PočetnaRecenzije"The White Diamond" - Herzogov ugasli dijamant iz Gvajane

“The White Diamond” – Herzogov ugasli dijamant iz Gvajane

|

Službeno, Dr. Graham Dorrington je zrakoplovni inžinjer sa sveučilišta London. Neslužbeno, Dr. Dorrington je sramežljiva i zanesena inženjerska verzija Doca Browna iz “Povratka u budućnost”. S jednom, dvije iznimke – Dr. Dorrington umjesto letećih lokomotiva gradi unikatne hibride između cepelina i balona – te, za razliku od dobrog starog Doca, svoje postojanje ne završava nakon konačnosti odjavne filmske špice.

Za svoj najnoviji, vjerojatno i najodvažniji profesionalni pothvat, ovaj inženjer je odabrao južnoameričku Gvajanu i tamošnje neistražene prašumske vrhove i životinjski svijet koji u njima obitava. Kako je dolazak do željenog cilja bio moguć isključivo iz zračnih prostranstava, Dr. Graham Dorrington je sagradio posebno dizajnirani, gotovo nečujni balon u obliku dijamanta. Do konačnog trijumfa, međutim, trebat će svladati razne tehničke, ali i osobne demone…

Dr. Dorrington na svoj je odvažni put pozvao i legendarnog njemačkog redatelja Wernera Herzoga, koji će o spomenutim južnoameričkim putešesvijama snimiti dokumentarni film “The White Diamond” iz 2004. godine.

Werner Herzog je izvanserijski redatelj. U to više nitko nema pravo sumnjati. Većina Herzogovih ostvarenja svoju poantu i vlastiti konačni identitet često zaokružuju za vrijeme samog snimanja. I većinom stvari, prije ili kasnije, poput najpreciznijeg njemačkog sata jednostavno sjednu na svoje mjesto.

“The White Diamond”, nažalost, ne spada u tu kategoriju. Kad malo bolje promislimo, teško da spada i u bilo koju kategoriju. Jer unatoč svim svojim vizualnim desertima i standardno nepogrešivom glazbenom scoreu (Ernst Reijseger i Eric Spitzer), “The White Diamond” ostavlja dojam neželjenog – gotovo nevoljenog – Herzogovog filmskog djeteta. Konačna poanta bijelog dijamanta, čini se, nije bila najjasnija ni kontroverznom Nijemcu.

Herzog nije bezgrešni redateljski imperator. Niti blizu. No ako i u jednu stvar možete biti sigurni u ovim turbulentnim celuloidnim vodama, to je činjenica da će vas Herzog u pravilu uvijek potaknuti na dodatna propitkivanja vlastitih stavova, svijeta koji nas okružuje i razbuktati često zamrli osobni dizelaški motor. A to, priznat ćete, nije nimalo mala stvar…

“The White Diamond”, nažalost, ne spada u tu kategoriju. Kad malo bolje promislimo, teško da spada i u bilo koju kategoriju. Jer unatoč svim svojim vizualnim desertima i standardno nepogrešivom glazbenom scoreu (Ernst Reijseger i Eric Spitzer), “The White Diamond” ostavlja dojam neželjenog – gotovo nevoljenog – Herzogovog filmskog djeteta. Konačna poanta bijelog dijamanta, čini se, nije bila najjasnija ni kontroverznom Nijemcu.

Herzogova karakteristična ezoterična teatralnost uglavnom nailazi na razbijanje o sterilne obale vlastitog glavnog dokumentarnog subjekta. Stoga niti ne čudi redateljeva promjena fokusa i emocionalno vezivanje za pučku filozofiju i uličnu mudrost Marka Anthonyja Yhapa, Gvajanca zaduženog za logističku potporu cjelokupnom projektu. “Mogu vidjeti cijeli svemir u kapljici vode”, kaže u jednom trenutku ovaj rastafarijanski ulični mudrac, kojem je cijela obitelj emigrirala u Europu.

Susret s Anthonyjem, njegovom usamljenom nostalgičnošću i jednostavnom životnom filozofijom vjerojatno je emocionalni vrhunac dokumentarca “The White Diamond”. Za neke bi i to bilo dovoljno. Za Herzoga je ljestvica ipak postavljena na Blankinim visinama…

"The White Diamond"

O FILMU:

Režija: Werner Herzog
Godina proizvodnje: 2004.
Zemlje podrijetla: Njemačka / Japan / Ujedinjeno Kraljevstvo
Trajanje: 90 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.
Režija: Werner Herzog<br> Godina proizvodnje: 2004.<br> Zemlje podrijetla: Njemačka / Japan / Ujedinjeno Kraljevstvo<br> Trajanje: 90 minuta"The White Diamond" - Herzogov ugasli dijamant iz Gvajane