Početna Vijesti "Oni samo dolaze i odlaze" Borisa Poljaka do nagrade u Oberhausenu!

“Oni samo dolaze i odlaze” Borisa Poljaka do nagrade u Oberhausenu!

-

Dokumentarac splitskog majstora filmske fotografije i redatelja Borisa Poljaka, “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2017.), u Hrvatsku se vraća s prvim značajnim međunarodno-festivalskim skalpom. I to ne bilo kakvim, već onim s jednog od najvažnijih svjetskih festivala posvećenih kratkometražnom filmu – 63. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu (11. – 16.5.).

Poljakova antropološka opservacija ljudskog ponašanja na splitskim Bačvicama ušla je u natjecateljski međunarodni program, osvojivši u konačnici Nagradu žirija Ministarstva obitelji, djece, mladeži, kulture i sporta savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija na jučerašnjoj svečanosti u kinu Lichtbug-Filmpalast. Naš autor primio je i novčanu nagradu u iznosu od pet tisuća eura, dok je žiri (Christine Anna Bernau, Isabella Fürnkäs, Rainer Komers, Harry Rag / Peter Braatz i Ulrike Sprenger) svoju odluku obrazložio riječima:

“Proizvod slučajnosti: čovjek se rađa, plače i pleše, svađa se i voli, troši cijeli svoj život čeznući za vodom, zrakom i svjetlošću. U čistoj dokumentarnoj formi, bez teksta, ovaj fim prikazuje mlade partijanerske duhove i stare ljude koji dijele isto mjesto – plažu u Splitu. Iznimni dokumentarni kadrovi spajaju se u okrugli ples žara, želje, gubitka, zrelosti, borbi i odanosti, mirnoće i pokreta. Mladi toga nisu svjesni, stari jesu; ili obratno, u tim smiješnim promatranjima, to više nije važno. To tajno promatranje usitinu je ljudsko, nestašno, puno ljubavi i istine. S jakim kontrastom i preciznim, briljantnim slikama, film hvata sretnu uzaludnost života među različitim generacijama. Život će nastaviti sa životom, od početka do kraja – u moru, vodi, ispod sunca, u ovom filmu.”

Film je nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza (producentica Vera Robić-Škarica), uz montažnu pomoć Damira Čučića te Martina Semenčića, koji je oblikovao zvuk. Poljak, uz režiju, potpisuje i scenarij te kameru. “Oni samo dolaze i odlaze” svjetsku je premijeru doživio na ovogodišnjem, 13. ZagrebDoxu.

Glavnu nagradu grada Oberhausena – najprestižniju njemačkog festivala – i osam tisuća eura osvojio je kineski filmaš Cui Yi s dokumentarcem “Of Shadows” (2016), koji prati svoje sunarodnjake, umjetnike sjena, kako promiču i čuvaju vlastitu kulturnu baštinu.

Na ovogodišnjem Oberhausenu prikazano je petstotinjak filmova iz 58 različitih zemalja, dok je u popratnom dijelu festivala sudjelovalo preko tisuću filmskih profesionalaca. Više informacija o ovogodišnjim dobitnicima provjerite na službenoj stranici festivala.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).