PočetnaRecenzije13. ZagrebDox: "Štakori" - Kugom oko svijeta

13. ZagrebDox: “Štakori” – Kugom oko svijeta

-

Višepotpisani autor jednom je prigodom upoznao čovjeka koji je za kućnog ljubimca imao štakora. Nije bilo riječ o hispterskom hranjenju glodavca u kavezu, već o držanju štakora kao psa. S oduševljenjem je pokazivao snimke na mobitelu, štakorskog ljubimca kako živčano trčkara po naslonu njegovog kauča. Čovjek je bio pun lovačkih priča o ratnoj mornarici, a na vizitki mu je pisalo “Stručnjak za paranormalno.” On nije bio hipster. Bio je načelno potpuno lud. Postoji, dakle, kategorija ljudi koja smatra da je kuga kul, ali opet i ona koja prokleto pretjeruje. Negdje u sredini smjestili smo se mi, gledatelji. A gdje je Morgan Spurlock sa svojim novim dugometražnim dokumentarcem “Štakori” / “Rats” (2016)?

Američkog redatelja nisu svi shvaćali ozbiljno, iako je u svojim najboljim ostvarenjima to itekako bio, igrajući se s čitavim spektrom društvenih problema igračkama komedije, bilo da je u svom prvom hitu “Super veliki ja” / “Super Size Me” (2004) napadao fast food temelje SAD-a ili u konceptualnom raspašoju “Najveći film ikada prodan” / “The Greatest Movie Ever Sold” (2011) podjebavao američku marketinšku industriju. Nasnimao se Spurlock svega u karijeri, ali “Štakori” su njegov prvi dokumentarni horor film.

“Štakori” s jedne strane balansiraju između beskrajno blesavog nabrijavanja opasnosti kao da u najmanju ruku dolazi štakoralipsa; s druge serviraju niz zanimljivih informacija.

Ne znamo pakira li Amerikanac konkretnu fobiju ili je samo odlučio posuditi jezik žanrovskog filma za svoju priču o urbanom i ruralnom suživotu glodavaca i ljudi, ganjajući primjere infestacije od SAD-a do Azije, ali ma koliko taj pristup izgledao zabavan, toliko je i dozlaboga iritantan. “Štakori” tako s jedne strane balansiraju između beskrajno blesavog nabrijavanja opasnosti kao da u najmanju ruku dolazi štakoralipsa; s druge serviraju niz zanimljivih informacija, poput razvučenog komada Discoveryjevog edukosenzacionalizma. Konstantno insistiranje na trileru i adrenalinu, brzim rezovima, karpenterovskoj glazbi… popne se to brzo čovjeku na glavu pa film jedva da došepesa do krajnje zadane 84. minute.

Treba, međutim, priznati kako Spurlock u svojoj kompilacijskog strukturi zna epizodno zabaviti / zabavno zgroziti, scenama izvlačenja pulsirajućeg parazita iz štakorovog tijela, golorukog ubijanja štakora rastezanjem njegova tijela kao harmonike ili stampedom dotičnih dlakavaca iz vrećica za smeće s njujorških ulica. “Štakori” ipak dolaze u onom trenutku Spurlockove karijere kada konačno treba priznati da je dotični iznimno televizična njuška i da su u osnovi njegovi najbolji uraci oni u kojima se on pojavljuje ispred kamere, uvelike zahvaljujući strastvenom i humorističnom duhu kada sa strašću i humorom pristupa temi koja ga opsjeda. Kada glavnu ulogu prepusti samo glodavcima… uglavnom polomi zube.

"Štakori" / "Rats"
Režija: Morgan Spurlock
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 84 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.
Režija: Morgan Spurlock<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2016.<br> Trajanje: 84 minute13. ZagrebDox: "Štakori" - Kugom oko svijeta