PočetnaNajaveTreća sezona "Betonskih spavača" uskoro na HRT-u

Treća sezona “Betonskih spavača” uskoro na HRT-u

|

Na male ekrane HRT-a vraća se dokumentarni serijal “Betonski spavači” (2016. – ; Hulahop / HRT). Prva od četiri epizode (“Mogućnost zajednice”) treće sezone pod nazivom “Betonski spavači – Treći put” bit će emitirana na Prvom programu u četvrtak, 9. studenog, nakon Dnevnika 3, u 23.15 sati. Ostale tri epizode slijede u tjednom ritmu u istom terminu četvrtkom. Po emitiranju, epizode će biti dostupne i na online servisu HRTi.

Autori koncepta i scenaristi serije su Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, redatelj je Saša Ban, a voditelj Maroje Mrduljaš. Serijal je za HRT proizveo Hulahop, a producentica je Dana Budisavljević. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i fond Kreativna Europa – MEDIA.

Nakon Drugog svjetskog rata Jugoslavija i Hrvatska kao jedna od njezinih republika grade novo društvo između Istoka i Zapada. To je eksperiment je obilježen mnogim proturječnostima koje se odražavaju i u arhitekturi – važnom dijelu tog velikog društvenog projekta.

Na neobičnom putu od Zagreba do Beograda preko Zenice i Sarajeva do malog belgijskog grada Wevelgema, kroz četiri epizode istražit će se arhitektura koja je predstavljala temeljne vrijednosti tadašnjeg društva: federativnost, nesvrstanost, modernizaciju i antifašizam. Posjetit će se kuće, spomenike i gradove koji su te ideje utjelovili; ispitati sudbinu arhitekture najvišeg simboličkog značenja koja je radikalnim povijesnim rezom izgubila prvotni smisao, ali ne kulturnu i društvenu važnost.

Možemo li prepoznati autentične društvene i arhitektonske vrijednosti i skinuti stigmu ideoloških neprijatelja s nekih od najvrjednijih primjera našeg urbanog naslijeđa? Možemo li kritički sagledati ostvarenja jedne generacije i tako uspostaviti kontinuitet naše novije povijesti?

Prošle sezone “Betonskih spavača”

Dokumentarna serija “Betonski spavači” prezentira modernu arhitekturu u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije – području jedinstvenom po velikom broju napuštenih, neiskorištenih, zapuštenih ili ruševnih zgrada iz druge polovice 20. stoljeća. Prva sezona pod nazivom “Izgubljena arkadija” bavila se turističkom arhitekturom na Jadranskoj obali, koja je zagovarala društvenu i ekološku odgovornost u daljnjem razvoju. Zapuštanje i rušenje pojedinih izuzetnih turističkih zgrada i kompleksa ukazuje na kulturne, socijalne te ekonomske iracionalnosti.

U drugoj sezoni, naslova “Nedovršene modernizacije”, pogled je bio usmjeren prema projektima koji su bili pokretači modernizacijskih procesa, a s promjenom socio-političkih okolnosti našli su se u procijepu između velikih, ponekad i pretjeranih izvornih ambicija te suženih suvremenih perspektiva. Treća sezona naziva “Treći put” bavi se vezom između arhitekture i središnjih ideja jugoslavenskog socijalističkog sustava koje su po brojnim pitanjima ujedno i vrijednosti globalnog modernizma. Raspadom Jugoslavije, arhitektura najvišeg simboličkog i urbanog značenja izgubila je izvorne funkcije, ali ne i kulturne te društvene potencijale.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.