U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo tektonskih promjene u načinu percepcije, produkcije i distribucije dokumentarnih filmova. Redatelji nefikcijskih ostvarenja tako sve lakše i brže mogu doprijeti do široke publike, a i sami dokumentarci svojim sadržajnim i produkcijskim kvalitetama često prate nametnuti tehnološki napredak.

Nova incijativa, na tragu dodatnog olakšavanja procesa distribucije, predstavila se na ovogodišnjem nizozemskom festivalu IDFA. Škotski dokumentarni institut (Scottish Documentary Institute) i kompanija Distrify, predstavili su novi način online distribucije filmovaPay-it-Forward koncept – u kojem će gledatelji za relativno mali novac moći kupiti određeni film, a onda kupljeni link besplatno podijeliti svojim prijateljima.

“Ovo je prvi put da je Pay-it-Forward koncept upotrijebljen za distribuciju filmova. Uzbuđeni smo zbog činjenice kako će filmski redatelji dobiti prostor za prikazivanje svojih djela, a smatram kako će ovaj koncept od posebne koristi biti dokumentarnim filmovima, kako bi svoju vrijednu poruku mogli proširiti diljem svijeta”, rekao je izvršni direktor Distrifyja, Peter Gerard.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here