Početna Recenzije 14. ZagrebDox: "Kamena kornjača" - Meditativnost kineske provincije

14. ZagrebDox: “Kamena kornjača” – Meditativnost kineske provincije

-

Ponekad su minimalizam i koncentracija na pročišćene prizore put da se na estetskom i autorskom planu izrazi više no što bi to omogućio manirizam ili dijaloški koncipiran dokumentarni film. U filmu “Kamena kornjača” / “Turtle Rock” (2017) mladi kineski redatelj Xiao Xiao, u maniri Wang Binga, strpljivo gradi studiju kineske provincije, u kojoj je vizualna ekspresivnost svakog pojedinog kadra pandan zabilježenom sadržaju. Pomnom strukturom sabire ritualnost kretnji, jednako očitovanih u pokretu kamere, pristupu svakodnevici stanovnika zabačenog sela, radu ili obrednim praksama. Pritom se vješto poigrava pretpostavljenim gledateljem, zamjenom pozicija tragajući za istovjetnošću naoko nesumjerljivih pozicija.

Kamena kornjača zabačeno je kinesko selo neokrznuto protjecanjem vremena. I sam odrastao u tom selu, Xiao Xiao polaganim kretnjama kamere manifestirat će nepromjenjivi tok zbivanja, a promjenama perspektive naglasiti detalje koji suptilno poentiraju ono naslućeno u prethodnom kadru. No funkcija se kuta snimanja ne iscrpljuje u objektivnom izvještavanju, već jasno označava poziciju autora kojem se protagonisti uvijek iznova obraćaju. Igra tu ne staje, Xiao Xiao nikad eksplicitno ne odaje svoju prisutnost, već gledateljevoj imaginaciji otvara mogućnost suživljavanja. Pritom kamera preuzima ulogu oka, a iz kadra se detalji prirodno gube uz kreiranje svijesti o njihovoj nevidljivoj prisutnosti.

“Kamena kornjača” začudna je kao i njeno ime, a film vješto balansira između oniričkog karaktera i čvrstih granica realiteta

Kamera je gost, baš kao Xiao ili gledatelj. Gost koji doduše ne želi poremetiti ravnotežu, ali koji je samim svojim prisustvom remetilački faktor. Koncentracija se s razgovora suptilno premješta na sitnice koje trenutno zaokupljaju pažnju poput mačke koja hoda ili psa koji leži, gubeći iz fokusa one likove zbog kojih smo se u nekom prostoru naizgled našli. Neprekidno kontrapunktiranje objektivnog zapažanja obilježenog totalima pejzaža i naglašeno subjektivnog uranjanja u atmosferu, gotovo da postaje metafilmski komentar sugestivnosti imanentne snimanju. Naglašen i autentičan zvuk unosi novi dimenziju, pomalo paradoksalno intenzivirajući poetičku snagu crno-bijele fotografije.

“Kamena kornjača” začudna je kao i njeno ime, a film vješto balansira između oniričkog karaktera i čvrstih granica realiteta. Ipak, socijalna stvarnost neprekidno prijeti, obilježava likove i uvjetuje njihove odluke. Xiaov pogled redovito se zaustavlja na grubom radu, rutiniranim pokretima kućnih poslova, naglašavajući isprepletenost svjetovnog i sakralnog u životu ove izolirane zajednice. Naglašena meditativnost “Kamenu kornjaču” pretvara u esejističko propitivanje zatečenog, dok poigravanje filmskim sredstvima zabilježenom sadržaju umnožava značenja. Uspjeh filma krije se u filmski razrađenom i autorski obilježenom pristupu, koji je istovremeno i posveta i komentar, ali i crtica o životu oslobođenom suvremenih neuroza, u kojem pogled još zahvaća duboko u realitet.

"Kamena kornjača" / "Turtle Rock"

O FILMU:

Režija: Xiao Xiao
Zemlja podrijetla: Kina
Godina proizvodnje: 2017.
Trajanje: 101 minutu

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.