Foto: Croatia.org

U Zagrebu je prekjučer, 2. studenoga, u 98. godini života preminuo redatelj, scenarist i glumac Šime Šimatović. Rođen u ličkom Perušiću 1919. godine, Šimatović je završio zagrebački Filozofski fakultet te glumačku školu Branka Gavelle.

Filmsku režiju studirao je u Pragu i Berlinu, a od brojnih funkcija treba istaknuti onu prvog umjetničkog direktora Jadran filma, osnivača i prvog direktora Zagrebačke škole crtanog filma, osnivača Hrvatskog kulturnog kluba te predsjedavanje Društvom filmskih radnika na čije je čelo biran ukupno šest puta.

U redateljskoj karijeri režirao je preko dvadeset filmova, najviše dokumentarnih poput “Turnira kandidata” (1959), “Zagreba za slobodu” (1987) itd.

Sa svojim dokumentarcem “Plitvička jezera” (1956) osvojio je Srebrnog medvjeda na Berlinaleu 1957. godine, što je ujedno i prva međunarodna nagrada hrvatske kinematografije.

Šimatović je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, među njima i Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića. Posljednji ispraćaj pokojnika bit će u ponedjeljak, 7. studenog 2016. goodine u 14.30 sati, na mirogojskom krematoriju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here