PočetnaRecenzije"The King of Kong: A Fistful of Quarters" - Rocky vs Ivan...

“The King of Kong: A Fistful of Quarters” – Rocky vs Ivan Drago na gejmerski način

-

Zanima li realno ikog, u današnjoj modernoj eri raznih Battlefielda, Call of Dutyja, X-Boxova i PlaystationaDonkey Kong – ova ocvala gejmerska relikvija? Za redatelja dokumentarca “The King of Kong: A Fistful of Quarters” (2007) – Setha Gordona – nije bilo nikakve sumnje. Američki redatelj je svoje čvrsto uvjerenje pretočio na iznimno dopadljiv dokumentarac o taštini, nadmetanju, predrasudama i, prije svega, jednoj izumirućoj gejmerskoj kulturi koja je obilježila dobar dio 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

Što je to zapravo Donkey Kong? Za one neupućenije, Donkey Kong je arkadna multiplatformska video igra, koju je za japansku tvrtku Nintendo osmislio “otac modernog igranja” Shigeru Miyamoto. Princip same igre bio je poprilično jednostavan: glavni junak (kasnije megapopularni Mario) mora spasiti damu u nevolji koju je otela strašna gorila po imenu Donkey Kong, a na putu do uspjeha našem junaku stoje razni neprijatelji svih boja, vrsta i veličina. Donkey Kong je svjetlo dana ugledao 1981. godine, a uz stajaću kabinetsku verziju, igra je kasnije portirana i na kućne konzolne verzije. Miyamoto je, uz spomenutu igru, na tržište plasirao i niz drugih uspješnica, od kojih se najviše izdvajaju franšize poput Super Mario Bros. te The Legend od Zelda.

Okvir dokumentarca “The King of Kong…” je utrka za osvajanje i zadržavanje primata u Donkey Kongu i svojevrsnom arkadnom svetom gralu, između dvojice gejmera u najboljim godinama – Billyja Mitchella i Stevea Wiebeja. Billy Mitchell je gejmerska superzvijezda, koji se plaštom zvjezdane prašine ogrnuo još 80-ih godina, kada je uz obaranje rekorda u Donkey Kongu, odigrao i dotad neviđenu, savršenu partiju Pac-Mana.

Uz igračke lovorike, Mitchell je i uspješni poslovni čovjek, a do višestruko osigurane egzistencije došao je izradom vlastite recepture umaka za meso. No, Mitchell je i američka verzija Duška Lokina s fudbalerkom. Tašti egocentrik koji svoju igračku umješnost uspoređuje s onom – pilotskom iz drugog svjetskog rata. Gejmerski Crveni Barun s vijernom okolnom vojskom taštinskih jahača, koji u svojem rukavu uvijek čuva pokoji trik sa same granice etičke korektnosti. Gad kojeg volite mrziti…

Okvir dokumentarca “The King of Kong…” je utrka za osvajanje i zadržavanje primata u Donkey Kongu i svojevrsnom arkadnom svetom gralu, između dvojice gejmera u najboljim godinama – Billyja Mitchella i Stevea Wiebeja. Billy Mitchell je gejmerska superzvijezda, koji se plaštom zvjezdane prašine ogrnuo još 80-ih godina, kada je uz obaranje rekorda u Donkey Kongu, odigrao i dotad neviđenu, savršenu partiju Pac-Mana.

S druge strane, Steve Wiebe je potpuna suprotnost makijavelistički programiranom Mitchellu. Dobar u svemu a u ničemu posebnom, Wiebe je Mitchellova obiteljska, emocionalna i socijalna antiteza. Obiteljski čovjek s autističkim talentom rezanja okolne stvarnosti. Slučajni junak u osobnoj križarskoj misiji iskupljivanja vlastitih neuspeha i demona.

Da bi stvar bila još zanimljivija, Wiebe se, u stvari, nikad i nije istinski smatrao ozbiljnim gejmerom – jedina poveznica s tom kulturom bila mu je konzola/kabinet s njemu omiljenim Donkey Kongom. Nakon otpuštanja iz firme Boeing, Weibe je umjesto u standardnim alkoholnim promilima, tugu liječio spašavanjem princeze iz ruku pomahnitalog kralja gorila. Sve do 2003. godine i rušenja 30-godišnjeg Mitchellovog rekorda za kojeg su mnogi govorili “kako ga više nitko neće oboriti”. Sve do početka sukoba između Rockyja i Ivana Draga u arkadnoj areni. Sukob civilizacija, načina razmišljanja i stilova života. “Može biti samo jedan” i obaranje rekorda na Donkey Kong način.

Nažalost, osim par dežurnih geekova i organizacije Twin Galaxies, koja se brine za regularnost svih pokušaja rušenja starih arkadnih rekorda – čini se kako spomenuta tematika više nikog pretjerano ne intrigira. Kvadratičasti pikseli, kruškoliki joystici i zadimljeni arkadni centri, sada su tek dio nostalgične prošlosti. Nešto o čemu volimo slušati i gledati na velikom platnu. Ali ne i aktivno sudjelovati, navijati, odvajati novce…

Jer unatoč fantastičnom ritmu, korektnoj montaži i dubinskoj psihološkoj studiji obojice Kongovskih suparnika, konačni dojam filmskog uratka Setha Gordona je samotan i na trenutke karikaturalan prikaz sukoba sredovječnih dinosaura iz eonima daleke gejmerske galaksije. Možda ga zato upravo i volimo…

"The King of Kong: A Fistful of Quarters"

O FILMU:

Režija: Seth Gordon
Godina proizvodnje: 2007.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 79 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...
Režija: Seth Gordon<br> Godina proizvodnje: 2007.<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Trajanje: 79 minuta"The King of Kong: A Fistful of Quarters" - Rocky vs Ivan Drago na gejmerski način