Dodjelom nagrada najboljim dokumentarnim filmovima, kao i projekcijom filma  “L’Opéra” (2017) redatelja Jean-Stéphane Brona, jučer je u Domu omladine Beograda završio 10. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs (Beograd, 8. – 15. svibnja) na čijem se programu našao i zavidan broj hrvatskih dokumentaraca.

U domaćem, srpskom natjecateljskom dijelu programa, najbolje filmove birao je žiri u sastavu: Thierry Detaille, redatelj i novinar; Tea Lukač, redateljica; i Mladen Kovačević, redatelj i prošlogodišnji pobjednik Beldocsa. Nagradu za najbolji srpski dokumentarni film 10. Beldocsa (1000 eura u dinarskoj protuvrijednosti) kao i onu za najbolju kameru (500 eura u dinarskoj protuvrijednosti) žiri je doijelio filmu “Gora” (2017) redatelja Stefana Maleševića, za “intuitivnu umjetničku viziju oslobođenu tradicionalnih formula dokumentarnog filma kao i za pokazanu izvanrednost u fotografiji, radikalne izbore kadriranja i pokreta, uz reafirmaciju osnova filma”.

Redatelj filma Stefan Malešević izjavio je povodom nagrade: “Izuzetno mi je drago, s obzirom da mi je ovo prvi festival nakon premijere u Sarajevu. Prvi put sudjelujem na Beldocsu sa svojim prvim dugometražnim filmom. Nisam očekivao dvije nagrade i sretan sam što sam ih osvojio u svom rodnom gradu. Također sam zadovoljan što je žiri prepoznao estetske i filozofske kvalitete mog filma”.

Nagradu za najbolju montažu (500 eura u dinarskoj protuvrijednosti) dobio je film “Pejzaži rata, pejzaži mira” (2017) redatelja Arona Sekelja, za “intrigantno korištenje slika i ne-slika, uz uspješno kombiniranje arhivskog i snimljenog materijala da bi se iskomunicirala kontemplativna studija o lokalnoj, a ipak univerzalnoj prošlosti”.

“Presretan sam, s obzirom da je ovo prva nagrada koju sam dobio za svoj samostalni film. I činjenica da montaža nije moja glavna struka, ovu nagradu čini još zanimljivijom i vrjednijom. Zahvalan sam ljudima koji su mi dali priliku prikazati svoj film, i hvala svima koji su radili na njemu”, rekao je Sekelj.

Nagradu za najbolji ptichu okviru Work in progress prezentacije (500 eura u dinarskoj protuvrijednosti) dobio je film “Zabranjena tetka” redateljice Bojane Novaković.

Također, međunarodni žiri u sastavu: Andreas Horvath, Robert Tomić Zuber i Adrijana Stojković donio je odluku da Nagradu za najbolji dokumentarni film međunarodne natjecateljske selekcije dodijeli redateljima filma “Untitled” (2017), Michaelu Glawoggeru i Moniki Willi, zbog “svog jedinstvenog pristupa umjetnosti izrade dokumentarnog filma, čudesnog pogleda na život koji je obično sakriven i visokoestetskog pristupa filmskom jeziku, kinematografiji i montaži”.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo primiti ovu nagradu na ovom posebnom festivalu, u posebnom gradu. Film je našao svoje porijeklo i povezanost s ljudima u ovom divnom dijelu Europe. Osjećalo se Michaelovo prisustvo na festivalu, godinama nakon njegove smrti. Ukoliko je ova nagrada potvrda da je moj pristup našim životima i životima ljudi koji sudjeluju u ovom filmu onoliko pun poštovanja koliko sam željela da bude, onda sam beskrajno sretna“, rekla je Willi.

Posebno priznanje međunarodni žiri je dodijelio redatelju filma “Last Men in Aleppo” (2017), Ferasu Fayyadu, za “opis strahote rata do kojeg je moguće doći samo ustrajnošću i hrabrošću filmskih stvaralaca”.

“Otvorimo svi širom oči za kriminal u Siriji i zajedno zaustavimo zločine protiv ljudskosti i ovaj rat. Podržimo pravdu, mir i ujedinjenje Sirije“, istaknuo je Fayyad.

Jubilarni, 10. Beldocs, zatvorio je film “L’Opéra” (2017) redatelja Jean-Stéphane Brona, koji iza scene pokazuje kako Pariška opera funkcionira pod upravom Stefana Lisnera. Prije filma, od 18 sati, publika je imala prilike razgovarati s autoricom Mirjanom Bojić Walter.

Prethodni članak“Zameteni trag” – Film kojeg nije bilo
Sljedeći članak“Oni samo dolaze i odlaze” Borisa Poljaka do nagrade u Oberhausenu!

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime