PočetnaRecenzije14. ZagrebDox: "Kamena kornjača" - Meditativnost kineske provincije

14. ZagrebDox: “Kamena kornjača” – Meditativnost kineske provincije

|

Ponekad su minimalizam i koncentracija na pročišćene prizore put da se na estetskom i autorskom planu izrazi više no što bi to omogućio manirizam ili dijaloški koncipiran dokumentarni film. U filmu “Kamena kornjača” / “Turtle Rock” (2017) mladi kineski redatelj Xiao Xiao, u maniri Wang Binga, strpljivo gradi studiju kineske provincije, u kojoj je vizualna ekspresivnost svakog pojedinog kadra pandan zabilježenom sadržaju. Pomnom strukturom sabire ritualnost kretnji, jednako očitovanih u pokretu kamere, pristupu svakodnevici stanovnika zabačenog sela, radu ili obrednim praksama. Pritom se vješto poigrava pretpostavljenim gledateljem, zamjenom pozicija tragajući za istovjetnošću naoko nesumjerljivih pozicija.

Kamena kornjača zabačeno je kinesko selo neokrznuto protjecanjem vremena. I sam odrastao u tom selu, Xiao Xiao polaganim kretnjama kamere manifestirat će nepromjenjivi tok zbivanja, a promjenama perspektive naglasiti detalje koji suptilno poentiraju ono naslućeno u prethodnom kadru. No funkcija se kuta snimanja ne iscrpljuje u objektivnom izvještavanju, već jasno označava poziciju autora kojem se protagonisti uvijek iznova obraćaju. Igra tu ne staje, Xiao Xiao nikad eksplicitno ne odaje svoju prisutnost, već gledateljevoj imaginaciji otvara mogućnost suživljavanja. Pritom kamera preuzima ulogu oka, a iz kadra se detalji prirodno gube uz kreiranje svijesti o njihovoj nevidljivoj prisutnosti.

“Kamena kornjača” začudna je kao i njeno ime, a film vješto balansira između oniričkog karaktera i čvrstih granica realiteta

Kamera je gost, baš kao Xiao ili gledatelj. Gost koji doduše ne želi poremetiti ravnotežu, ali koji je samim svojim prisustvom remetilački faktor. Koncentracija se s razgovora suptilno premješta na sitnice koje trenutno zaokupljaju pažnju poput mačke koja hoda ili psa koji leži, gubeći iz fokusa one likove zbog kojih smo se u nekom prostoru naizgled našli. Neprekidno kontrapunktiranje objektivnog zapažanja obilježenog totalima pejzaža i naglašeno subjektivnog uranjanja u atmosferu, gotovo da postaje metafilmski komentar sugestivnosti imanentne snimanju. Naglašen i autentičan zvuk unosi novi dimenziju, pomalo paradoksalno intenzivirajući poetičku snagu crno-bijele fotografije.

“Kamena kornjača” začudna je kao i njeno ime, a film vješto balansira između oniričkog karaktera i čvrstih granica realiteta. Ipak, socijalna stvarnost neprekidno prijeti, obilježava likove i uvjetuje njihove odluke. Xiaov pogled redovito se zaustavlja na grubom radu, rutiniranim pokretima kućnih poslova, naglašavajući isprepletenost svjetovnog i sakralnog u životu ove izolirane zajednice. Naglašena meditativnost “Kamenu kornjaču” pretvara u esejističko propitivanje zatečenog, dok poigravanje filmskim sredstvima zabilježenom sadržaju umnožava značenja. Uspjeh filma krije se u filmski razrađenom i autorski obilježenom pristupu, koji je istovremeno i posveta i komentar, ali i crtica o životu oslobođenom suvremenih neuroza, u kojem pogled još zahvaća duboko u realitet.

"Kamena kornjača" / "Turtle Rock"
Režija: Xiao Xiao
Zemlja podrijetla: Kina
Godina proizvodnje: 2017.
Trajanje: 101 minutu

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.
Režija: Xiao Xiao<br> Zemlja podrijetla: Kina<br> Godina proizvodnje: 2017.<br> Trajanje: 101 minutu14. ZagrebDox: "Kamena kornjača" - Meditativnost kineske provincije