PočetnaVijestiI "Capturing the Friedmans" kreće prema sudskom "trećem poluvremenu"

I “Capturing the Friedmans” kreće prema sudskom “trećem poluvremenu”

|

Čini se kako će još jedan visokorangirani dokumentarni film uskoro dobiti treće poluvrijeme na jednom od američkih sudova. Nakon trojke iz Memphisa (“West Memphis”) i njujorške petorice (“The Central Park Five”), pravdu će potražiti i Jesse Friedman, umiješan u pedofilski skandal koji je uzburkao američku javnost krajem osamdesetih.

Pogrešno vjerujući kako će zbog težine optužnice obojica zaraditi dugogodišnje zatvorske kazne, Arnold, ugledni židovski profesor infromatike, i Jesse, tada tek 18-godišnji tinejdžer, priznaju krivnju za više od deset slučajeva maloljetničkog seksualnog zlostavljanja.

Godinama kasnije, baš kao i u prethodno opisanim slučajevima, na vidjelo isplivavaju dokazi o manjkavostima policijske istrage, kao i iznuđenim priznanjima svjedoka. Jesseu Friedmanu, koji je u zatvoru proveo 13 godina, trenutno jedini cilj predstavlja “čišćenje ljage sa svog imena i poništavanje presude iz 1988. godine”.

Njegov otac Arnold počinio je samoubojstvo 1995. godine, a cjelokupnu implodirajuću genezu obitelji Friedman mogli smo pogledati u izvrsnom za Oscara nominiranom “Capturing the Friedmans” redatelja Andrewa Jareckog iz 2003. godine.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.