PočetnaVijestiObjavljen program 4. AJB DOC-a

Objavljen program 4. AJB DOC-a

|

Četvrto izdanje međunarodnog Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će održano od 10. do 14. rujna u Sarajevu i online. Izazovi s kojima se društvo susreće od početka pandemije COVID-19, ali i izazovi koje su pojedinci širom svijeta nametnuli sami sebi ili im ih je društvo postavilo, nametnuli su temu vodilju 4. AJB DOC-a, koja je simbolično predstavljena na svim vizualnim materijalima. Izazove koje je donijela pandemija COVID-19, AJB DOC Film Festival savladao je kombinacijom novih rješenja i prijašnjih važećih normi. Tako se pomno odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentarnih filmova na četvrtom izdanju AJB DOC-a vraća u kinodvorane, dok će istovremeno program biti dostupan i putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba, putem koje će se svi filmovi moći pogledati besplatno i bez registracije.

“Drago nam je da festival postaje tradicija u ovim septembarskim danima. Poslije izazova s kojima smo se suočili, naročito u pandemiji, koju smo iskoristili kao priliku da ovaj festival učinimo još demokratskijim, dostupnijim narodu, na jedan klik i besplatno, nadam se da će četvrto izdanje donijeti novi uspjeh, a za godine koje slijede spremamo još lijepih iznenađenja”, rekao je Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans.

Šest svjetskih premijera na 4. AJB DOC-u

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala, najavio je dvije novine ovogodišnjeg izdanja Festivala: “Ove godine imamo novu selekciju koju smo nazvali SMART DOC, a u sklopu koje ćemo prikazati filmove koje su snimili polaznici prošlogodišnjeg treninga ‘Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom’. Mislim da je za sve nas otkriće da se sjajni filmovi, kvalitete koja može ići na televiziju, mogu snimiti mobilnim telefonima. Nadam se da ćemo nastaviti s tom selekcijom i da će i ubuduće biti uspješna. Druga novina, koju ćemo tek najaviti kako treba, a za koju želim dati neki uvod je Industry, odnosno financiranje produkcije novih dokumentarnih filmova. Nadam se da ćemo time podići AJB DOC na novu razinu i postati najznačajniji festival dokumentarnog filmova u ovoj regiji u narednih nekoliko godina”.

Organizatori kažu da će od blizu tristo prijavljenih filmova, u programu AJB DOC Film Festivala biti prikazana 23, među kojima osam regionalnih, pet bh. premijera i šest svjetskih, te tri posebne projekcije.

“Iako smo očekivali da broj prijavljenih filmova bude dosta manji zbog pandemije COVID-19, u usporedbi s prethodnim izdanjima festivala po broju prijavljenih filmova nije bilo neke razlike. Od ukupnog broja prijavljenih filmova za natjecateljsku selekciju odabrano je njih jedanaest, od kojih će osam imati regionalnu, dva nacionalnu i jedan svjetsku premijeru”, rekao je selektor Đani Hasečić.

“AJB Prikazuje” i “Last Minute Cinema”

U selekciji “AJB Prikazuje” bit će prikazana tri filma različitih generacija autora iz regionalne produkcije.

“U sklopu ove selekciji predstavit ćemo film ‘Posljednja krava u selu’, diplomski debitantski film mladog redatelja Kenana Kulenovića, film ‘Pisar novih stećaka’ Dragana Stanimirovića u suradnji s Almirom Berkovcem i ‘Slike iz života bh. filma’ Mustafe Mustafića koji je specifičan po tome što se bavi historijom bh. kinematografije od njenog nastanka do danas. Moglo bi se reći da je mali nedostatak ovogodišnje selekcije to što sva tri filma dolaze iz BiH, međutim naredne godine bit će obilježeno 75 godina bh. kinematografije i ovo je naš mali doprinos tom jubileju koji će, vjerujem, proći dosta nezapaženo. Također, kroz sadržaj Mustafićevog filma moći ćemo vidjeti koliki je značaj filma – dokumentarnog i igranog – u izgradnji sveopće kulture i onoga što predstavlja naš identitet”, rekao je selektor Sead Kreševljaković.

U okviru nenatjecateljske selekcije “Last Minute Cinema”, u kojoj publika ima priliku pogledati filmove u originalnoj, dužoj formi, bit će prikazano pet filmova (“Radio Silence”, “Colectiv”, “My Childhood, My Country: 20 Years in Afghanistan”, “Oeconomia” i “Gorbačov. Raj”).

“Ove godine imamo zaista vrhunsku selekciju. Riječ je o autorskim djelima koja preispituju sliku današnjeg društva, funkcioniranje sistema, općeprihvaćene i ustaljene istine kroz radnju i likove koji nas ponekad izazivaju, a u isto vrijeme nas educiraju i samim tim osvještavaju o okruženju kojeg ponekad nismo svjesni”, rekla je selektorica Lejla Dedić.

Nagrade

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Međunarodni stručni žiri kojeg čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, redateljica i montažerka Una Gunjak te umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari, odabrat će najbolji film natjecateljske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award”.

Svi natjecateljski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici AJB DOC-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.