PočetnaVijesti"Oni samo dolaze i odlaze" Borisa Poljaka do nagrade u Oberhausenu!

“Oni samo dolaze i odlaze” Borisa Poljaka do nagrade u Oberhausenu!

-

Dokumentarac splitskog majstora filmske fotografije i redatelja Borisa Poljaka, “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2017.), u Hrvatsku se vraća s prvim značajnim međunarodno-festivalskim skalpom. I to ne bilo kakvim, već onim s jednog od najvažnijih svjetskih festivala posvećenih kratkometražnom filmu – 63. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu (11. – 16.5.).

Poljakova antropološka opservacija ljudskog ponašanja na splitskim Bačvicama ušla je u natjecateljski međunarodni program, osvojivši u konačnici Nagradu žirija Ministarstva obitelji, djece, mladeži, kulture i sporta savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija na jučerašnjoj svečanosti u kinu Lichtbug-Filmpalast. Naš autor primio je i novčanu nagradu u iznosu od pet tisuća eura, dok je žiri (Christine Anna Bernau, Isabella Fürnkäs, Rainer Komers, Harry Rag / Peter Braatz i Ulrike Sprenger) svoju odluku obrazložio riječima:

“Proizvod slučajnosti: čovjek se rađa, plače i pleše, svađa se i voli, troši cijeli svoj život čeznući za vodom, zrakom i svjetlošću. U čistoj dokumentarnoj formi, bez teksta, ovaj fim prikazuje mlade partijanerske duhove i stare ljude koji dijele isto mjesto – plažu u Splitu. Iznimni dokumentarni kadrovi spajaju se u okrugli ples žara, želje, gubitka, zrelosti, borbi i odanosti, mirnoće i pokreta. Mladi toga nisu svjesni, stari jesu; ili obratno, u tim smiješnim promatranjima, to više nije važno. To tajno promatranje usitinu je ljudsko, nestašno, puno ljubavi i istine. S jakim kontrastom i preciznim, briljantnim slikama, film hvata sretnu uzaludnost života među različitim generacijama. Život će nastaviti sa životom, od početka do kraja – u moru, vodi, ispod sunca, u ovom filmu.”

Film je nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza (producentica Vera Robić-Škarica), uz montažnu pomoć Damira Čučića te Martina Semenčića, koji je oblikovao zvuk. Poljak, uz režiju, potpisuje i scenarij te kameru. “Oni samo dolaze i odlaze” svjetsku je premijeru doživio na ovogodišnjem, 13. ZagrebDoxu.

Glavnu nagradu grada Oberhausena – najprestižniju njemačkog festivala – i osam tisuća eura osvojio je kineski filmaš Cui Yi s dokumentarcem “Of Shadows” (2016), koji prati svoje sunarodnjake, umjetnike sjena, kako promiču i čuvaju vlastitu kulturnu baštinu.

Na ovogodišnjem Oberhausenu prikazano je petstotinjak filmova iz 58 različitih zemalja, dok je u popratnom dijelu festivala sudjelovalo preko tisuću filmskih profesionalaca. Više informacija o ovogodišnjim dobitnicima provjerite na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.