Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Oni samo dolaze i odlaze"

Dokumentarac splitskog majstora filmske fotografije i redatelja Borisa Poljaka, “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2017.), u Hrvatsku se vraća s prvim značajnim međunarodno-festivalskim skalpom. I to ne bilo kakvim, već onim s jednog od najvažnijih svjetskih festivala posvećenih kratkometražnom filmu – 63. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu (11. – 16.5.).

Poljakova antropološka opservacija ljudskog ponašanja na splitskim Bačvicama ušla je u natjecateljski međunarodni program, osvojivši u konačnici Nagradu žirija Ministarstva obitelji, djece, mladeži, kulture i sporta savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija na jučerašnjoj svečanosti u kinu Lichtbug-Filmpalast. Naš autor primio je i novčanu nagradu u iznosu od pet tisuća eura, dok je žiri (Christine Anna Bernau, Isabella Fürnkäs, Rainer Komers, Harry Rag / Peter Braatz i Ulrike Sprenger) svoju odluku obrazložio riječima:

“Proizvod slučajnosti: čovjek se rađa, plače i pleše, svađa se i voli, troši cijeli svoj život čeznući za vodom, zrakom i svjetlošću. U čistoj dokumentarnoj formi, bez teksta, ovaj fim prikazuje mlade partijanerske duhove i stare ljude koji dijele isto mjesto – plažu u Splitu. Iznimni dokumentarni kadrovi spajaju se u okrugli ples žara, želje, gubitka, zrelosti, borbi i odanosti, mirnoće i pokreta. Mladi toga nisu svjesni, stari jesu; ili obratno, u tim smiješnim promatranjima, to više nije važno. To tajno promatranje usitinu je ljudsko, nestašno, puno ljubavi i istine. S jakim kontrastom i preciznim, briljantnim slikama, film hvata sretnu uzaludnost života među različitim generacijama. Život će nastaviti sa životom, od početka do kraja – u moru, vodi, ispod sunca, u ovom filmu.”

Film je nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza (producentica Vera Robić-Škarica), uz montažnu pomoć Damira Čučića te Martina Semenčića, koji je oblikovao zvuk. Poljak, uz režiju, potpisuje i scenarij te kameru. “Oni samo dolaze i odlaze” svjetsku je premijeru doživio na ovogodišnjem, 13. ZagrebDoxu.

Glavnu nagradu grada Oberhausena – najprestižniju njemačkog festivala – i osam tisuća eura osvojio je kineski filmaš Cui Yi s dokumentarcem “Of Shadows” (2016), koji prati svoje sunarodnjake, umjetnike sjena, kako promiču i čuvaju vlastitu kulturnu baštinu.

Na ovogodišnjem Oberhausenu prikazano je petstotinjak filmova iz 58 različitih zemalja, dok je u popratnom dijelu festivala sudjelovalo preko tisuću filmskih profesionalaca. Više informacija o ovogodišnjim dobitnicima provjerite na službenoj stranici festivala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here