PočetnaRecenzije"Red Shirley" - Prvi i posljednji dokumentarac pokojnog Lou Reeda

“Red Shirley” – Prvi i posljednji dokumentarac pokojnog Lou Reeda

-

“Ovo je bio projekt ljubavi. Shvatio sam ukoliko ne napravim ovaj dokumentarac, da će moja povezanost s dosta stvari iz prošlosti biti zauvijek izgubljena”, rekao je 2010. Lou Reed za film “Red Shirley” (2010), svoj prvi i jedini izlet u dokumentarističke vode. Legendarni glazbenik nedavno nas je zauvijek napustio, ostavivši iza sebe spomenuti dokumentarni testament koji je široj publici približio nevjerojatnu životnu priču svoje 99-godišnje rođakinje Shirley Novick.

A priča Shirley Novick ili kako su je u Americi kasnije prozvali – Crvena Shirley – uistinu jest posebna. Rođena u jednom malom poljskom gradiću, Shirley je zajedno sa svojom židovskom obitelji bila gotovo na samoj crti razdvajanja krvavog obračuna između Rusije i Njemačke u Prvom svjetskom ratu. Svakodnevne granate, okolno razaranje i miris smrti mjesecima su joj bili uobičajeni prizor, a jedino utočište pronalazila je u lokalnoj crkvi. Da bi stvar bila još gora, jednog dana je kroz krov obiteljske kuće put pronašla i, srećom neeksplodirana granata, koja se zaustavila tik do šokiranih Shirleyjenih ukućana.

Odlaskom u Kanadu, Reedova rođakinja uspjela je napustiti poharanu i uništenu Europu, no u to vrijeme ni Sjevernoj Americi nisu cvjetale naročito mirišljave ruže. Svoju pravu priliku napokon dobija u New Yorku, u kojem posao nalazi kao šivačica odjeće. To će radno mjesto zadržati sve do svoje mirovine u 67. godini života.

“Red Shirley” je korektan i nepretenciozan prikaz jednog turbulentnog razdoblja i, srećom, jedne sudbine s pozitivnim završetkom. Mnogi, nažalost, nisu bili takve sreće, uključujući i većinu Shirleyjene obitelji koja je pobijena u holokaustu. Dobar i solidan kratki dokumentarac koji trebate pogledati, ako ništa drugo, onda zbog sjećanja na velikog Lou Reeda.

"Red Shirley"

O FILMU:

Režija: Lou Reed
Godina proizvodnje: 2010.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 28 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.
Režija: Lou Reed<br> Godina proizvodnje: 2010.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 28 minuta"Red Shirley" - Prvi i posljednji dokumentarac pokojnog Lou Reeda