PočetnaRecenzije"Crime + Punishment" - U borbi protiv korupcije u njujorškoj policiji

“Crime + Punishment” – U borbi protiv korupcije u njujorškoj policiji

-

Iz mora godišnje produkcije šabloniziranih dokumentaraca svako toliko izroni poneki film sazdan od drugačijeg materijala, koji se od svijeta u kojem živimo aktivno trudi učiniti bolje mjesto. Takav je i Huluov “Crime + Punishment” (2018) Amerikanca Stephena Mainga, nagrađen Posebnom nagradom žirija na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu, koji problematizira kvote uhićenja američke policije. Ova već neko vrijeme protuzakonita praksa označava određeni broj mjesečnih privođenja koja svaki policajac na terenu mora odraditi, sve kako bi represivni aparat nesmetano nastavio brujati podmazan novcem od kazni i jamčevina. Ciljana skupina ovih uhićenja mladi su muškarci crne ili latino rase, starosti između 14 i 21 godine. Njihovi slučajevi najčešće će kasnije biti odbačeni na sudu, ali već uhodani sustav koji uništava brojne mlade živote i stvara sve veći broj kriminalaca s ciljem lake zarade, ne uzbuđuju previše slične trivijalnosti. Policajci koji ne odrade propisanu kvotu uhićenja i privođenja postat će žrtvama odmazde svojih kolega i nadređenih, dok će rezultati njihovog rada u izvješćima biti prikazani u negativnom svjetlu. U konačnici će ovi pojedinci biti premješteni na manje ugodne zadatke, na koncu možda čak i otpušteni. Izvan zakona ili ne, sistem s kvotama i dalje je živo prisutan u njujorškoj policiji, o čemu svjedoči Maingov dokumentarac kroz priču o dvanaest hrabrih zaposlenika NYPD-a koji su se tom principu suprostavili tužbom. Osim njih, protiv ovog korumpiranog sustava bori se i privatni istražitelj Manuel Manny Gomez, nekoć i sam policajac, koji je karijeru posvetio istraživanju slučajeva nevinih mladića uhićenih bez pravog razloga.

Jedan od slučajeva u središtu pozornosti onaj je mladog Pedra Hernandeza optuženog za pucnjavu u kojoj nije sudjelovao. Film tako iz dvije različite pozicije baca svjetlo na korumpiranost sustava čije su žrtve jednako i mladi uhićenici, koliko i policajci kojima savjest ne dopušta obavljati svoj posao u skladu sa štetnom direktivom iz samog vrha policije. Znatan dio Maingovoga filma sniman je u tajnosti, skrivenim kamerama čiji zapisi pojačavaju dojam opasnosti u koju se upuštaju policajci spremni raskrinkati truli sistem u čijem su okviru primorani djelovati. Jedna od takvih upečatljivijih scena odnosi se na prizore maltretiranje policajca Sandyja Gonzalesa od strane vlastitih kolega. Na drugom mjestu vidjet ćemo policajca iz kvote dvanaestorice otpisanih kako umeće minijaturnu videokameru u ručni sat, kako bi došao do opipljivog dokaza određivanja protuzakonitih kvota na sastancima.

“Crime + Punishment” jedan je od značajnijih angažiranih filmskih postignuća u posljednje vrijeme, barem što se tiče američke dokumentaristike.

Samom dokumentarcu nedostaje katarzični epilog ispravljene nepravde, ali “Crime + Punishment” ipak i više nego zadovoljavajuće obavlja svoj posao upućivanja na stvarni problem, sudjelujući kao bitan korak prema njegovu eventualnom razrješenju. Referirajući se na najslavnijeg policijskog zviždača u Americi, Franka Serpica, o kojem je Sidney Lumet snimio slavni film s Alom Pacinom u naslovnoj ulozi, jedan od aktera filma kaže: “Svi se borimo za iste stvari. Svaki put kad su Serpico i ostali nešto pokušali, isprva su bili ušutkani. Ali su ustrajali. Znamo da se borimo za pravu stvar i na kraju ćemo pobijediti”. Usporedbe sa “Serpicom” (1973) neizbježne su jer Maingov dokumentarac prokazuje korupciju unutar njujorške policije, a sličan slučaj obrađuje i “The Seven Five” (2014) američkog redatelja Tillera Russela koji se bavi događajima iz osamdesetih, što upućuje na nepromijenjenu i trulu NYPD-evsku srž kroz desetljeća. Postoji, naravno, i ona druga strana medalje s poštenim policajcima spremnih iznutra se suprotstaviti trulom sistemu, pa dokumentarci poput “Crime + Punishment” u istoj mjeri gledatelja pune nadom koliko i pravedničkim gnjevom.

“C + P” je na impresivan način rekao što je trebao reći u svojih nešto manje od dva sata trajanja, iako oštrije montažerske škare koje bi film skratile dobrih dvadesetak minuta, također ne bi bile na odmet. Prije svega se to moglo postići izbacivanjem određenih non sequitura koje ne proširuju dovoljno kontekst same priče. Drugi, manje značajan nedostatak, predstavljaju često nečitljivi hard coded titlovi manje razumljivih audio sadržaja poput tajno snimljenih telefonskih razgovora. No, ove stvari uvelike blijede u usporedbi s važnošću filma na području zalaganja za pravedniji sustav provedbe zakona i reda na terenu, što ga čini jednim od značajnijih društveno angažiranih filmskih postignuća u posljednje vrijeme, barem što se tiče američke dokumentaristike.

"Crime + Punishment"
Režija: Stephen Maing
Producenti: Stephen Maing, Eric Daniel Metzgar i Ross Tuttle
Direktor fotografije: Stephen Maing
Montaža: Stephen Maing i Eric Daniel Metzgar
Glazba: Brendon Anderegg i Andrew Lafkas
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2018.
Trajanje: 112 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.
Režija: Stephen Maing<br> Producenti: Stephen Maing, Eric Daniel Metzgar i Ross Tuttle<br> Direktor fotografije: Stephen Maing <br> Montaža: Stephen Maing i Eric Daniel Metzgar <br> Glazba: Brendon Anderegg i Andrew Lafkas<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2018.<br> Trajanje: 112 minuta"Crime + Punishment" - U borbi protiv korupcije u njujorškoj policiji