PočetnaRecenzije"Punčke" - Korektan dokumentarac o ženskim punkericama iz Vinkovaca

“Punčke” – Korektan dokumentarac o ženskim punkericama iz Vinkovaca

-

Vinkovački ženski indie-punk bend Punčke u posljednje je vrijeme inducirao pravu malu medijsku ofenzivu na sadašnje i buduće fanove tog zanimljivog glazbenog trojca. Punčke su nedavno, naime, izdale svoj debitantski album “Sunčano s povremenom naoblakom”, a prošle godine mladi redateljski dvojac Filip Meštrović-Marinko Marinkić snimio je i dokumentarac o vinkovačkim punkericama, jednostavno nazvan – “Punčke”.

“Punčke” smo imali prilike gledati u zagrebačkog Močvari, povodom hrvatske turneje festivala DORF, a radi se o korektnom, iako ne previše nadahnutom redateljskom prvijencu Filipa Meštrovića i Marinka Marinkića, koji su dokumentarac dovršavali uglavnom u pauzi između fakultetskih obveza.

Bend je u početku bio sastavljen od šest djevojaka, no prirodnom selekcijom popis je spao na tri imena – Luciju Ivšić (vokal/gitara), Enu Baćanović – Ruby (bubnjevi) i Anju Tkalec (bas gitara) – koje su i danas aktivne. Kako su i same djevojke istaknule, nije bilo ciljane namjere da Punčke budu isključivo ženski bend, već je splet okolnosti diktirao takav razvoj situacije.

Iako pretežno šablonski, neosoban i ponekad presterilan, Meštrovićev i Marinkićev kratki glazbeni dokumentarac na zanimljiv način progovara o predrasudama, seksizmu i koncertnim anegdotama koje liderica Punčki Lucija Ivšić pripovijeda na toliko originalan i simpatičan način (muški fanovi joj često viču: “udaj se za mene”).

Veliki plus za autore koji su s “Punčkama” vrlo korektno zakoračili na dokumentarnu scenu i koji su, za razliku od neopravdanog i nerazumljivog izostanka Punčki iz Močvare, spremno i strpljivo odgovarali na pitanja okupljenih znatiželjnika u ovom zagrebačkom klubu.

"Punčke"

O FILMU:

Režija: Filip Meštrović, Marinko Marinkić
Godina proizvodnje: 2012.
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Trajanje: 28 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije