Početna Recenzije 13. ZagrebDox: "Štakori" - Kugom oko svijeta

13. ZagrebDox: “Štakori” – Kugom oko svijeta

-

Višepotpisani autor jednom je prigodom upoznao čovjeka koji je za kućnog ljubimca imao štakora. Nije bilo riječ o hispterskom hranjenju glodavca u kavezu, već o držanju štakora kao psa. S oduševljenjem je pokazivao snimke na mobitelu, štakorskog ljubimca kako živčano trčkara po naslonu njegovog kauča. Čovjek je bio pun lovačkih priča o ratnoj mornarici, a na vizitki mu je pisalo “Stručnjak za paranormalno.” On nije bio hipster. Bio je načelno potpuno lud. Postoji, dakle, kategorija ljudi koja smatra da je kuga kul, ali opet i ona koja prokleto pretjeruje. Negdje u sredini smjestili smo se mi, gledatelji. A gdje je Morgan Spurlock sa svojim novim dugometražnim dokumentarcem “Štakori” / “Rats” (2016)?

Američkog redatelja nisu svi shvaćali ozbiljno, iako je u svojim najboljim ostvarenjima to itekako bio, igrajući se s čitavim spektrom društvenih problema igračkama komedije, bilo da je u svom prvom hitu “Super veliki ja” / “Super Size Me” (2004) napadao fast food temelje SAD-a ili u konceptualnom raspašoju “Najveći film ikada prodan” / “The Greatest Movie Ever Sold” (2011) podjebavao američku marketinšku industriju. Nasnimao se Spurlock svega u karijeri, ali “Štakori” su njegov prvi dokumentarni horor film.

“Štakori” s jedne strane balansiraju između beskrajno blesavog nabrijavanja opasnosti kao da u najmanju ruku dolazi štakoralipsa; s druge serviraju niz zanimljivih informacija.

Ne znamo pakira li Amerikanac konkretnu fobiju ili je samo odlučio posuditi jezik žanrovskog filma za svoju priču o urbanom i ruralnom suživotu glodavaca i ljudi, ganjajući primjere infestacije od SAD-a do Azije, ali ma koliko taj pristup izgledao zabavan, toliko je i dozlaboga iritantan. “Štakori” tako s jedne strane balansiraju između beskrajno blesavog nabrijavanja opasnosti kao da u najmanju ruku dolazi štakoralipsa; s druge serviraju niz zanimljivih informacija, poput razvučenog komada Discoveryjevog edukosenzacionalizma. Konstantno insistiranje na trileru i adrenalinu, brzim rezovima, karpenterovskoj glazbi… popne se to brzo čovjeku na glavu pa film jedva da došepesa do krajnje zadane 84. minute.

Treba, međutim, priznati kako Spurlock u svojoj kompilacijskog strukturi zna epizodno zabaviti / zabavno zgroziti, scenama izvlačenja pulsirajućeg parazita iz štakorovog tijela, golorukog ubijanja štakora rastezanjem njegova tijela kao harmonike ili stampedom dotičnih dlakavaca iz vrećica za smeće s njujorških ulica. “Štakori” ipak dolaze u onom trenutku Spurlockove karijere kada konačno treba priznati da je dotični iznimno televizična njuška i da su u osnovi njegovi najbolji uraci oni u kojima se on pojavljuje ispred kamere, uvelike zahvaljujući strastvenom i humorističnom duhu kada sa strašću i humorom pristupa temi koja ga opsjeda. Kada glavnu ulogu prepusti samo glodavcima… uglavnom polomi zube.

"Štakori" / "Rats"

O FILMU:

Režija: Morgan Spurlock
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 84 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.