PočetnaNajaveTreća sezona "Betonskih spavača" uskoro na HRT-u

Treća sezona “Betonskih spavača” uskoro na HRT-u

-

Na male ekrane HRT-a vraća se dokumentarni serijal “Betonski spavači” (2016. – ; Hulahop / HRT). Prva od četiri epizode (“Mogućnost zajednice”) treće sezone pod nazivom “Betonski spavači – Treći put” bit će emitirana na Prvom programu u četvrtak, 9. studenog, nakon Dnevnika 3, u 23.15 sati. Ostale tri epizode slijede u tjednom ritmu u istom terminu četvrtkom. Po emitiranju, epizode će biti dostupne i na online servisu HRTi.

Autori koncepta i scenaristi serije su Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, redatelj je Saša Ban, a voditelj Maroje Mrduljaš. Serijal je za HRT proizveo Hulahop, a producentica je Dana Budisavljević. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i fond Kreativna Europa – MEDIA.

Nakon Drugog svjetskog rata Jugoslavija i Hrvatska kao jedna od njezinih republika grade novo društvo između Istoka i Zapada. To je eksperiment je obilježen mnogim proturječnostima koje se odražavaju i u arhitekturi – važnom dijelu tog velikog društvenog projekta.

Na neobičnom putu od Zagreba do Beograda preko Zenice i Sarajeva do malog belgijskog grada Wevelgema, kroz četiri epizode istražit će se arhitektura koja je predstavljala temeljne vrijednosti tadašnjeg društva: federativnost, nesvrstanost, modernizaciju i antifašizam. Posjetit će se kuće, spomenike i gradove koji su te ideje utjelovili; ispitati sudbinu arhitekture najvišeg simboličkog značenja koja je radikalnim povijesnim rezom izgubila prvotni smisao, ali ne kulturnu i društvenu važnost.

Možemo li prepoznati autentične društvene i arhitektonske vrijednosti i skinuti stigmu ideoloških neprijatelja s nekih od najvrjednijih primjera našeg urbanog naslijeđa? Možemo li kritički sagledati ostvarenja jedne generacije i tako uspostaviti kontinuitet naše novije povijesti?

Prošle sezone “Betonskih spavača”

Dokumentarna serija “Betonski spavači” prezentira modernu arhitekturu u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije – području jedinstvenom po velikom broju napuštenih, neiskorištenih, zapuštenih ili ruševnih zgrada iz druge polovice 20. stoljeća. Prva sezona pod nazivom “Izgubljena arkadija” bavila se turističkom arhitekturom na Jadranskoj obali, koja je zagovarala društvenu i ekološku odgovornost u daljnjem razvoju. Zapuštanje i rušenje pojedinih izuzetnih turističkih zgrada i kompleksa ukazuje na kulturne, socijalne te ekonomske iracionalnosti.

U drugoj sezoni, naslova “Nedovršene modernizacije”, pogled je bio usmjeren prema projektima koji su bili pokretači modernizacijskih procesa, a s promjenom socio-političkih okolnosti našli su se u procijepu između velikih, ponekad i pretjeranih izvornih ambicija te suženih suvremenih perspektiva. Treća sezona naziva “Treći put” bavi se vezom između arhitekture i središnjih ideja jugoslavenskog socijalističkog sustava koje su po brojnim pitanjima ujedno i vrijednosti globalnog modernizma. Raspadom Jugoslavije, arhitektura najvišeg simboličkog i urbanog značenja izgubila je izvorne funkcije, ali ne i kulturne te društvene potencijale.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.