PočetnaRecenzije"Alone in the Wilderness" - Generacijska lekcija američkog vuka samotnjaka

“Alone in the Wilderness” – Generacijska lekcija američkog vuka samotnjaka

|

Biti sam u divljini. Bez telefona i kompjutera. Bez “slučajnog” provjeravanja Fejsa svake tri nanosekunde. I bez nemilosrdnog trošenja žuči na krivo parkirane tatine sinove u “kamatarka” majicama s Pacinovom iskrivljenom facom. Čovjek bi zbog naših uvaženih sugrađana pomislio da crnomanjasti gospodin nakon “Scarfacea” nije snimio niti jedan film. Al Kamatarcino….

Vjerojatno niti nema čovjeka na kugli zemaljskoj koji bar na jedan trenutak nije želio poslati sve u rodno mjesto i prepustiti se čarima utopističkog maštanja o pustom otoku i mijenjanju betonske džungle za dva kvadratna metra gdje je “sve po mom”. Većina nikad ni ne pokuša ostvariti taj nedosanjani robinzonski ideal slobode. Neki pokušaju, pa ih stvarnost vrlo brzo vrati u – stvarnost. A neki, poput Amerikanca Richarda Louisa “Dicka” Proennekeja, uspijevaju završiti nemoguću i nama običnim smrtnicima nepojmljivu misiju – vlastitim rukama izgraditi dom u divljini te u njemu živjeti 30 godina.

U dobi kada većina Hrvata probire po mogućim uvjetima za dobivanje prijevremene penzije, Amerikanac Dick Proenneke, tada 51-godišnjak, 1967. godine odlučuje se za pustolovinu života i gradnju vlastite kolibe u aljaskanskoj divljini. Vitalni Dick se na Aljasku doselio 1950. godine, pet godina nakon Drugog svjetskog rata u kojem je služio kao mornarički stolar. Na Aljasci je radio kao brodski mehaničar i ribar, sve do umirovljenja krajem 1960-ih godina.

I upravo tada počinje Proennekeova nevjerojatna priča koja mu je osigurala neizbrisiv status legende u krugovima ljubitelja prirode i divljine. Proennekov pothvat – gradnja kolibe usred ničega – ovjekovječen je knjigom Sama Keitha: “One Man’s Wilderness: An Alaskan Odyssey” (1973), baziranoj na iscprnim dnevnicima američkog avanturista. Sredinom 2000-ih javnosti je prezentiran i dokumentarac “Alone in the Wilderness” redatelja Boba Swerera, o Proenekejevim doživljajima za vrijeme gradnje kolibe 1967. godine. Film je 2011. godine dobio i svoj nastavak (“Alone in the Wilderness 2”), koji prati njegov život poslije navedenih događaja.

Proennekejeva inženjerska lucidnost je omamljujuća, a korisna iskoristivost dnevnog svjetla maksimalna. Kad ne uređuje kolibu, Amerikanac odlazi u lov na pastrve i divlje ovce. Kad ne lovi, onda kuha ili piše dnevnik. Kad ne piše dnevnik onda kadrira i snima vlastiti dokumentarac.

Za razliku od velike većine pustolova ili “wannabe” avanturista, Dick Proenneke je u rukama stiskao gotovo “nepošteni” zanatski bonus – Amerikanac je, naime, bio profesionalni stolar. Veliku većinu oruđa Proenneke je napravio vlastitim rukama, a svaki udarac čekićom ili potez dlijetom bio je pomno promišljeni čin. Svaki komad drveta imao je svoju svrhu i što je najvažnije – svaki centimetar novog okruženja morao je biti u savršenom skladu s okolnom prirodom.

Slijed događaja na platnu izmjenjuje se munjevitom brzinom. Iako je Amerikancu za gradnju kolibe snova trebalo oko godinu dana vremena, gledateljima je taj proces bitno pojednostavljen i ubrzan. Naprosto je nevjerojatna vještina i strpljivost kojom je ovaj vuk samotnjak izgradio novi svijet oko sebe. Zidovi od pomno pripremljenih debala. Krov od mahovine. Rezanje i namještanje prozora. Vlastiti krevet i unutrašnji namještaj. Sve Proennekejevih ruku djelo u idiličnoj simbiozi s prirodom s kojom je živio sljedećih 30 godina.

Proennekejeva inženjerska lucidnost je omamljujuća, a korisna iskoristivost dnevnog svjetla maksimalna. Kad ne uređuje kolibu, Amerikanac odlazi u lov na pastrve i divlje ovce. Kad ne lovi, onda kuha ili piše dnevnik. Kad ne piše dnevnik onda kadrira i snima vlastiti dokumentarac. Proenneke je sretan i ispunjen čovjek u stvarnosti vlastitih pravila i ultimativne slobode. Sam, ali nikad usamljen.

Dick Proenneke se 1999. godine napokon vratio u civilizaciju, prije svega zbog zdravstvenih razloga. Četiri godine kasnije, u dobi od 86 godina, ovaj američki pustolov je preminuo u kalifornijskom Hemetu, gdje je dotad živio s bratom Raymondom.

"Alone in the Wilderness"

O FILMU:

Režija: Bob Swerer
Godina proizvodnje: 2004.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 60 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".
Režija: Bob Swerer<br> Godina proizvodnje: 2004.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 60 minuta"Alone in the Wilderness" - Generacijska lekcija američkog vuka samotnjaka