark" je najbolji kanadski film u 2013. godini

Kritičari su odlučili: “Watermark” je najbolji kanadski film u 2013. godini

-

Deset država, dvadeset priča i jedno putovanje. ”Watermark” (2013) je 90-minutni vizualni spektakl i fotografsko istraživanje o najvitalnijem i najugroženijem resursu koji nas okružuje: vodi.

Suradnja fotografa Edwarda Burtynskog i redateljice Jennifer Baichwai prepoznata je i nagrađena od Kritičarske udruge u Torontu (Toronto Film Critics Association), osnovane još 1997. godine, koja mu je dodijelila nagradu za ukupno najbolji kanadski film 2013. godine, pridruživši se prošlogodišnjem laureatu “Stories We Tell” (2012), koji je kao dokumentarno ostvarenje također došao do spomenute nagrade. Osim laskavog priznanja, ovom dokumentarnom filmu pripala je i novčana nagrada u iznosu od 100.000 dolara.

Redatelji “Watermarka” putovali su po svijetu i istraživali na koje je načine čovječanstvo povezano s vodom, a prizori koji su snimljeni svjedoče o trenucima očaravajuće kretnje vode povezane sa zračnim perspektivama i dugim putovanjem koji seže od Kalifornije preko Indije, pa sve do Kine.

Svakom biću na ovoj planeti potrebna je voda kako bi preživjelo. Ljudi ju koriste na razne načine i po nekoliko puta dnevno, ali koliko smo zapravo svjesni kompleksnosti te interakcije? I koliko puta (ne uključujući suočenost s nedostatkom vode) zaista razmišljamo koliko je ona važna karika našeg života?

Zbog svih tih pitanja i mnogih drugih, ovaj dokumentarni film donio je priče iz deset različitih država koje govore o našoj  povezanost s vodom. Za što ju koristimo, što smo naučili od nje i znamo li posljedice prekomjernog iskorištavanja najdragocjenijeg resursa kojeg imamo, Burtynsky i Baichwai ispričali su kroz prizore i ispovijesti koji upozoravaju i potiču na razmišljanje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.