Početna Recenzije 14. ZagrebDox: "Kamena kornjača" - Meditativnost kineske provincije

14. ZagrebDox: “Kamena kornjača” – Meditativnost kineske provincije

-

Ponekad su minimalizam i koncentracija na pročišćene prizore put da se na estetskom i autorskom planu izrazi više no što bi to omogućio manirizam ili dijaloški koncipiran dokumentarni film. U filmu “Kamena kornjača” / “Turtle Rock” (2017) mladi kineski redatelj Xiao Xiao, u maniri Wang Binga, strpljivo gradi studiju kineske provincije, u kojoj je vizualna ekspresivnost svakog pojedinog kadra pandan zabilježenom sadržaju. Pomnom strukturom sabire ritualnost kretnji, jednako očitovanih u pokretu kamere, pristupu svakodnevici stanovnika zabačenog sela, radu ili obrednim praksama. Pritom se vješto poigrava pretpostavljenim gledateljem, zamjenom pozicija tragajući za istovjetnošću naoko nesumjerljivih pozicija.

Kamena kornjača zabačeno je kinesko selo neokrznuto protjecanjem vremena. I sam odrastao u tom selu, Xiao Xiao polaganim kretnjama kamere manifestirat će nepromjenjivi tok zbivanja, a promjenama perspektive naglasiti detalje koji suptilno poentiraju ono naslućeno u prethodnom kadru. No funkcija se kuta snimanja ne iscrpljuje u objektivnom izvještavanju, već jasno označava poziciju autora kojem se protagonisti uvijek iznova obraćaju. Igra tu ne staje, Xiao Xiao nikad eksplicitno ne odaje svoju prisutnost, već gledateljevoj imaginaciji otvara mogućnost suživljavanja. Pritom kamera preuzima ulogu oka, a iz kadra se detalji prirodno gube uz kreiranje svijesti o njihovoj nevidljivoj prisutnosti.

“Kamena kornjača” začudna je kao i njeno ime, a film vješto balansira između oniričkog karaktera i čvrstih granica realiteta

Kamera je gost, baš kao Xiao ili gledatelj. Gost koji doduše ne želi poremetiti ravnotežu, ali koji je samim svojim prisustvom remetilački faktor. Koncentracija se s razgovora suptilno premješta na sitnice koje trenutno zaokupljaju pažnju poput mačke koja hoda ili psa koji leži, gubeći iz fokusa one likove zbog kojih smo se u nekom prostoru naizgled našli. Neprekidno kontrapunktiranje objektivnog zapažanja obilježenog totalima pejzaža i naglašeno subjektivnog uranjanja u atmosferu, gotovo da postaje metafilmski komentar sugestivnosti imanentne snimanju. Naglašen i autentičan zvuk unosi novi dimenziju, pomalo paradoksalno intenzivirajući poetičku snagu crno-bijele fotografije.

“Kamena kornjača” začudna je kao i njeno ime, a film vješto balansira između oniričkog karaktera i čvrstih granica realiteta. Ipak, socijalna stvarnost neprekidno prijeti, obilježava likove i uvjetuje njihove odluke. Xiaov pogled redovito se zaustavlja na grubom radu, rutiniranim pokretima kućnih poslova, naglašavajući isprepletenost svjetovnog i sakralnog u životu ove izolirane zajednice. Naglašena meditativnost “Kamenu kornjaču” pretvara u esejističko propitivanje zatečenog, dok poigravanje filmskim sredstvima zabilježenom sadržaju umnožava značenja. Uspjeh filma krije se u filmski razrađenom i autorski obilježenom pristupu, koji je istovremeno i posveta i komentar, ali i crtica o životu oslobođenom suvremenih neuroza, u kojem pogled još zahvaća duboko u realitet.

"Kamena kornjača" / "Turtle Rock"

O FILMU:

Režija: Xiao Xiao
Zemlja podrijetla: Kina
Godina proizvodnje: 2017.
Trajanje: 101 minutu

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Kumek” i “Kuća Male Zvijezde”

Na program Al Jazeere Balkans ovaj tjedan stižu "Kumek" Darija Juričana i "Kuća Male Zvijezde" Slađane Lučić.

“76 Days” – Javljanje iz središta koronavirusne oluje

"76 Days" (2020) prati početak izbijanja pandemije koronavirusa u nekoliko vuhanskih bolnica početkom 2020. godine.

“Usidjelice” – Udaja kao imperativ

Problemsko središte filma "Usidjelice" jest jedna od nevolja suvremene Kine - danas je u toj zemlji 30 milijuna (!) muškaraca više nego žena.

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.