PočetnaNajaveKineDok: "Moj otac bankar" i gostovanje redateljice Ieve Ozoline

KineDok: “Moj otac bankar” i gostovanje redateljice Ieve Ozoline

-

Kako prevariti Interpol, promijeniti identitet i nestati s lica zemlje? Pitanja su to na koje je odgovor dobila Ieva Ozolina u filmu “Moj otac bankar” / “Mans tēvs baņķieris” (2015). Latvijska je debitantska redateljica potaknuta fotografijom s Interpolove tjeralice odlučila krenuti u potragu za davno izgubljenim ocem milijunašem, i pritom snimila uzbudljivu emotivnu priču o čovjeku koji se izgubio u vremenu tranzicije… I kćeri koja se nada kako će ga pronaći.

U utorak, 11. listopada, u Dokukinu KIC s početkom u 19 sati, održat će se projekcija dokumentarca “Moj otac bankar” na kojoj gostuje i sama autorica filma, Ieva Ozolina.

Film prikazuje Latviju nakon raspada Sovjetskog Saveza kao zemlju u kojoj nastaje potpuni kaos, a Latvijce kao ljude koji u tom vremenu misle da mogu raditi što ih je volja. Jedan od njih je i nekad skromni profesor Boriss Osipvs, koji je preko noći postao oholi bankar, tipičan za sve istočnoeuropske novopečene bogataše početkom 90-ih godina. No, ubrzo je nakon svoje prevare štediša napustio zemlju te potpuno nestao iz života svoje obitelji. Petnaest godina kasnije, njegova kćer, latvijska umjetnica Ieva Ozolina, oboružana samo fotografijom s Interpolove tjeralice, putuje u azil za mentalne bolesnike u Maleziji kako bi saznala je li čovjek na fotografiji doista njezin rođeni otac – odbjegli milijunaš koji je osramotio svoju obitelj.

Nakon projekcije filma u zagrebačkom Dokukinu KIC, održat će se Q&A s autoricom dokumentarca uz moderaciju riječkog dokumantarista Igora Bezinovića.

Osim u Zagrebu, projekcije filma te gostovanje autorice održat će se i u Splitu (Judino Drvo, 12.10.), Zadru (klub ACME, 14.10.) te Čakovcu (Prostor CeZam, 15.10). Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Gostovanje i projekcija filma “Moj otac bankar” održava se u sklopu međunarodnog projekta KineDok koji kreativne i autorske dokumentarce vadi iz klasičnih kino-dvorana i dovodi pred ljubitelje filma.

KineDok će se do kraja 2016. godine održati na više od dvadeset lokacija diljem zemlje uključujući Zagreb, Karlovac, Čakovec, Đakovo, Zabok, Križevce, Varaždin, Bjelovar, Pulu, Umag, Rijeku, Zadar, Split, Orebić i mnoge druge.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.