PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "(T)eror" - FBI-jeva tvornica terora

12. ZagrebDox: “(T)eror” – FBI-jeva tvornica terora

-

“(T)eror je prvi dokumentarni film u kojem redatelji na terenu prate aktivnu FBI-jevu protuterorističku klopku” – tako se nekako reklamira ovaj uradak redateljskog dvojca Lyric R. Cabrala i Davida Felixa Sutcliffea, koji su, eto, stvarno po prvi put na film doveli prikaz velebne akcije američkog biroa za borbu protiv svega. Pa tako i terorizma.

No kako FBI u projektu nije imao previše upletenih prstiju, tj. dvojac je do materijala došao svojim, a ne službenim, državnim putem, konačan rezultat nije na slavu nikome… Osim na slavu spomenutog redateljskog dvojca.

Jer, “(T)eror” / “(T)error” (2015) uopće nije odličan dokumentarac zato što nam po prvi put ikada pokazuje kako operira FBI u lovu na potencijalne home grown teroriste, već zato što tek na kraju u potpunosti razotkriva svoju pravu namjeru: svijetu pokazati sustav kojem je pobjeda važnija od pravde, a novac potrebniji od domoljublja.

Iskreno, s negativcem je teško suosjećati, ma koliko se trudili, barem ako imamo na umu kakve je govnarije u slavu radikalnog islama pisao po Facebooku, ali fascinantan je dramaturški switch koji se dogodi negdje na polovini filma, kada Cabral i Sutcliffe počnu kamerom pratiti i praćenog.

Na terenu je Saeed, musliman, bivši član Crnih pantera, jedan od 15 tisuća FBI-jevih doušnika, maskiran u slastičara i pasioniranog ljubitelja marihuane. Drugi je Khalifah, bivši sitni kriminalac koji se preobratio na islam, pustio bradurinu pa po SAD-u hoda kao da je sišao s afganistanskog polja.

Kako “(T)eror” odmiče, ta dinamika sve više razvija priču iz trilera u tragikomediju. U konačnici, dobijemo odnos dočaran prije svega tekstualnim porukama koje je dvojac razmjenjivao dok je bio u kontaktu, uz gomilu sjajnih komadića entuzijazma, razočaranja, krivnje, opravdanja i straha.

Puno nam govori o šupljini post 9/11 sustava, koji se oštro sveti onda kada ga jedan dripac zaljubljen u Kuran i Mortal Kombat ponizi zahvaljujući “Homelandu” i guglanju.

"(T)eror" / "(T)error"

O FILMU:

Režija: Lyric R. Cabral, David Felix Sutcliffe
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 84 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.
Režija: Lyric R. Cabral, David Felix Sutcliffe <br> Godina proizvodnje: 2015.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 84 minute12. ZagrebDox: "(T)eror" - FBI-jeva tvornica terora