Foto: Damir Zovko

Na Dokumentarnom NET-u odlučili smo predstaviti još jednu listu najboljih dokumentaraca, a ovog puta izbor je pao na glazbene dokumentarne filmove. Svoju listu favorita pripremio je čelni čovjek glazbenog filmskog festivala DORF, Toni Šarić.

Najbolji glazbeni dokumentarci svih vremena po izboru Tonija Šarića:

1. “This is Spinal Tap” (1984) / Režija: Rob Reiner

This is Spinal Tap

Radnja: U 1982. godini britanski heavy metal bend Spinal Tap na američkoj turneji pokušava vratiti svoju staru slavu, a sve je popraćeno uz budno snimateljsko oko njihovog najvećeg fana.

Zašto biste ga trebali pogledati?
Iako “This is Spinal Tap” nije glazbeni dokumentarac u punom smislu riječi – vjerojatno nije ni najbolji – meni je on još uvijek, čak i nakon dvadesetak gledanja, i dalje najdraži film svih vremena. Ukoliko niste, još večeras ga pogledajte.

2. “Blues Accordin’ to Lightnin’ Hopkins” (1970) / Režija: Les Blank

Blues Accordin' to Lightnin' Hopkins

Radnja: Biografski portret jednog od najvećeg blues glazbenika svih vremena, Sama Johna “Lightin'” Hopkinsa.

Zašto biste ga trebali pogledati?
Teško mi se bilo odlučiti za najbolji dokumentarac Lesa Blanka, pa preporučujem bilo koje ostvarenje ovog redatelja. Barem pet ili šest njegovih muzičkih filmova imaju istu posebnu i meni tako dragu i drugačiju vrijednost.

3. “Shut up and Play the Hits” (2012) / Režija: Will Lovelace, Dylan Southern

Shut up and Play the Hits

Radnja: Grupa LCD Soundsystem svoj posljednji koncert odsvirala je 2. travnja 2011. u njujorškom Madison Square Gardenu, a “Shut up and Play the Hits” dokumentira upravo spomenute događaje.

Zašto biste ga trebali pogledati?
Dokumentarac “Shut up and Play the Hits” prikazuje izvrsnu snimku koncerta, uz definitivno najbolja novinarska pitanja svih vremena u jednom nefikcijskom filmu. Generalno, radi se o impresivnom prikazu zadnjeg koncerta LCD Soundsystema.

4. “Lightning Bolt: The Power of Salad” (2002) / Režija: Peter Glantz, John Dwyer

Lightning Bolt: The Power of Salad

Radnja: Biografski film o noise-rock bendu Lighting Bolt i njihovom avangardnom dvojcu Brianu Gibsonu i Brianu Chippendaleu.

Zašto biste ga trebali pogledati?
Ovo je jedan od prvih glazbenih dokumentaraca koje sam gledao kao “posao”, a radi se o jednom od najluđih bendova svih vremena. A i moram na listi imati jedan dokumentarac za koji nitko nije čuo. 🙂

5. “Low, You May Need a Murderer” (2008) / Režija: David Kleijwegt

Low, You May Need a Murderer

Radnja: Još jedan biografski glazbeni dokumentarac, ovaj put o slowcore bendu iz Minnesote, Lowu.

Zašto biste ga trebali pogledati?
Sjajni Davit Kleijwegt dobio je neugodan zadatak dokumentirati život  glazbenika Alana Sparhawka i Mimi Parker, ali koji je obavio – iznimno uspješno. Sjećat ću se atmosfere na DORF-u u Vinkovcima, kad smo taj film pobožno gledali u tišini i mraku.

6. “Boye – prvi pravi ženski zvuk” (2009) / Režija: Brankica Drašković

Boye – prvi pravi ženski zvuk

Radnja: Informativan dokumentarac o novosadskom ženskom bendu Boye.

Zašto biste ga trebali pogledati?
Ovaj srpski dokumentarac isporučio je onu količinu emocija i korektno prenio dobro čuvane detalje o sjajnom novosadskom bendu.

7. “Laibach: Pobeda pod suncem” (1988) / Režija: Goran Gajić

Laibach: Pobeda pod suncem

Radnja: Prikaz života i rada avangardne grupe “Laibach”.

Zašto biste ga trebali pogledati?
Od brojnih filmova o Laibachu, ovaj mi je definitivno najbolji. “Laibach: Pobeda pod suncem” spada u onu rijetku skupinu priča iz ovih krajeva, koja ovako dokumentirana dobija dodatnu i posebnu vrijednost.

8. “Unknown Passage: The Dead Moon Story” (2006) / Režija: Kate Fix, Jason Summers

Unknown Passage: The Dead Moon Story

Radnja: “Unknown Passage: The Dead Moon Story” govori o jedinstvenom i beskompromisnom bendu – “Dead Moonu” – koji je okrenuo leđa standardnom komercijalnom eksploatiranju.

Zašto biste ga trebali pogledati?
Kakav bend, takav i film. Ako volite Dead Moon, kao ja, recimo, onda ćete obožavati i film. Ostalima može poslužiti kao dokumentarna informacija o ovom genijalnom američkom garage triju.

9.  “Gimme Shelter” (1970) / Režija: Albert Maysles, David Maysles, Charlotte Zwerin

Gimme shelter

Radnja: Dokumentarac o američkoj turneji Rolling Stonesa i koncertu na oaklandskom Speedwayu, koji se prometnuo u poprište jedne od najvećih glazbenih tragedija svih vremena.

Zašto biste ga trebali pogledati?
Hm, Top 10 popis bez filma o Stonesima i nije neki popis, pa onda s liste od desetak odgledanih filmova o njima, biram “Gimme Shelter”. Možda i zato što sam ga prvog gledao, ali i zato što je još uvijek fascinantan i svjež.

10. “Stop Making Sense” (1984) / Režija: Jonathan Demme

Stop Making Sense

Radnja: Koncertni dokumentarac o grupi The Talking Heads

Zašto biste ga trebali pogledati?
Imam pravo i na jedan koncertni dokumentarac na listi. Iako je tu mogao biti i neki film o Neilu Youngu, ovaj koncertni doživljaj grupe Talking Heads morate voljeti.

Naslovna fotografija: Damir Zovko

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here