Početna Vijesti "Oni samo dolaze i odlaze" Borisa Poljaka do nagrade u Oberhausenu!

“Oni samo dolaze i odlaze” Borisa Poljaka do nagrade u Oberhausenu!

-

Dokumentarac splitskog majstora filmske fotografije i redatelja Borisa Poljaka, “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2017.), u Hrvatsku se vraća s prvim značajnim međunarodno-festivalskim skalpom. I to ne bilo kakvim, već onim s jednog od najvažnijih svjetskih festivala posvećenih kratkometražnom filmu – 63. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu (11. – 16.5.).

Poljakova antropološka opservacija ljudskog ponašanja na splitskim Bačvicama ušla je u natjecateljski međunarodni program, osvojivši u konačnici Nagradu žirija Ministarstva obitelji, djece, mladeži, kulture i sporta savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija na jučerašnjoj svečanosti u kinu Lichtbug-Filmpalast. Naš autor primio je i novčanu nagradu u iznosu od pet tisuća eura, dok je žiri (Christine Anna Bernau, Isabella Fürnkäs, Rainer Komers, Harry Rag / Peter Braatz i Ulrike Sprenger) svoju odluku obrazložio riječima:

“Proizvod slučajnosti: čovjek se rađa, plače i pleše, svađa se i voli, troši cijeli svoj život čeznući za vodom, zrakom i svjetlošću. U čistoj dokumentarnoj formi, bez teksta, ovaj fim prikazuje mlade partijanerske duhove i stare ljude koji dijele isto mjesto – plažu u Splitu. Iznimni dokumentarni kadrovi spajaju se u okrugli ples žara, želje, gubitka, zrelosti, borbi i odanosti, mirnoće i pokreta. Mladi toga nisu svjesni, stari jesu; ili obratno, u tim smiješnim promatranjima, to više nije važno. To tajno promatranje usitinu je ljudsko, nestašno, puno ljubavi i istine. S jakim kontrastom i preciznim, briljantnim slikama, film hvata sretnu uzaludnost života među različitim generacijama. Život će nastaviti sa životom, od početka do kraja – u moru, vodi, ispod sunca, u ovom filmu.”

Film je nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza (producentica Vera Robić-Škarica), uz montažnu pomoć Damira Čučića te Martina Semenčića, koji je oblikovao zvuk. Poljak, uz režiju, potpisuje i scenarij te kameru. “Oni samo dolaze i odlaze” svjetsku je premijeru doživio na ovogodišnjem, 13. ZagrebDoxu.

Glavnu nagradu grada Oberhausena – najprestižniju njemačkog festivala – i osam tisuća eura osvojio je kineski filmaš Cui Yi s dokumentarcem “Of Shadows” (2016), koji prati svoje sunarodnjake, umjetnike sjena, kako promiču i čuvaju vlastitu kulturnu baštinu.

Na ovogodišnjem Oberhausenu prikazano je petstotinjak filmova iz 58 različitih zemalja, dok je u popratnom dijelu festivala sudjelovalo preko tisuću filmskih profesionalaca. Više informacija o ovogodišnjim dobitnicima provjerite na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.