PočetnaVijesti"Oni samo dolaze i odlaze" Borisa Poljaka do nagrade u Oberhausenu!

“Oni samo dolaze i odlaze” Borisa Poljaka do nagrade u Oberhausenu!

-

Dokumentarac splitskog majstora filmske fotografije i redatelja Borisa Poljaka, “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2017.), u Hrvatsku se vraća s prvim značajnim međunarodno-festivalskim skalpom. I to ne bilo kakvim, već onim s jednog od najvažnijih svjetskih festivala posvećenih kratkometražnom filmu – 63. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu (11. – 16.5.).

Poljakova antropološka opservacija ljudskog ponašanja na splitskim Bačvicama ušla je u natjecateljski međunarodni program, osvojivši u konačnici Nagradu žirija Ministarstva obitelji, djece, mladeži, kulture i sporta savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija na jučerašnjoj svečanosti u kinu Lichtbug-Filmpalast. Naš autor primio je i novčanu nagradu u iznosu od pet tisuća eura, dok je žiri (Christine Anna Bernau, Isabella Fürnkäs, Rainer Komers, Harry Rag / Peter Braatz i Ulrike Sprenger) svoju odluku obrazložio riječima:

“Proizvod slučajnosti: čovjek se rađa, plače i pleše, svađa se i voli, troši cijeli svoj život čeznući za vodom, zrakom i svjetlošću. U čistoj dokumentarnoj formi, bez teksta, ovaj fim prikazuje mlade partijanerske duhove i stare ljude koji dijele isto mjesto – plažu u Splitu. Iznimni dokumentarni kadrovi spajaju se u okrugli ples žara, želje, gubitka, zrelosti, borbi i odanosti, mirnoće i pokreta. Mladi toga nisu svjesni, stari jesu; ili obratno, u tim smiješnim promatranjima, to više nije važno. To tajno promatranje usitinu je ljudsko, nestašno, puno ljubavi i istine. S jakim kontrastom i preciznim, briljantnim slikama, film hvata sretnu uzaludnost života među različitim generacijama. Život će nastaviti sa životom, od početka do kraja – u moru, vodi, ispod sunca, u ovom filmu.”

Film je nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza (producentica Vera Robić-Škarica), uz montažnu pomoć Damira Čučića te Martina Semenčića, koji je oblikovao zvuk. Poljak, uz režiju, potpisuje i scenarij te kameru. “Oni samo dolaze i odlaze” svjetsku je premijeru doživio na ovogodišnjem, 13. ZagrebDoxu.

Glavnu nagradu grada Oberhausena – najprestižniju njemačkog festivala – i osam tisuća eura osvojio je kineski filmaš Cui Yi s dokumentarcem “Of Shadows” (2016), koji prati svoje sunarodnjake, umjetnike sjena, kako promiču i čuvaju vlastitu kulturnu baštinu.

Na ovogodišnjem Oberhausenu prikazano je petstotinjak filmova iz 58 različitih zemalja, dok je u popratnom dijelu festivala sudjelovalo preko tisuću filmskih profesionalaca. Više informacija o ovogodišnjim dobitnicima provjerite na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...