PočetnaVijestiSutra u Griču premijera filma "Oš me pozdravit u busu?"

Sutra u Griču premijera filma “Oš me pozdravit u busu?”

-

Marko: “Ušao sam u školi u zahod u kojem su bili neki Srbi (smijeh u dvorani)… Čuo sam ih kako govore: ‘Bila su neka dva Hrvata u wc-u pa nisam htio uć pa sam sad ušo…'”

Voditelj: “Jel’ se i tebi može dogodit da nećeš u zahod kad su oni unutra?”

Marko: “Da (iskreni smijeh), meni se to već dogodilo… Al možda sam se baš tada ja počeo mijenjat i vidio neke stvari koje do tada nisam.”

Dokumentarni film “Oš me pozdravit u busu?” je nastao kao rezultat radionica u sklopu kojih su srednjoškolci srpske i hrvatske nacionalnosti istraživali vlastite identitete i zajedničko odrastanje u podijeljenom Vukovaru i Belom Manastiru.

Skupina mladih, bez vlastitog iskustva rata, kroz rad na ovom filmu pokušala je istražiti osobne i obiteljske povijesti razgovarajući s članovima svojih obitelj o životu u multietničkoj sredini prije rata i ratnim traumama. Uz vodstvo mentora polaznici radionica su zajednički radili na  svim fazama nastajanja filma, koji završava diskusijom čiji je cilj pokušaj nadilaženja problematičnih specifičnosti sredine u kojoj odrastaju.

Ovaj ispovjedni dokumentarac, kroz priče 13 srednjoškolaca iz Vukovara i Belog Manastira, predstavlja presjek povijesti njihovih obitelji i političkog okvira koji je uvjetovao današnje stavove mladih o pripadnicima srpske, odnosno hrvatske nacionalnosti, budući da u vrijeme rata nisu bili ni rođeni.

Oš-me-pozdravit-u-busu-1

Film, kao i radionice koje su mu prethodile, su dio projekta Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti. Kroz radionice su srednjoškolci imali priliku steći osnovne vještine snimanja filmskom kamerom, pretvaranja ideje u filmsku priču, vođenja intervjua, ali i vježbati kako da njihova nacionalna pripadnost te ratno i obiteljsko nasljeđe ne utječu na međusobnu komunikaciju i zajednički rad.

Zagrebačka premijera filma “Oš me pozdravit u busu?” održat će se u subotu 26. travnja 2014. godine u 19 sati u Kinu Grič. Projekt i film će predstaviti mentori i voditelji radionica, redatelj Velimir Rodić, novinarka Željka Kovačević te snimatelj i montažer Lovro Čepelak. Nakon projekcije će se održati diskusija u sklopu koje će publika imati priliku o filmu razgovarati i sa sudionicima projekta.

Hrvatska i srpska etnička zajednica u Vukovaru i Belom Manastiru podijeljena je kulturalno, socijalno i institucionalno; idu u odvojene razrede, kafiće, pekare, trgovine i vrtiće…

Iako u filmu to nije vidljivo, on je nastajao u vrijeme razbijanja ćiriličnih natpisa i bojkotiranja Povorke sjećanja, no nastavkom rada na ovom projektu mladi Vukovara i Belog Manastira, kao i njihovi roditelji, su pokazali kako je dijalog među pripadnicima srpske i hrvatske nacionalnosti ne samo moguć, već i dobrodošao.


Interkulturalno obrazovanje kroz osobne povijesti je projekt koji provodi Nansen dijalog centar Osijek te nezavisna produkcija Fade In iz Zagreba, a cilj mu je obrazovanjem, kroz filmski medij, promicati kulturnu različitost i jačati suradnju mladih svih nacionalnih pripadnosti. Projekt se provodi uz potporu Delegacije Europske unije u RH (EIDHR) i Ureda za udruge vlade RH.


Komentari

Najnovije