PočetnaRecenzije"Bill Russell: Legend" - Mlaka filmska biografija o legendarnom centru Celticsa

“Bill Russell: Legend” – Mlaka filmska biografija o legendarnom centru Celticsa

|

Na Netflix je prije petnaestak dana stigao dvodijelni dokumentarni film “Bill Russell: Legend” (2023) Sama Pollarda. Američki autor je 1998. godine bio nominiran za Oscara s dokumentarcem “4 Little Girls” (1997), a na našem sajtu pisali smo i o njegovom podosta zapaženom filmu “MLK/FBI” (2021). Pollard je u svojoj karijeri već napravio nekoliko biografskih dokumentaraca (“Sammy Davis, Jr.: I’ve Gotta Be Me”, “Maynard”, “Mr. Soul!”, “Citizen Ashe”), a istog je pak žanra i njegovo najnovije doku-djelo, “Bill Russell: Legend” (2023). Kao što i sam naslov jasno sugerira, Pollard u svom dvodijelnom dokumentarcu secira sportsku karijeru i život legendarnog NBA košarkaša Billa Russella, preminulog u srpnju prošle godine, koji je tijekom trinaestogodišnje karijere (1956. – 1969.) sakupio čak jedanaest (rekordnih) naslova s Boston Celticsima. Nenadmašnog centra i dan-danas smatraju jednim od najboljih košarkaša koji je ikad zaigrao ovaj sport, čija je nenadmašna kombinacija fizičke moći i (košarkaške) inteligencije, naročito u obrambenom dijelu gdje je bez premca dominirao, više od desetljeća izluđivala suparničke igrače i trenere. Čovjek koji je s jednako legendarnim trenerom Redom Auerbachom bostonskoj sportskoj kulturi usadio pobjednički gen, ali koji je kasnije postao i jedna od poznatijih ličnosti u pokretu za ljudska prava, otvoreno dajući podršku Martinu Lutheru Kingu, Muhammadu Aliju, recentnije i Colinu Kaepernicku.

Pollard svojoj građi pristupa kronološki, pa kroz pažljivo odabrane ulomke Russellovih memoara “Second Wind” i “Go Up For Glory” narirane od strane Jeffreyja Wrighta, doznajemo pregršt poznatih i manje poznatih detalja iz košarkaševog života, iako – uzevši u obzir brižno čuvanje osobnog života i introvertiranu prirodu – uglavnom vezanog za sportska borilišta. Kroz bogatu arhivu i razgovore, film sažima putovanje mladog Billa, od skromnih početaka na faksu u San Franciscu (s cimerom K.C. Joneseom zbog neimaštine međusobno posuđivao donje rublje), suočavanja s rasizmom Amerike u pedesetima (nije smio jesti s bijelim suigračima, njegovom ocu poručili da ne smije zarađivati kao bijelac), pa sve do košarkaških vrhunaca sa Celticisma gdje su njegovi prsteni i rivalstvo s Wiltom Chamberlainom obilježili cijelu jednu eru NBA lige. “Javno sam vlasništvo kad igram, privatno kad ne igram”, rekao je jednom Russell, opravdavajući svoju odluku o nedavanju autograma. Chamberlainu je u većini stvari bio sušta suprotnost. Iako je Russell bio discipliniran, studiozan, često i smrtno ozbiljan; a njegov sportski protivnik ekstravagantni ženskar, potpuno cijepljen od bilo kakvog aktivističko-društvenog djelovanja, dva muškarca znala su se družiti izvan sportskih borilišta, naročito uspostavivši blizak odnos nakon završetka karijera.

Bit će šteta ukoliko se kroz godine “Bill Russell: Legend” prometne kao ultimativni dokumentarac o možda i najboljem centru svih vremena. Fanovi zaslužuju više.

Kroz gotovo tri i pol sata trajanja dokumentarca “Bill Russell: Legend” gledatelj će o glavnom protagonistu dobiti dojam o kompliciranoj, iznimno inteligentnoj ličnosti, s pomno izgrađenim zidom prema okolini, koji će ljubomorno štititi svoju intimu i privatnost te do kraja braniti vlastite stavove. Sportaš, aktivist, borac za društvenu pravdu, ultimativni sportski gladijator… Prvi crni trener u povijesti američkog profesionalnog sporta. Čovjek koji dugo vremena upravo zbog boje svoje kože nije dobio poštovanje koje ultimativno i zaslužuje. Bill Russell, svoj i ničiji drugi. U filmu se osim često nepotrebnih i natukničko-hagiografskih intervjua bez stupstance, bivših i sadašnjih NBA igrača (Steph Curry, Chris Paul, Magic Johnson, Shaquille O’Neal, Jerry West itd.), pojavljuju i Russellova udovica (ženio se četiri puta) Jeannine Russell i kćerka Karen Russell. Potonje dvije sugovornice filmu barem djelomično ubrizgavaju osobniju komponentu, koji onu sportsku pokriva nesumnjivo opširnije i samopouzdanije, iako zbog dužine nerijetko zna gubiti gledateljevu pozornost. Bit će šteta ukoliko se kroz godine “Bill Russell: Legend” prometne kao ultimativni dokumentarac o možda i najboljem centru svih vremena. Fanovi zaslužuju više.

"Bill Russell: Legend"
Režija: Sam Pollard
Producenti: Reuben Atlas i Martha Spanninger
Kamera: Henry Adebonojo i Paul de Lumen
Montaža: Ashwin Gandbhir i Steven Wechsler
Glazba: Phil Garrod, Reed Hayes , John Sands i Wayne Sharpe
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2023.
Trajanje: 200 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.
Režija: Sam Pollard<br> Producenti: Reuben Atlas i Martha Spanninger<br> Kamera: Henry Adebonojo i Paul de Lumen<br> Montaža: Ashwin Gandbhir i Steven Wechsler<br> Glazba: Phil Garrod, Reed Hayes , John Sands i Wayne Sharpe<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2023.<br> Trajanje: 200 minuta"Bill Russell: Legend" - Mlaka filmska biografija o legendarnom centru Celticsa