PočetnaRecenzije"The White Diamond" - Herzogov ugasli dijamant iz Gvajane

“The White Diamond” – Herzogov ugasli dijamant iz Gvajane

-

Službeno, Dr. Graham Dorrington je zrakoplovni inžinjer sa sveučilišta London. Neslužbeno, Dr. Dorrington je sramežljiva i zanesena inženjerska verzija Doca Browna iz “Povratka u budućnost”. S jednom, dvije iznimke – Dr. Dorrington umjesto letećih lokomotiva gradi unikatne hibride između cepelina i balona – te, za razliku od dobrog starog Doca, svoje postojanje ne završava nakon konačnosti odjavne filmske špice.

Za svoj najnoviji, vjerojatno i najodvažniji profesionalni pothvat, ovaj inženjer je odabrao južnoameričku Gvajanu i tamošnje neistražene prašumske vrhove i životinjski svijet koji u njima obitava. Kako je dolazak do željenog cilja bio moguć isključivo iz zračnih prostranstava, Dr. Graham Dorrington je sagradio posebno dizajnirani, gotovo nečujni balon u obliku dijamanta. Do konačnog trijumfa, međutim, trebat će svladati razne tehničke, ali i osobne demone…

Dr. Dorrington na svoj je odvažni put pozvao i legendarnog njemačkog redatelja Wernera Herzoga, koji će o spomenutim južnoameričkim putešesvijama snimiti dokumentarni film “The White Diamond” iz 2004. godine.

Werner Herzog je izvanserijski redatelj. U to više nitko nema pravo sumnjati. Većina Herzogovih ostvarenja svoju poantu i vlastiti konačni identitet često zaokružuju za vrijeme samog snimanja. I većinom stvari, prije ili kasnije, poput najpreciznijeg njemačkog sata jednostavno sjednu na svoje mjesto.

“The White Diamond”, nažalost, ne spada u tu kategoriju. Kad malo bolje promislimo, teško da spada i u bilo koju kategoriju. Jer unatoč svim svojim vizualnim desertima i standardno nepogrešivom glazbenom scoreu (Ernst Reijseger i Eric Spitzer), “The White Diamond” ostavlja dojam neželjenog – gotovo nevoljenog – Herzogovog filmskog djeteta. Konačna poanta bijelog dijamanta, čini se, nije bila najjasnija ni kontroverznom Nijemcu.

Herzog nije bezgrešni redateljski imperator. Niti blizu. No ako i u jednu stvar možete biti sigurni u ovim turbulentnim celuloidnim vodama, to je činjenica da će vas Herzog u pravilu uvijek potaknuti na dodatna propitkivanja vlastitih stavova, svijeta koji nas okružuje i razbuktati često zamrli osobni dizelaški motor. A to, priznat ćete, nije nimalo mala stvar…

“The White Diamond”, nažalost, ne spada u tu kategoriju. Kad malo bolje promislimo, teško da spada i u bilo koju kategoriju. Jer unatoč svim svojim vizualnim desertima i standardno nepogrešivom glazbenom scoreu (Ernst Reijseger i Eric Spitzer), “The White Diamond” ostavlja dojam neželjenog – gotovo nevoljenog – Herzogovog filmskog djeteta. Konačna poanta bijelog dijamanta, čini se, nije bila najjasnija ni kontroverznom Nijemcu.

Herzogova karakteristična ezoterična teatralnost uglavnom nailazi na razbijanje o sterilne obale vlastitog glavnog dokumentarnog subjekta. Stoga niti ne čudi redateljeva promjena fokusa i emocionalno vezivanje za pučku filozofiju i uličnu mudrost Marka Anthonyja Yhapa, Gvajanca zaduženog za logističku potporu cjelokupnom projektu. “Mogu vidjeti cijeli svemir u kapljici vode”, kaže u jednom trenutku ovaj rastafarijanski ulični mudrac, kojem je cijela obitelj emigrirala u Europu.

Susret s Anthonyjem, njegovom usamljenom nostalgičnošću i jednostavnom životnom filozofijom vjerojatno je emocionalni vrhunac dokumentarca “The White Diamond”. Za neke bi i to bilo dovoljno. Za Herzoga je ljestvica ipak postavljena na Blankinim visinama…

"The White Diamond"

O FILMU:

Režija: Werner Herzog
Godina proizvodnje: 2004.
Zemlje podrijetla: Njemačka / Japan / Ujedinjeno Kraljevstvo
Trajanje: 90 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.
Režija: Werner Herzog<br> Godina proizvodnje: 2004.<br> Zemlje podrijetla: Njemačka / Japan / Ujedinjeno Kraljevstvo<br> Trajanje: 90 minuta"The White Diamond" - Herzogov ugasli dijamant iz Gvajane