PočetnaRecenzije13. ZagrebDox: "Štakori" - Kugom oko svijeta

13. ZagrebDox: “Štakori” – Kugom oko svijeta

|

Višepotpisani autor jednom je prigodom upoznao čovjeka koji je za kućnog ljubimca imao štakora. Nije bilo riječ o hispterskom hranjenju glodavca u kavezu, već o držanju štakora kao psa. S oduševljenjem je pokazivao snimke na mobitelu, štakorskog ljubimca kako živčano trčkara po naslonu njegovog kauča. Čovjek je bio pun lovačkih priča o ratnoj mornarici, a na vizitki mu je pisalo “Stručnjak za paranormalno.” On nije bio hipster. Bio je načelno potpuno lud. Postoji, dakle, kategorija ljudi koja smatra da je kuga kul, ali opet i ona koja prokleto pretjeruje. Negdje u sredini smjestili smo se mi, gledatelji. A gdje je Morgan Spurlock sa svojim novim dugometražnim dokumentarcem “Štakori” / “Rats” (2016)?

Američkog redatelja nisu svi shvaćali ozbiljno, iako je u svojim najboljim ostvarenjima to itekako bio, igrajući se s čitavim spektrom društvenih problema igračkama komedije, bilo da je u svom prvom hitu “Super veliki ja” / “Super Size Me” (2004) napadao fast food temelje SAD-a ili u konceptualnom raspašoju “Najveći film ikada prodan” / “The Greatest Movie Ever Sold” (2011) podjebavao američku marketinšku industriju. Nasnimao se Spurlock svega u karijeri, ali “Štakori” su njegov prvi dokumentarni horor film.

“Štakori” s jedne strane balansiraju između beskrajno blesavog nabrijavanja opasnosti kao da u najmanju ruku dolazi štakoralipsa; s druge serviraju niz zanimljivih informacija.

Ne znamo pakira li Amerikanac konkretnu fobiju ili je samo odlučio posuditi jezik žanrovskog filma za svoju priču o urbanom i ruralnom suživotu glodavaca i ljudi, ganjajući primjere infestacije od SAD-a do Azije, ali ma koliko taj pristup izgledao zabavan, toliko je i dozlaboga iritantan. “Štakori” tako s jedne strane balansiraju između beskrajno blesavog nabrijavanja opasnosti kao da u najmanju ruku dolazi štakoralipsa; s druge serviraju niz zanimljivih informacija, poput razvučenog komada Discoveryjevog edukosenzacionalizma. Konstantno insistiranje na trileru i adrenalinu, brzim rezovima, karpenterovskoj glazbi… popne se to brzo čovjeku na glavu pa film jedva da došepesa do krajnje zadane 84. minute.

Treba, međutim, priznati kako Spurlock u svojoj kompilacijskog strukturi zna epizodno zabaviti / zabavno zgroziti, scenama izvlačenja pulsirajućeg parazita iz štakorovog tijela, golorukog ubijanja štakora rastezanjem njegova tijela kao harmonike ili stampedom dotičnih dlakavaca iz vrećica za smeće s njujorških ulica. “Štakori” ipak dolaze u onom trenutku Spurlockove karijere kada konačno treba priznati da je dotični iznimno televizična njuška i da su u osnovi njegovi najbolji uraci oni u kojima se on pojavljuje ispred kamere, uvelike zahvaljujući strastvenom i humorističnom duhu kada sa strašću i humorom pristupa temi koja ga opsjeda. Kada glavnu ulogu prepusti samo glodavcima… uglavnom polomi zube.

"Štakori" / "Rats"
Režija: Morgan Spurlock
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 84 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.
Režija: Morgan Spurlock<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2016.<br> Trajanje: 84 minute13. ZagrebDox: "Štakori" - Kugom oko svijeta