PočetnaVijestiSutra u Griču premijera filma "Oš me pozdravit u busu?"

Sutra u Griču premijera filma “Oš me pozdravit u busu?”

-

Marko: “Ušao sam u školi u zahod u kojem su bili neki Srbi (smijeh u dvorani)… Čuo sam ih kako govore: ‘Bila su neka dva Hrvata u wc-u pa nisam htio uć pa sam sad ušo…'”

Voditelj: “Jel’ se i tebi može dogodit da nećeš u zahod kad su oni unutra?”

Marko: “Da (iskreni smijeh), meni se to već dogodilo… Al možda sam se baš tada ja počeo mijenjat i vidio neke stvari koje do tada nisam.”

Dokumentarni film “Oš me pozdravit u busu?” je nastao kao rezultat radionica u sklopu kojih su srednjoškolci srpske i hrvatske nacionalnosti istraživali vlastite identitete i zajedničko odrastanje u podijeljenom Vukovaru i Belom Manastiru.

Skupina mladih, bez vlastitog iskustva rata, kroz rad na ovom filmu pokušala je istražiti osobne i obiteljske povijesti razgovarajući s članovima svojih obitelj o životu u multietničkoj sredini prije rata i ratnim traumama. Uz vodstvo mentora polaznici radionica su zajednički radili na  svim fazama nastajanja filma, koji završava diskusijom čiji je cilj pokušaj nadilaženja problematičnih specifičnosti sredine u kojoj odrastaju.

Ovaj ispovjedni dokumentarac, kroz priče 13 srednjoškolaca iz Vukovara i Belog Manastira, predstavlja presjek povijesti njihovih obitelji i političkog okvira koji je uvjetovao današnje stavove mladih o pripadnicima srpske, odnosno hrvatske nacionalnosti, budući da u vrijeme rata nisu bili ni rođeni.

Oš-me-pozdravit-u-busu-1

Film, kao i radionice koje su mu prethodile, su dio projekta Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti. Kroz radionice su srednjoškolci imali priliku steći osnovne vještine snimanja filmskom kamerom, pretvaranja ideje u filmsku priču, vođenja intervjua, ali i vježbati kako da njihova nacionalna pripadnost te ratno i obiteljsko nasljeđe ne utječu na međusobnu komunikaciju i zajednički rad.

Zagrebačka premijera filma “Oš me pozdravit u busu?” održat će se u subotu 26. travnja 2014. godine u 19 sati u Kinu Grič. Projekt i film će predstaviti mentori i voditelji radionica, redatelj Velimir Rodić, novinarka Željka Kovačević te snimatelj i montažer Lovro Čepelak. Nakon projekcije će se održati diskusija u sklopu koje će publika imati priliku o filmu razgovarati i sa sudionicima projekta.

Hrvatska i srpska etnička zajednica u Vukovaru i Belom Manastiru podijeljena je kulturalno, socijalno i institucionalno; idu u odvojene razrede, kafiće, pekare, trgovine i vrtiće…

Iako u filmu to nije vidljivo, on je nastajao u vrijeme razbijanja ćiriličnih natpisa i bojkotiranja Povorke sjećanja, no nastavkom rada na ovom projektu mladi Vukovara i Belog Manastira, kao i njihovi roditelji, su pokazali kako je dijalog među pripadnicima srpske i hrvatske nacionalnosti ne samo moguć, već i dobrodošao.


Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti je projekt koji provodi Nansen dijalog centar Osijek te nezavisna produkcija Fade In iz Zagreba, a cilj mu je obrazovanjem, kroz filmski medij, promicati kulturnu različitost i jačati suradnju mladih svih nacionalnih pripadnosti. Projekt se provodi uz potporu Delegacije Europske unije u RH (EIDHR) i Ureda za udruge vlade RH.


Komentari

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.