Početna Najave KineDok: "Moj otac bankar" i gostovanje redateljice Ieve Ozoline

KineDok: “Moj otac bankar” i gostovanje redateljice Ieve Ozoline

-

Kako prevariti Interpol, promijeniti identitet i nestati s lica zemlje? Pitanja su to na koje je odgovor dobila Ieva Ozolina u filmu “Moj otac bankar” / “Mans tēvs baņķieris” (2015). Latvijska je debitantska redateljica potaknuta fotografijom s Interpolove tjeralice odlučila krenuti u potragu za davno izgubljenim ocem milijunašem, i pritom snimila uzbudljivu emotivnu priču o čovjeku koji se izgubio u vremenu tranzicije… I kćeri koja se nada kako će ga pronaći.

U utorak, 11. listopada, u Dokukinu KIC s početkom u 19 sati, održat će se projekcija dokumentarca “Moj otac bankar” na kojoj gostuje i sama autorica filma, Ieva Ozolina.

Film prikazuje Latviju nakon raspada Sovjetskog Saveza kao zemlju u kojoj nastaje potpuni kaos, a Latvijce kao ljude koji u tom vremenu misle da mogu raditi što ih je volja. Jedan od njih je i nekad skromni profesor Boriss Osipvs, koji je preko noći postao oholi bankar, tipičan za sve istočnoeuropske novopečene bogataše početkom 90-ih godina. No, ubrzo je nakon svoje prevare štediša napustio zemlju te potpuno nestao iz života svoje obitelji. Petnaest godina kasnije, njegova kćer, latvijska umjetnica Ieva Ozolina, oboružana samo fotografijom s Interpolove tjeralice, putuje u azil za mentalne bolesnike u Maleziji kako bi saznala je li čovjek na fotografiji doista njezin rođeni otac – odbjegli milijunaš koji je osramotio svoju obitelj.

Nakon projekcije filma u zagrebačkom Dokukinu KIC, održat će se Q&A s autoricom dokumentarca uz moderaciju riječkog dokumantarista Igora Bezinovića.

Osim u Zagrebu, projekcije filma te gostovanje autorice održat će se i u Splitu (Judino Drvo, 12.10.), Zadru (klub ACME, 14.10.) te Čakovcu (Prostor CeZam, 15.10). Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Gostovanje i projekcija filma “Moj otac bankar” održava se u sklopu međunarodnog projekta KineDok koji kreativne i autorske dokumentarce vadi iz klasičnih kino-dvorana i dovodi pred ljubitelje filma.

KineDok će se do kraja 2016. godine održati na više od dvadeset lokacija diljem zemlje uključujući Zagreb, Karlovac, Čakovec, Đakovo, Zabok, Križevce, Varaždin, Bjelovar, Pulu, Umag, Rijeku, Zadar, Split, Orebić i mnoge druge.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".